Gå til hovedinnhold

Guide til tofu  

Selma Otterlei

Oppdatert 16. mai

Tofu kommer fra det tradisjonelle asiatiske kjøkkenet og er populært i vegansk matlaging. Lær mer om denne næringsrike og anvendelige ingrediensen.

I Kina og Japan er tofu en viktig del av matlagingen, og noen mener at man begynte å lage tofu så tidlig som på 900-tallet. For deg som liker mat «fra bunnen», men samtidig verdsetter rask og enkel matlaging, er tofu perfekt.

Hva er tofu

Tofu er laget av soyabønner og utgjør en komplett proteinkilde. Den tradisjonelle prosessen for å lage tofu, er mer eller mindre uendret i dag: Hele soyabønner bløtlegges, blendes, kokes og siles for å lage soyamelk. Soyamelken tilsettes et koaguleringsmiddel og tykner. Dette skaper en soyabønnemasse som presses til blokker av tofu. Det er samme prosess som når (animalsk) ost lages av melk, derfor kalles tofu ofte bønneost.

Men tofu kan brukes til mye mer! Tofu kommer i ulike varianter – fast, ekstra fast og silketofu – som alle har forskjellige egenskaper og bruksområder. Fastheten av tofu bestemmes av graden av pressing. Silketofu har mer vann og presses mindre, mens fast tofu presses mer og har mindre vann.

Fordelene med tofu

Tofu er en minimalt prosessert, tradisjonell matvare. Tofu er næringsrikt og har en lang rekke helsefordeler. For det første har det et høyt proteininnhold og inneholder alle de essensielle aminosyrene, og er derfor et sunt alternativ til kjøtt. Det er også rikt på mineraler og vitaminer, blant annet magnesium, kalsium, mangan, jern og vitamin A, fritt for kolesterol og har et lavt fettinnhold.1 Helsedirektoratet anbefaler tofu som en del av et næringsrikt plantebasert kosthold.2

Ikke bare er tofu sunt, det har også flere miljøfordeler. Det er mye mer ressurseffektivt og bærekraftig å bruke soyabønner til menneskemat enn å dyrke dem til å lage dyrefôr. Tofu i norske butikker bruker soyabønner dyrket i Europa eller USA, ikke i regnskogen. (Soya som brukes til dyrefôr er derimot ofte dyrket på tidligere regnskogsområder). Tofu er også klimavennlig, og har 11 ganger lavere CO2-avtrykk enn for eksempel kjøtt fra kuer, kalver og okser.3

Fast tofu

Skive tofu

Fast tofu finner du ofte i ferskvaredisken i dagligvarebutikker – og selvsagt i asiatiske butikker. På grunn av dens nøytrale smak og evne til å trekke til seg andre smaker er det en allsidig matvare som kan tilberedes på mange forskjellige måter. Den kan skjæres i terninger eller skiver for steking, baking eller grilling. I tillegg tar den godt til seg marinader om man presser ut noe av vannet i den.

Nedenfor er noen oppskriftsidéer til de forskjellige måtene du kan bruke fast tofu:

1 Krispy tofu

En rektangelformet tallerken med crispy tofu skjært i trekanter.

Her har du en basisoppskrift på hvordan du lager crispy tofu som kan brukes til det meste.

2 Marinert tofu

En liten hvit skål med saftige og sprø marinerte tofubiter.

Skrive noe om oppskriften her

3 Tofu bacon

Marinert tofubacon i en stekepanne.

Skrive noe om oppskriften her

Silketofu

en jente som holder en bolle med tofu

Silketofu inneholder mye mer vann enn fast tofu og står ofte sammen med tørrvarer i dagligvarebutikkene. Vær obs på at noen silketofuer står det «firm» eller «fast» på pakken, men så lenge det står «silken» på den også så er det silketofu, ikke fast tofu. Silketofu er mer delikat og glatt i teksturen. Mens man kan presse fast tofu for å få mest mulig smak inn i den, er det ikke mulig å presse silketofu uten at den faller fra hverandre.

Silketofu har mange bruksområder. Den kan brukes til forskjellige sauser, desserter, til å lage pålegg, til scrambled tofu, i suppe eller rå.

Nedenfor er noen oppskriftsidéer til hvordan du kan bruke silketofu:

Flere guider