I Kina og Japan er tofu en viktig del av matlagingen, og noen mener at man begynte å lage tofu så tidlig som på 900-tallet. For deg som liker mat «fra bunnen», men samtidig verdsetter rask og enkel matlaging, er tofu perfekt.
Hva er tofu
Tofu er laget av soyabønner og utgjør en komplett proteinkilde. Den tradisjonelle prosessen for å lage tofu, er mer eller mindre uendret i dag: Hele soyabønner bløtlegges, blendes, kokes og siles for å lage soyamelk. Soyamelken tilsettes et koaguleringsmiddel og tykner. Dette skaper en soyabønnemasse som presses til blokker av tofu. Det er samme prosess som når (animalsk) ost lages av melk, derfor kalles tofu ofte bønneost.
Men tofu kan brukes til mye mer! Tofu kommer i ulike varianter – fast, ekstra fast og silketofu – som alle har forskjellige egenskaper og bruksområder. Fastheten av tofu bestemmes av graden av pressing. Silketofu har mer vann og presses mindre, mens fast tofu presses mer og har mindre vann.
Fordelene med tofu
Tofu er en minimalt prosessert, tradisjonell matvare. Tofu er næringsrikt og har en lang rekke helsefordeler. For det første har det et høyt proteininnhold og inneholder alle de essensielle aminosyrene, og er derfor et sunt alternativ til kjøtt. Det er også rikt på mineraler og vitaminer, blant annet magnesium, kalsium, mangan, jern og vitamin A, fritt for kolesterol og har et lavt fettinnhold.1 Helsedirektoratet anbefaler tofu som en del av et næringsrikt plantebasert kosthold.2
Ikke bare er tofu sunt, det har også flere miljøfordeler. Det er mye mer ressurseffektivt og bærekraftig å bruke soyabønner til menneskemat enn å dyrke dem til å lage dyrefôr. Tofu i norske butikker bruker soyabønner dyrket i Europa eller USA, ikke i regnskogen. (Soya som brukes til dyrefôr er derimot ofte dyrket på tidligere regnskogsområder). Tofu er også klimavennlig, og har 11 ganger lavere CO2-avtrykk enn for eksempel kjøtt fra kuer, kalver og okser.3