Om Veggisnytt
På Veggisnytt får du aktuelle og positive nyheter om dyr, natur og alt veggis-relatert. Du finner også hundrevis av veggis-oppskrifter, nyttige guider og eksperter som svarer deg om trening, helse, mat og dyrking.
Veggisnytt skal være din alt-i-ett nettside for alt vegansk. En positiv plass der du kan finne nyheter, tips og info om alt innenfor den veganske verden. Det er også en nettavis med utelukkende gode nyheter om dyr, natur og alt veggis-relatert.
Om du er på utkikk etter inspirasjon til vegansk mat, mote og skjønnhet, anbefalinger for veganske spisesteder, info om næringsrik mat for barn, eller ønsker å holde deg oppdatert på siste nytt innen teknologi, forskning og politikk – alt dette finner du her hos Veggisnytt.
Oppskrift-seksjonen tilbyr et stort utvalg av fristende veganske oppskrifter for deg å utforske og nyte – og ikke minst bli kjent med flere av Norge og Nordens beste veganske matinfluensere. De heteste tipsene innen dyre- og miljøvennlig utvikling fra Norge og verden finner du hos oss. Vi gir deg også nyttige guider til trening, matlaging, reise og mye annet! Dessuten vil våre eksperter på trening, helse, mat og dyrking jevnlig svare på dine spørsmål.
Det er en verden av plantebaserte muligheter der ute! Veggisnytt skal fange opp inspirerende nyheter fra hele verden, og sørge for at de gir ringvirkninger også i Norge.
Vi fikk idéen til Veggisnytt fordi det er behov for å løfte frem de positive nyhetene som skjer for dyr, miljø og plantebasert utvikling. Det er stadig viktige fremskritt innenfor vegetarisk matproduksjon, plantebasert landbruk og dyrevennlig livsstil. Men ikke alt når overskriftene i norske aviser. Veggisnytt skal fange opp inspirerende nyheter fra hele verden, og sørge for at de gir ringvirkninger også i Norge.
En annen viktig grunn til å etablere Veggisnytt er å løfte frem viktige aktører som bidrar til plantebasert utvikling i Norge. Vi ønsker å være en scene hvor dyktige matinfluensere, innovative matprodusenter og fremsynte politikere kan få vise frem det de gjør for den plantebaserte, dyre- og miljøvennlige utviklingen i Norge. Det er en verden av plantebaserte muligheter der ute! Og med Veggisnytt skal denne inspirasjonen gjøres tilgjengelig for et norsk publikum.
Veggisnytt driftes av NOAH – for dyrs rettigheter, som også har overordnet redaktøransvar. Veggisnytt har en egen redaksjon med journalister som hele tiden er på utkikk etter inspirerende nyheter fra hele verden. Har du tips til oss? Kontakt oss på veggisnytt@dyrsrettigheter.no
Trine Jensen-Burke er journalist i Veggisnytt, dyreelsker, veganer og mamma til to veganske barn – og tre greske gatekatter.
Trine har jobbet som skjønnhets-, helse- og livsstiljournalist i Dublin siden 2012, og har et hjerte som banker litt ekstra for tema som barn, ernæring og vegansk mote og skjønnhet.
Julie er journalist i Veggisnytt. Hun er også ekte vegangründer og var med å starte restauranten Dirty Vegan.
Julie har fokus på vegansk næringsliv, og er særlig interessert i politikk, teknologi og fremskritt innenfor plantebasert mat, alternative proteiner og nye biomaterialer.
Selma er fagmedarbeider innenfor landbruk og bærekraft i NOAH- for dyrs rettigheter, og bidrar med redaksjonelt stoff til Veggisnytt. I tillegg til dyrevelferd, er hun opptatt av klima, politikk og matlaging.
Har du spørsmål om veggismat relatert til helse, trening eller graviditet? Eller kanskje du lurer på hvordan du dyrker grønnsaker selv? Eller hvilke skjønnhetsprodukter som er dyrevennlige?
Dine spørsmål blir besvart av et bredt og kunnskapsrikt ekspertpanel bestående av eksterne eksperter, så vel som eksperter som daglig jobber med plantebasert livsstil i NOAH.
Send ditt spørsmål til veggisnytt@dyrsrettigheter.no. Om ditt spørsmål plukkes ut, vil det snart dukke opp en god artikkel som gir deg svarene du leter etter!
Tanya Kalchenko er overlege ved Rikshospitalet, driver siden vegetarlegen.no og er leder av lege- og ernæringsforeningen «Mat for helsen» som sprer bevissthet rundt helsefordelene ved et plantebasert kosthold.
Tanya er en av forfatterne bak boken «Plantebasert kosthold – Hvorfor du bør spise grønnere, og hvordan du gjør det i praksis».
Tanya svarer på spørsmål om helse, ernæring og mat.
Lars T. Fadnes er lege og spesialist i allmennmedisin, professor ved Universitet i Bergen og leder for forskningsgruppe ved Haukeland universitetssykehus.
Fadnes har jobbet med forskning blant annet på kostholdsmønster og hvordan det påvirker sykdom. Han sitter i Nasjonalt råd for ernæring og Norsk forening for allmennmedisin sin faggruppe for aktivitet og kosthold.
Lars svarer på spørsmål om helse, ernæring og mat.
Kaisa er samfunnsgeograf med fordypning i landbruksutvikling og bærekraftige matsystemer, og har jobbet i mange år i NOAH med politisk arbeid for å fremme plantebasert mat.
Hun er også sykepleier, på vei mot å ta videreutdanning i jordmorfag. Kaisa er mor til fem barn som vokser opp på et plantebasert kosthold.
Kaisa svarer på spørsmål om barn og graviditet.
Hege Jenssen er leder for frivillighetsavdelingen i NOAH – for dyrs rettigheter, men har tidligere erfaring og utdanning (bachelor) innenfor ernæring.
Hege er også aktiv utøver i Kettlebell Sport, tidligere norgesmester og har hatt flere gode plasseringer i internasjonale konkurranser og mesterskap.
Hun har vært veganer i 15 år og har et brennende engasjement for både trening og aktivisme for dyr.
Michalis er daglig leder hos Vinderen Gym & Kampsport, og har drevet sitt eget sted siden 2013.
Han instruerer i kampsport og jobber som personlig trener, og har tidligere jobbet 7 år som fotballtrener. Michalis har bred erfaring innenfor flere idretter, og har i tillegg en sterk interesse for filosofi og klassisk litteratur.
Han har hatt et plantebasert kosthold i over 24 år, og svarer gjerne på spørsmål om fysisk trening og kosthold.
Parsa Massahi er økologisk bonde og Veggisnytt sin helt egen ekspert innenfor landbruk.
Parsa er en nerd når det kommer til biologi, matproduksjon og alt som handler om å dyrke frem velsmakende planter og sopp, mens vi ivaretar jordens økosystemer. Hvordan skal fremtidens landbruk se ut uten husdyr? Spør Parsa, mannen som ønsker å bryte ned hele melkeindustrien, om det så må gjøres en gård om gangen.
Parsa er også andregenerasjon pizzaiolo og kommer til å dele sine tips og triks for pizzalaging her på Veggisnytt.
Elisabeth Garcia Skogsøy ble bitt av hobbydyrker-basillen i 2021, og høster nå en anselig mengde grønnsaker fra egen hageflekk årlig.
Elisabeth har vært veganer i 35 år, og har fire barn som er vokst opp som veggiser. Hun er også styremedlem i NOAH.