Mesteparten av belgvekstene som dyrkes i Norge i dag brukes til dyrefôr, men disse superplantene er kjempebra for både helsen og planeten vår når vi mennesker spiser dem direkte.
Hva er belgvekster?
Belgvekster, også kjent som belgfrukter, er en familie av planter som inkluderer bønner, erter, linser og kikerter (og peanøtter). De er næringsrike matvekster som er en integrert del av mange kulturers kjøkken, på grunn av deres rimelige pris, tilgjengelighet og allsidighet. Fra smakfulle supper og gryteretter til mettende salater og dipper, er belgvekster en kilde til næring og variasjon i et bredt spekter av retter.
I butikken finner du både ukokte og ferdigkokte bønner, og begge typer har lang holdbarhet. De ferdigkokte som kommer på boks eller i kartong er praktiske og klare til bruk uten behov for forberedelser eller koketid. Mens de ukokte må bløtlegges og kokes i lengre tid før de er klare for bruk, med unntak av tørre linser. Med sin allsidighet og ernæringsmessige fordeler er belgvekster en verdifull del av et balansert og bærekraftig kosthold.
Fordelene med belgvekster
Belgvekster er en næringsrik råvare. De nye norske kostrådene og the EAT Planetary Health Diet anbefaler at belgvekster utgjør en betydelig del av det daglige kostholdet vårt.1 De er en utmerket kilde til protein, kostfiber og andre viktige næringsstoffer, inkludert jern, sink, kalsium, magnesium, kalium og flere B-vitaminer.2 På grunn av sitt høye fiberinnhold bidrar belgvekster til å regulere blodsukkeret vårt og sørger for stabil og langvarig energi.3 De kan også bidra til å senke kolesterolnivået i blodet og forebygge risikoen for livsstilssykdommer som kreft, hjerte- og karsykdommer, diabetes og fedme.45
I tillegg til å være ernæringsmessig gode, spiller belgvekster en viktig rolle i bærekraftig matproduksjon. De er motstandsdyktige planter som er ressurseffektive å produsere. I tillegg har de et lavt klimaavtrykk, takket være deres evne til å fikse nitrogen i jorden.6 Dette reduserer behovet for kunstgjødsel, som har betydelig klimaavtrykk og negativ miljøpåvirkning. Å redusere bruken av dette bidrar til å forbedre og bevare jordhelsen, samtidig som det minimerer CO2-utslipp. Belgvekster krever også lite vann, noe som reduserer presset på vannressurser.
Ved å inkludere belgvekster i landbrukspraksisen og kostholdet vårt, kan vi redusere den samlede klimapåvirkningen av kostholdet vårt, samtidig som vi støtter bærekraftig matproduksjon og bruk av naturressurser.