Gå til hovedinnhold

Om dyrene 

Oppdatert 01. november

Alle dyr har egne følelser, individuelle behov og et ønske om å leve.

Å velge vegansk handler nemlig ikke bare om hva vi spiser, men om å ta et standpunkt for omtanke og respekt for alle levende skapninger.

Vi skal se nærmere på hvorfor vegansk kosthold er et valg for dyrene, og også løfte frem utfordringene med jakt, bruken av dyr til underholdning og hvorfor veganere velger bort melk og andre biprodukter fra dyr.

Dyr har egenverdi

En kumamma koser med kalven sin-
Foto: Shutterstock

Dyrene som man spiser som kjøtt har følelsesliv, personlighet og behov som ligner mye på våre egne.

Griser er utrolig intelligente og kan lære triks, løse problemer og til og med vise omsorg for hverandre.¹

Kuer danner sterke bånd med flokken sin og sørger dypt når de mister en kalv.²

Høner snakker med hverandre på komplekse måter og skaper hierarkier i flokken.³

Når man spiser disse dyrene, støtter man en industri som hindrer dem fra å leve i tråd med sine naturlige behov.

En industri som holder griser i trange binger, hvor de aldri får snuse i jorden slik de er født til å gjøre. Som tar fra kuer kalvene sine. Hvor høner i kjøttproduksjon lever korte liv på rundt 45 dager før de slaktes.

Dette er helt vanlig i norsk landbruk. Dette er en del av det som kalles "god dyrevelferd".

Ved å velge vegansk, sier vi nei til dette systemet av omtanke til dyrene og som en anerkjennelse deres rettighet til å leve et godt liv i frihet.

Hvorfor er jakt unødvendig?

To lekne gauper ser rett inn i kamera.
Foto: Shutterstock

Mange hevder at jakt er naturlig og nødvendig, men i dagens verden finnes det sjelden et reelt behov for å jakte.

Jakten gir ikke bare lidelse til dyrene som blir drept, men påvirker også økosystemer.

Det er heller ikke alltid slik at jakt er "human". Dyr som blir skadeskutt kan lide i timevis før de dør. Å jakte for rekreasjonens skyld eller trofeer fremfor nødvendighet stiller etiske spørsmål.

Hvorfor skal vår glede og underholdning veie tyngre enn et dyrs rett til å leve?

Hvorfor unngå underholdning med dyr?

Tigerunge leker med tigermamma.
Foto: Shutterstock

Fra sirkus til dyreparker, hundeløp og rodeoer. Mange dyr brukes i dag til underholdning for mennesker. Dyr som brukes til underholdning blir ofte tvunget til å utføre unaturlige handlinger gjennom frykt og straff. Selv i mer "humane" settinger, som dyreparker, kan dyr lide av kjedsomhet og stress fordi de ikke får utløp for naturlig atferd.

Sirkusdyr var en av kjernesakene ved NOAHs oppstart i 1989, og bruken av slike dyr ble forbudt i Norge i 2015.

Vegansk livsstil handler om å anerkjenne at dyr ikke eksisterer for å underholde oss, men for å leve sine egne liv.

Hvilke andre fordeler har en vegansk livsstil?

En liten andunge blir kost med mens den hviler i en hånd.
Foto: Shutterstock

Hva vi velger å spise påvirker både oss selv og verden rundt oss. Å spise vegansk gir mange en ro, og følelsen av å bidra til noe positivt.

Når vi vet at dyr kan føle smerte, glede og frykt, blir det vanskelig å rettferdiggjøre å bruke dem for vår egen nytelse. Å velge et plantebasert kosthold er en måte å leve i tråd med våre verdier, samtidig som vi bidrar til en bedre verden for alle levende skapninger.

I stedet for å støtte et system som utnytter dyr, støtter vi en livsstil som legger vekt på empati og medfølelse.

Hvorfor velger veganere bort melk, skinn og ull?

For veganere handler valget om mer enn å unngå kjøtt – det inkluderer også produkter som melk, skinn og ull og andre såkalte "biprodukter", fordi disse også innebærer utnyttelse av dyr. Her er noen av produktene, og årsaker til av man som veganer velger dem bort til fordel for mer dyrevennlige alternativer.

Melk: For at en ku skal produsere melk, må hun først føde en kalv. Kalven blir ofte tatt fra moren bare timer etter fødselen, noe som fører til stress og sorg for begge. Kuer er sosiale dyr som danner sterke bånd til avkommet sitt. I tillegg er melkeproduksjon fysisk krevende for kua, og mange opplever smertefulle lidelser som jurbetennelse og halte bein på grunn av overproduksjon. Når de ikke lenger produserer nok melk, blir de sendt til slakt.

Her er en guide til veganske melkeprodukter.

Skinn: Lærprodukter fremstilles ofte som et biprodukt av kjøttindustrien, men etterspørselen etter skinn øker verdien av dyrene som slaktes og bidrar til å opprettholde denne industrien.

Visste du at man kan lage skinn av plantematerialer, som for eksempel epler?

Ull: Ullindustrien innebærer også lidelse for sauene, selv om mange ser på det som et "snilt" produkt. Sauene er avlet for å produsere mye ull, noe som gjør dem utsatt for hudinfeksjoner og overoppheting.

Egg: Det er faktisk ikke naturlig at høner legger så mange egg som de gjør i dagens
eggindustri. Villhøner legger faktisk kun 10–15 egg per år, hovedsakelig for reproduksjon. Gjennom avl og genetisk seleksjon har tamhøner i eggindustrien blitt avlet til å produsere opp mot 300 egg i året, som er ekstremt belastende for kroppen deres. Denne kunstig høye produksjonen kan føre til helseproblemer som kalsiummangel, benskjørhet og egglederbetennelse.9

Her kan du finne gode veganske alternativer til egg, for alle anledninger.

Ønsker du å lære mer? Her er noen av våre guider for plantebasert livsstil

Ku blir klappet under haken.

Sjekk ut disse nyhetene