Gå til hovedinnhold

Guide til plantebaserte erstatningsprodukter  

Julie Kvamme

Oppdatert 31. oktober

Har du nettopp blitt veganer eller er nysgjerrig på veggisalternativer? Om man vil velge bort animalske matvarer er det heldigvis flust av plantebaserte alternativer som kan erstatte dem!

Denne guiden gir deg et raskt overblikk over hvilke veganske erstatningsprodukter som er på markedet i Norge.

Middagsprodukter

Veganske kjøtterstatninger er som regel basert på belgfrukter, som erteprotein eller soyaprotein, men noen er også laget av hveteprotein eller sopp. Disse produktene finnes ferske i kjøledisken og i frys.

Butikkene har mange typer plantebasert farse – perfekt til Norges uoffisielle nasjonalrett, taco! Noen er formbare og kan brukes til kjøttboller, burger eller hakkes opp som vanlig kjøttdeig, mens andre kommer i biter og stekes som den er.

Montasje plantebasert farse, med Stabburet Vegetardeig, Beyond Meat kjøttdeig, Liv laga grønnsaksdeig, go'vegan deig og Folkets plantebasert deig.

Om du ikke vil lage din egen burger, har de aller fleste dagligvarebutikker minst én vegetarburger tilgjengelig. Her finner du varianter som etterligner smak og teksturen av kjøtt, i tillegg til burgere som smaker av råvarene de er laget av, for eksempel sopp, rødbeter eller bønner.

Veganske kjøttboller finnes også i et utvalg i dagligvarehandelen – og på IKEA! De egner seg godt til pasta, tapas eller som svenskeboller.

Det finnes til og med vegansk kylling. Det vanligste produktet er filetbiter, som du finner både i frys og på kjøl. Flere merker har nå også kommet med vegetarnuggets.

Øvrige plantebaserte middagsprodukter som pølser, gyros og schnitzel gjør det lett å velge plantebasert til middagen.

Montasje av forskjellige veganske middagsalternativer, som go'vegan gyros, filetbiter, rødbetburger fra grønne folk, Stabburet Vegetaroller og Vivere Schitzel.

Se etter merker som Grønn lykke, Beyond Meat, Grønne folk, Go’vegan, Stabburet Vegetar (tidligere Naturli’) og Hälsans Kök. På helsekost kan man også finne merker som Linda McCartney og Fry’s Family Food.

Om du er opptatt av at ferdigmaten skal være like sunn som en hjemmelaget «fra bunnen av» grønnsaksrett så er Grønne Folk merket for deg! Om du vil at vegetarburgeren skal smake «mer kjøtt» enn kjøtt, blir du trolig en Beyond-fan!

Pålegg

Det kommer stadig nye pålegg å velge blant. Flere grønnsaksbaserte posteier er å finne i butikkhyllene, alternativer til skinke og salami, vegansk kaviar og påleggssalater.

Se etter merkevarene Grønn Lykke, Lysekils Vegiar, Hellmans Vegan, Go’vegan, Coop Vegetardag, Plantego’ for å komme i gang.

Meieriprodukter

Veganske meieriprodukter er som regel laget av havre, soya, mandel eller kokos.

Vegansk melk står noen ganger i kjøleskap, men av og til står det i allergiavdelingen sammen med tørrvarer. Mange plantebaserte melkeprodukter trenger nemlig ikke stå kaldt så lenge de er forseglet. Men de øvrige erstatningene, som yoghurt, rømme og ost, er alltid i kjøleskap.

Her finner du guide til plantebaserte meieriprodukter.

Trenger du fløte? Både Oatly sin havrefløte iMAT og iMAT Whip og Gryr Matfløyel passer både til søt bakst og middagsretter. Matfløyel og iMAT Visp kan piskes.

Man kan også bruke kokosmelk som gir en rik, kremet smak, men merk at den har mye sødme. Kokossmaken kan nøytraliseres med en syre, som sitron eller eddik.

Alpro Soya-yoghurter og Berits Nordstrands Yokos er de vanligste yoghurtproduktene i butikkene – du får dem både som naturell og med smak.

 

Ser du etter vegansk rømme får du det fra Oatly, Gryr og Planti. Dette passer til å lage dip, tzatziki, potetsalat, eller den kan spises som den er på pizza eller i taco.

Vegansk ost er laget i hovedsak av vegetabilsk fett som kokosolje og stivelse, men det finnes også ost laget av cashewnøtter. Go’vegan har vegansk gulost i blokk, skivet og revet utgave. I dagligvare finnes også flere varianter vegansk kremost.

Vegetabilske smør-alternativer uten melk finnes det flere av. Merk at noen margariner har tilsatt animalsk D-vitamin, så se etter produkter som er markert som veganske, for eksempel Berit Nordstrands Smøremyk Rapskokos.

Vegansk iskrem blir det bare mer av på markedet – Valsoia er et helt vegansk merke som har vegansk gelato i boks, på pinne og i sandwichform. Naturli' lanserer stadig nye alternativer. Den amerikanske klassikeren Ben & Jerrys har flere plantebaserte alternativer. De norske isselskapene Diplom og Hennig Olsen har selv utviklet gode veganske alternativer.

Hvor finner jeg disse i butikken?

Mange norske dagligvarebutikker har egne vegetaravdelinger hvor alt står samlet, men noen ganger må du ta en runde og lete etter vegetarprodukter i hver avdeling. Når produktene er spredt ut i butikken på denne måten kan det faktisk føre til mer salg av plantebaserte alternativer.

Hjelp – butikken min har ingen av disse produktene!

Savner du erstatningsprodukter i din dagligvarebutikk? Slå av en prat med din lokale kjøpmann. Det er nemlig ikke sikkert de kjenner til produktene du ser etter, eller vet at de er etterspurt.

Det kan også være verdt å sjekke helsekostbutikker som Sunkost, Life eller Kinsarvik Naturkost. Der finner man ofte et annet utvalg av veganske erstatningsprodukter. Du kan faktisk også lage egne middagsburgere, pålegg og is!

Les også