Gå til hovedinnhold

Guide til pålegg  

Selma Otterlei

Oppdatert 16. mai

Norge er, og vil nok forbli, et brødland. Til frokost, matpakke og kveldsmat er det vanlig med brødskive og pålegg.

Brødet er som regel vegetarisk, men mange av påleggene man er vant med å spise er ikke vegetariske, men det betyr ikke at det ikke finnes en verden av vegetariske påleggsalternativer. Om du er ute etter ferdige produkter i butikken, eller er interessert i å lage pålegg fra bunnen av, finnes det noe for deg.

Ferdige vegetariske erstatningsprodukter

Flere produsenter har nå jobbet flittig med å lage gode erstatninger til de vanligste påleggene. Alt fra gulost, salami, skinke og postei finner du nå i vegetarisk form i matbutikken. Hold et øye oppe for Go’ Vegan, Oatly, Grønn Lykke, Coop Vegetardag (merket med vegansk) og Plantego sine produkter i hyllene. Eller bli inspirert av britene med tomatbønner på toast.

Råvarer på skiva

Om du vil ha det enkelt og rent finnes det også mye hele råvarer som er gode som pålegg. Du har den klassiske avokadotoasten, men hva med å prøve hummus på skiva? Kikerter er proteinrike og gir langvarig god metthetsfølelse. Peanøttsmør med syltetøy er også en klassiker. Eller peanøttsmør med banan eller epleskiver for å få i litt ekstra frukt? Er du mer glad i saltmat slår det heller sjeldent feil med pesto og tomat på skiva.

Hjemmelaget pålegg

Mye i skapet hjemme kan også enkelt brukes til å lage gode påleggsvarianter. Ved å blende sammen bønner og krydder kan du få mye forskjellige typer. Prøv deg frem med linser eller store hvite bønner for å lage postei, eller lag din egen hummus ved å blende kikerter, tahini, sitron, hvitløk og olivenolje. En annen mulighet er å blende sammen fast tofu, næringsgjær, salt og sitron for et enkelt alternativ til kremost. For de som liker litt søt kos i helgene kan hjemmelaget nugatti være en slager.

Om du liker å lage mat, har tid og er glad i en utfordring, finnes det også mye oppskrifter på vegansk ost og påleggs “pølser” du kan prøve deg på. F.eks denne cashewosten. Og hvis du er ute etter pålegg til turmaten er det veldig godt og proteinrikt med kikertomelett. Det er også noen kreative sjeler som har kommet opp med en oppskrift på et vegansk alternativ til makrell i tomat.

Relaterte saker