Gå til hovedinnhold

Guide til veganske eggerstatninger  

Selma Otterlei

Oppdatert 28. mai

Tror du at du trenger egg på kjøkkenet? Da må du lese våre tips til eggfri matlaging. Gjør kjøkkenet dyre- og miljøvennlig ved å erstatte egg med plantebaserte alternativer.

Det er egentlig ikke så vanskelig å kutte ut egg i både matlaging og bakst. Med noen smarte tips på veien, går det mye enklere.

Hvordan erstatte egg

Å erstatte egg i et plantebasert kosthold kan føles vrient til å begynne med. Det norske markedet henger litt etter når det kommer til ferdige produkter som erstatter egg, og det kan dermed virke mer utfordrende enn å erstatte melk der det finnes et bredt utvalg av erstatningsprodukter.

Heldigvis finnes det en rekke sunne og smakfulle råvarer med like egenskaper, som kan erstatte forskjellige av bruksområdene til egg. Her får du noen enkle tips for hvordan du kan erstatte egg i matlaging.

Noen raske tips

Egg brukes til mye forskjellig på kjøkkenet. Men for de fleste bruksområder finnes det gode plantebaserte alternativer, som gjør matlagingen dyre- og miljøvennlig - og ofte sunnere!

1 Smaken av egg

Flere råvarer kan erstatte teksturen til egg, men smaken blir ikke alltid helt lik. Hvis du vil at disse rettene skal smake mer som egg, kan du tilsette litt Kala Namak (svart salt) som har en svært "eggete" smak og lukt.

2 Pensling

Når det kommer til pensling av bakevarer og annet man tradisjonelt ville brukt egg til, kan du erstatte egg med kikertlake. Da får du også fine blanke bakverk.

3 Eggehvite

Kikertlake, også kalt aquafaba, er en god erstatning for eggehvite i bakst og desserter, som f.eks marengs og mousse. Det eneste du trenger å gjøre er å piske den i ca 10 min til den blir hvit og skummet. 3 ss kikertlake tilsvarer 1 eggehvite.

4 Majones

Du kan enkelt lage vegansk majones ved å bruke enten kikertlake, olje eller silketofu. Alt du trenger å gjøre er å stavmikse kikertlake, sennep, eplecidereddik, og olje til du får en tykk og fyldig majoneskonsistens, så kan du smake til med salt, pepper og evt sitron.

5 Panering

For å erstatte egg brukt i panering til frityr kan du bruke usøtet plantemelk. 

 

6 Ferdige eggerstatninger

Det eneste ferdige eggerstatningsproduktet på det norske markedet er Orgran No Egg eggerstatning. Dette produktet brukes i bakevarer og skal gi en tilsvarende tekstur og konsistens som om du hadde brukt egg.

7 Bindemiddel

Både kikertmel og knuste linfrø i vann fungerer godt for å binde burgerfarsen sammen. Banan kan brukes i søte bakverk.

Salte eggeretter

For mange hører eggerøre og omelett hjemme på frokostbordet, men det finnes måter å lage dette uten egg. For å lage en “eggerøre” uten egg kan du bruke en 50/50 blanding av fast tofu og silketofu stekt i panna med salt, pepper og næringsgjær, med gurkemeie for farge og svart salt for eggete smak. Du kan også tilsette alt du ønsker av grønnsaker, f.eks spinat. Omelett kan du lage med kikertmel ved å piske sammen kikertmel, buljong og vann til en jevn og klumpfri røre – igjen, med svart salt om du ønsker. Prøv vår oppskrift på kikertomelett med paprika og grønne erter.

Du trenger heller ikke egg for å lage gode paier når det finnes flere gode veganske alternativ. Både kikertmel og tofu funker ypperlig til matpaier og er gode erstatninger for egenskapene i tillegg til næringsinnholdet til egg. Bruker du tofu er det bare å blende det med plantemelk, krydder, næringsgjær og salt (svart salt om du vil ha eggsmaken også), samt litt gurkemeie for farge, oppskrift finner du her. Kikertmel bruker du på samme måte som med omeletten – kikertmel, buljong og vann pisket til en jevn, klumpfri røre, oppskrift finner du her.

Søt bakst

Et vanlig bruksområde for egg er som bindemiddel i bakst. Her er det flere plantebaserte alternativer som gir et godt resultat.

Både chiafrø og knuste linfrø kan brukes som bindemiddel i amerikanske pannekaker, cookies, brownies og lignende. Når du putter 1 ss chia eller knuste linfrø i en skål med 3 ss vann og setter til side i ca 5 min vil du få en tykk geléete røre. Dette kan da brukes på samme måte som ett egg.

Banan er også et fantastisk bindemiddel. Det er ingen grunn til at bananbrød og bananpannekaker skal inneholde egg. Så her er det bare å sløyfe egget og evt ha i litt ekstra banan. Plantebasert yoghurt fungerer også som erstatning for egg i blant annet ferdig brownie miks. Her tilsvarer 1 dl yoghurt ett egg.

Det aller enkleste er likevel å finne oppskrifter som er plantebaserte til å begynne med. Det finnes et hav av deilige egg-frie kaker, desserter og andre godsaker! Prøv for eksempel denne veganske gulrotkaken, eller hva med disse saftige browniesene:

Relaterte saker