Gå til hovedinnhold

Guide til vegansk kjøtterstatning  

Kaisa Sogge-Hautala

Oppdatert 04. november

Ønsker du en lettvint og god måte å spise mer bærekraftig og dyrevennlig? Da er det å erstatte kjøtt og bearbeidede kjøttprodukter med plantebaserte kjøtterstatninger en lavthengende frukt som gjør det enkelt å spise mer grønt.

Belgvekster som bønner, linser, kikerter og tofu er ofte hovedingrediensen i vegetariske og veganske middager, men for de som ønsker en enkel løsning som ligner på kjøtt finnes det et rikt utvalg av vegetariske kjøtterstatninger i de fleste dagligvarebutikkene som plantebaserte burgere, pølser, farse, boller, snitzler, nuggets, og falafler. Uansett hvilken rett du ønsker å vegetarisere finnes det en erstatning tilgjengelig.

Belgvekster som kjøtterstatning

Belgvekster kan brukes som et alternativ i flere retter. Du kan bytte ut kjøttdeig med linser, lage burgere av sorte bønner og falafel av kikerter. Du kan lese mer om hvordan belgvekster kan brukes i vår guide til belgvekster.

Vegansk kjøtterstatning – den enkle og grønne løsningen

Vegetariske kjøtterstatninger er som regel basert på isolerte planteproteiner fra soya, erter, eller gluten, i tillegg til vann, fett og smaksgivere, og har ofte en kjøttlignende tekstur og smak. Noen produkter består av mye hele grønnsaker og belgvekster, disse har en annen konsistens: Falafler basert på kikerter; Liv Laga-burgeren fra Hoff basert på potet, linser og aspargesbønner eller Selleriburger og Rødbetburger fra Grønne folk som har et høyt innhold av grønnsaker, bønner og havregryn.

Helsemyndighetene anbefaler å begrense mengden ultraprosesserte produkter, men forskning viser at selv om mange kjøtt- og melkeerstatningsprodukter kategoriseres som ultraprosessert mat, kan de være næringsrike og sunne. Det er ingen tegn til skadelige helseeffekter forbundet med ultraprosesserte plantebaserte erstatninger for kjøtt og meieri.1 Det er det derimot for bearbeidede kjøttprodukter som pølser, bacon, skinke og spekepølse som inneholder nitrat og nitritt, noe som kan være kreftfremkallende.2 Ikke minst har kjøtterstatninger lavere miljøpåvirkning og bruker langt færre ressurser i produksjon enn tilsvarende laget av kjøtt. Uansett om du opptatt av miljøet eller helsen er vegetariske kjøtterstatninger et godt og enkelt valg.

3 praktiske tips om kjøtterstatning

Det er stor forskjell på de ulike veganske erstatningsproduktene. Noen er sunne, mens andre er litt mer «fast food». Noen har mest belgvekster, andre mest grønnsaker eller sopp – og vi liker alle ulike ting. Her er noen tips:

  1. Sjekk ingredienslisten: Den bør helst ikke være for lang, med mindre den består av krydder og naturlige ingredienser. Proteinkilden, som soya eller erter, bør helst være en av de første tre ingrediensene på listen. Samtidig bør saltinnholdet og mengden mettet fett være så lavt som mulig.
  2. Let til du finner produkter du liker: Vi har alle forskjellige smaksløker, det som faller i smak hos den ene gjør ikke det nødvendigvis hos den andre. Prøv deg frem til du finner kjøtterstatninger du liker, det finnes utallige varianter og noe for enhver smak.
  3. Husk grønnsaker: Velger du en kjøtterstatning som ikke er grønnsaksbasert kan det være lurt å lage noe grønt til middagen.

Noen aktører har ulike produkter som er vegetariske, men som inneholder egg og/eller melk. Eksempler på dette er Coop Vegetardag som har 22 produkter i sin vegetariske serie med blant annet pølser, burgere, grønnsaksboller og diverse pålegg, hvorav noen inneholder egg, Quorn som har ulike produkter som minner om kylling som er basert på sopprotein og eggehvite og Bjerke spekemat som har tre typer vegetarisk kjøttpålegg som inneholder egg.

Plantefarse

en stekepanne med vegansk farse og tomat
Foto: Shutterstock

Ligner på kjøttfarse, men består av grønne planteproteiner, ofte basert på soyaprotein.

Bruksområder

Plantefarse brukes som vanlig kjøttdeig og karbonadedeig, og kan brukes i kjøttsauser som i pasta bolognese, på pizza, i lasagnen, noen typer kan man til og med lage «plantekjøttboller» eller planteburgere av. 

Typer

  • Stabburet: Vegetarfarse (fryst)
  • Hälsans kök: Vegan soyafarse (fryst)
  • Go'Vegan: Vegandeig (fersk)
  • Flow food: Vegandeig (fersk)
  • Beyond meat: Beyond mince (fryst)
  • Hoff: Liv laga grønnsaksdeig (fryst)

Vegetarpølser

en stekepanne med fire grillede pølser
Foto: Shutterstock

Nordmenn elsker pølser og spiser i snitt over 100 pølser i året. Det er enkelt å bytte til en vegetarisk variant, prøv deg frem og finn din favoritt!

Bruksområder

Plantepølser kan stekes i panna eller grilles og brukes i brød og lompe med ønsket tilbehør.

Typer

  • Go'Vegan: Grillpølser, Wienerpølser, Bratwurst, Cheesy chilli, Chorizo og Julepølse
  • Grønn lykke: pølsiner pikant
  • Rema 1000: veganske bratwurst

Vegetarburger

tre veganske burgere stekes i panne
Foto: Shutterstock

Det finnes et stort utvalg av vegetarburgere, både i fryst og fersk form, noen er helt grønnsaksbaserte mens andre er basert på isolerte planteproteiner. Finn din favoritt, enklere blir det ikke!

Bruksområder

Egner seg i stekepanne og på grillen, men bør stekes med forsiktighet da de ofte inneholder mindre fett enn tilsvarende kjøttburgere og dermed blir fortere tørre/brente.

Typer

  • Stabburet: Vegetarburger (fryst)
  • Hälsans kök: Plante-based burger (fryst)
  • Hoff: Liv laga vegetarburger (fryst)
  • Grønne folk: Rødbetburger, Selleriburger (fersk)
  • Go'Vegan: Burger (fersk)
  • Flow food: Plantebasert burger (fersk)
  • Beyond meat: Beyond burger (fryst)
  • Iceland: Vegetarburgere (fryst)
  • Kanda: Veganburger (fryst)

Vegetarboller

en panne med vegetarboller i tomatsaus med basilikumblader på
Foto: Shutterstock

Nordmenn elsker sine kjøttboller, finn en vegetarisk variant som passer til ditt behov.

Bruksområder

Vegetarboller fungerer like godt til potetmos og fløtesaus som i pastasausen, eller på grillspyd.

Typer

  • Stabburet: Vegetarboller (fryst)
  • Hälsans kök: Plante-based balls (fryst)
  • Beyond meat: Beyond meatballs (fryst)

«Vegetarkylling/fisk» og panert kjøtterstatning

en skål med veganske nuggets og en saus til å dyppe dem i.
Foto: Shutterstock

Det finnes et rikt utvalg av plantebaserte erstatninger for kylling og fisk som kommer i både biter og fileter, både panert og upanert.

Bruksområder

De vegetariske erstatningsproduktene tilberedes på ulike måter; mens de panerte versjonene egner seg godt i stekepanne, i stekeovn eller på grillen, kan de upanerte versjonene også brukes i gryter og lignende.

Typer

  • Hälsans kök: Schnitzel (fryst)
  • Hälsans kök: Ovo-vegetarian grilled fillets (fryst)
  • Hälsans kök: Crispy mini fillets (fryst)
  • Hälsans kök: Fillet pieces (fryst)
  • Stabburet: Cruchy nuggets
  • Vivera: Crispy snitzel (fryst)
  • Findus: Green cuisine spinatpinner

Falafler

mange falafeler i en skål
Foto: Shutterstock

Falafel er en vegetarbolle eller kake som baseres på kikerter, og er et vanlig innslag på matbordet i Midtøsten. Det finnes flere typer tilgjengelig i dagligvarebutikkene, eller du kan enkelt lage falaflene selv, oppskrift finner du her.

Bruksområder

Falafler egner seg godt i pitabrød og wraps, eller som snack og tilbehør til salater.

Typer

  • Sevan: Original, Broccoli, Sweet potato/Chipotle (fersk)
  • Grønne Folk: Falafel (fersk)
  • Go'Vegan: Falafel (fersk)
  • Hälsans kök: Falafel (fryst)

Vegetarisk «kjøttpålegg»

rullede skiver med vegansk salami og skinke ligger i rekke på en fjøl
Foto: Shutterstock

Pålegg som salami, skinke og servelat finnes også i plantebaserte versjoner.

Bruksområder

Brukes på brødskiven, eller kuttet opp på pizza eller i salater, akkurat slik du bruker kjøttpålegg.

Typer

Go'Vegan: Skinke, Salami

Vegan Deli: Vegansk pålegg naturell, Vegansk pålegg mixed garden

Grønn lykke: Plante Pålegg med knust farget pepper, Plante Pålegg a la Bresaola/spekepålegg

Les også