Gå til hovedinnhold

Kikertmel - og alt du kan bruke det til  

Selma Otterlei

Oppdatert 16. mai

Når du begynner å utforske vegansk matlaging åpner du også dørene for en verden av nye råvarer du kanskje ikke har vært borti før. En nyttig råvare som brukes mye i vegansk matlaging er kikertmel.

Proteinrik og bærekraftig - kikerten er en vinner på kjøkkenet. Her gir vi en kjapp oversikt over hva kikertmel er og hva det brukes til.

Hva er kikertmel

Kikertmel er en type mel laget av malte tørre kikerter og er populært i indisk og pakistansk mat, samt i retter fra midtøsten og enkelte nord- og øst afrikanske land. Det finnes flere varianter og navn på kikertmel. Det som kalles "kikertmel" eller "chickpea flour" er laget av de lyse kikertene vi kjenner til best, mens "gram" eller "besan" mel er laget av brune kikerter. De er relativt like og kan oftest brukes om hverandre. Den største forskjellen er at kikertmel krever enda mer væske enn besan for å oppnå samme konsistens på røren.

I og med at kikertmel er laget av kikerter er det en protein- og fiberrik råvare. Belgvekster som kikerter gir langvarig metthetsfølelse og inneholder mange viktige næringsstoffer. Melet er nøytral i smak og tar heller til seg smak fra alt av krydder, olje eller andre ingredienser det tilberedes med. I tillegg er melet helt glutenfritt.

Les også

Bruksområder

Det finnes utallige måter å bruke kikertmel på og du kan enkelt la deg inspirere av hvordan det brukes i ulike kjøkken rundt om i verden. Kikertmel fungerer kjempebra som et bindemiddel i burgere og "fritters". Man kan også bruke det til å lage pannekaker og andre "røre-baserte retter", til å tykne sauser og supper, til å erstatte egg i omelett eller paier, og til å lage frityrrøre. Du kan også enkelt lage burmesisk tofu av kikertmel og et par andre ingredienser.

Du kan slenge sammen en enkel kikertmelrøre ved å piske 2,5 dl kikertmel inn i 2 dl vann med en klype salt. Denne basisrøren kan deretter tilpasses med ulike krydder og brukes til å lage wraps, omeletter, pannekaker og mer.

1. Kikertomelett

Link til oppskrift for kikertomelett med paprika og grønne erter

2. Pai

Link til oppskrift: quiche med squash og rødløk

3. Burger

Link til burgeroppskrift

4. Falafel

Link til falafeloppskrift

5. Pannekaker

Link til oppskrift på pannekaker med kikertmel

6. Frityrrøre

Link til oppskrift

7. Grønnsakskaker

Link til grønnsakskakeoppskrift

8. Burmesisk tofu

Link til oppskrift

Les også