Når du begynner å utforske vegansk matlaging åpner du også dørene for en verden av nye råvarer du kanskje ikke har vært borti før. En nyttig råvare som brukes mye i vegansk matlaging er kikertmel.
Proteinrik og bærekraftig - kikerten er en vinner på kjøkkenet. Her gir vi en kjapp oversikt over hva kikertmel er og hva det brukes til.
Hva er kikertmel
Kikertmel er en type mel laget av malte tørre kikerter og er populært i indisk og pakistansk mat, samt i retter fra midtøsten og enkelte nord- og øst afrikanske land. Det finnes flere varianter og navn på kikertmel. Det som kalles "kikertmel" eller "chickpea flour" er laget av de lyse kikertene vi kjenner til best, mens "gram" eller "besan" mel er laget av brune kikerter. De er relativt like og kan oftest brukes om hverandre. Den største forskjellen er at kikertmel krever enda mer væske enn besan for å oppnå samme konsistens på røren.
I og med at kikertmel er laget av kikerter er det en protein- og fiberrik råvare. Belgvekster som kikerter gir langvarig metthetsfølelse og inneholder mange viktige næringsstoffer. Melet er nøytral i smak og tar heller til seg smak fra alt av krydder, olje eller andre ingredienser det tilberedes med. I tillegg er melet helt glutenfritt.