Gå til hovedinnhold

Mange vil gjerne være med å gjøre verden bedre for dyr og natur. Et av de viktigste valgene vi kan ta for dyrene, klima og natur, og egen helse er faktisk å spise mer plantebasert.

Derfor velger et stadig økende antall nordmenn et helt eller delvis plantebasert kosthold, på lik linje med millioner av mennesker over hele verden. Det har de siste årene vært en sterk vekst i antall nordmenn som velger å spise helt eller delvis plantebasert.

I følge Orklas bærekraftstermometer fra 2022 spiser 11% av nordmenn vegetarisk, mens 27% spiser helt eller delvis plantebasert, det vil si at de enten er vegetarianere, veganere, pescetarianer eller fleksitarianere. Samtidig med at andelen av befolkningen som spiser plantebasert har økt markant, har også tilbudet av vegetarisk mat gjort det enklere for folk flest å velge plantebasert. Det er mange grunner til at flere velger å ikke spise dyr og produkter fra dyr.

11% av nordmenn velger vegetarisk, og totalt 27% spiser helt eller delvis plantebasert.

For dyrene

Først og fremst vil det å spise plantebasert spare produksjonsdyr fra et kort liv under uverdige forhold i intensive driftssystemer. Noen tror kanskje at dyrene i matindustrien ikke har samme evne til å føle smerte og frykt eller glede og samhørighet, som dyr vi har et nærmere forhold til. Men en gris kan være like hengiven, en høne like redd, en ku like glad, en sau like trist som hvilket som helst av de dyrene vi kaller familiedyr.

Har vi egentlig et svar på hvorfor man spiser griser og høner, men knytter vennskap til hunder og katter? Lærer vi dem å kjenne, forstår vi fort at også disse dyrene har like sterkt ønske om liv og livskvalitet. Dyr er våre medskapninger, og har krav på å behandles med hensyn og respekt, og skånes for utnyttelse. Les mer om dyrene i landbruket her.

For klimaet

I følge FN står verden overfor en klimakrise, som blir verre for hvert år. Men det er én ting hver og en av oss kan gjøre, som vil ha stor effekt for klimaet bare mange nok gjør det. Å spise mer plantebasert et av de mest effektive tiltakene vi kan gjøre for å redusere egne klimagassutslipp. Miljødirektoratet har konkludert med at mer plantebasert kosthold er nødvendig om Norge skal nå sine klimamål. Det å spise mindre kjøtt og mer planter er samtidig et av de mest effektive tiltakene vi som enkeltpersoner kan gjøre for å redusere egne klimagassutslipp.1 Les mer om miljøkonsekvensene av kjøttindustrien her.

tre bilder ved siden av hverandre med en skog, en ape og en plante

For naturen

Naturkrisen, tapet av natur og naturmangfold, er den andre store krisen ved siden av klimakrisen. I dag bygges naturen ned i et enormt tempo for å gjøre plass til blant annet fôrproduksjon, beiteareal og infrastruktur, og arter forsvinner 1000 ganger raskere enn noen gang tidligere. Husdyr og mennesker utgjør nå hele 96% av den globale biomassen, mens ville dyr bare utgjør 4%, og tallet synker stadig.2

I følge FNs naturpanel er menneskers arealbruk den største årsaken til naturkrisen og tap av arter. Husdyrproduksjon er utpekt som hoveddriveren til artsutryddelse.3 Landbruk legger faktisk beslag på 50% av jordas brukelige areal.4 Men om man omstiller landbruket til å være plantebasert, vil man kunne spare 75% av det arealet.5 Det vil naturen og de ville dyrene kunne nyte godt av. Les mer om miljøkonsekvensene av kjøttindustrien.

For klok ressursbruk

Et plantebasert kosthold gir også en mer effektiv utnyttelse av ressurser og vil bidra til økt norsk selvforsyning. Norsk selvforsyning er en av de laveste i Europa. I 2022 var andel av matforbruket som er produsert i Norge, korrigert for fôrvareimport, 39 %.6 Nordisk ministerråd regnet i 2017 ut at man i Norden kan fø 37 millioner mennesker ved å redusere kjøttforbruket, altså 10 millioner flere mennesker enn i dag.7 Også Klimakur 2030 konkluderer med betydelig økt selvforsyning ved gjennomføring av deres kostholdstiltak som vektlegger en overgang til mer plantebasert mat.

Økt vegetarkost vil dermed kunne bidra til å produsere mer menneskemat på mindre areal, og med økt direkte bruk av ressursgrunnlaget. Ved å kutte animalske produkter fra kostholdet kan vi frigjøre 75% av verdens landbruksareal og fortsatt fø verden.8 Hvis landbruket gikk over til å produsere mat utelukkende direkte til mennesker, i stedet for å la maten gå gjennom husdyr, ville mattilgjengeligheten i verden økt med 70%. Den totale matproduksjonen ville kunne mette 4 milliarder flere mennesker enn i dag.9 Det er solidaritet i praksis.

fornøyd dame høster grønnsaker ute
Foto: Shutterstock

For helsa

Ikke minst er et godt sammensatt plantebasert kosthold helsefremmene og forebygger sykdom, samtidig som det gir mye fiber, vitaminer, mineraler og sporstoffer. Spiser du plantebasert har du lavere risiko for livsstilsykdommer som høyt blodtrykk, hjerte- og karsykdom, diabetes, overvekt og noen typer kreft. I tillegg har de som følger et vegetarisk eller vegansk kosthold økt sannsynlighet for å leve lengre.10

Et bra valg

Hver gang vi spiser et måltid tar vi et valg som påvirker egen helse, klima og natur, og dyrene. Derfor prøver stadig flere å ta det riktige valget for en grønnere og mer bærekraftig fremtid. Det avgjørende er at du faktisk prøver. Det blir stadig lettere og vanligere å velge vegansk og vegetarisk. Ved å spise plantebasert bidrar du til å redde dyr her og nå – med hvert måltid. Samtidig gir du et viktig bidrag til en bedre fremtid for dyrene, naturen og oss selv. En mer tydelig vinn-vinn-situasjon finner du sjelden!

Les også