Kan «et eple om dagen» spare deg for en tur til psykologen, så vel som til legen?
I dag, 10. oktober, er Verdensdagen for Psykisk Helse. Det er en viktig dag å markere, spesielt i en tid hvor statistikker viser at mange sliter med nettopp mental helse.
Det finnes god hjelp å få, både når det gjelder medisiner og som samtaleterapi. Mer fokus på mental helse kan også kanskje forebygge problemer før man i det hele tatt trenger å tenke på å behandle dem. Og nå viser det seg faktisk at del av den forebyggende tilnærmingen kan være en plantebasert diett.
Kan et kosthold uten kjøtt føre til bedre mental helse?
Det hersker liten tvil om at det vi spiser har en stor effekt på vår fysiske helse. Men færre er kanskje klar over at mat (og drikke) også kan påvirke den mentale helsen vår på mange måter – både positivt og negativt.
De senere år har det vært forsket mye på mage- og tarmhelse, og vi vet i dag at det vi spiser er med på å bestemme hvor sunn og variert tarmfloraen vår er – noe som igjen kan ha en svært stor effekt på både fysisk og også psykisk helse. Disse tarmbakteriene vil styrkes eller svekkes basert på hva vi spiser, og forskere har blant annet kommet frem til at spesielt fiber er noe av det aller viktigste man får i seg for tarmhelsens skyld.1
Det vi spiser har en direkte effekt på hjernen vår
Hjernen og tarmen er også koblet sammen via såkalte signalstoffer som tarmbakteriene våre produserer. Signalstoffer er molekyler som kan viderefører nervesignaler i kroppen. Disse molekylene og stoffene produseres i hjernen, men også i stor grad i tarmen.
Faktisk er denne forbindelsen mellom tarmen og hjernen så viktig at forskere snakker om en såkalt «tarm-hjerne akse.» Tarm-hjerne-aksen fungerer da som en samlebetegnelse på kommunikasjonsveiene mellom tarmene og hjernen, hvor kommunikasjon skjer blant annet via nervesystemet, blodet og immunsystemet.
Denne tarm-hjerne forbindelsen har fått mer og mer oppmerksomhet blant forskere de siste årene, og mange tror at den kan spille en viktig rolle for hvordan vi håndterer flere ulike helseproblemer, blant annet IBS, angst og nedstemthet.2.
Noen signalstoffer som serotonin og dopamin, som produseres både i hjernen og tarmen, gjør at vi føler oss oppstemte og fulle av energi – og nyere studier viser at man kan øke produksjonen av disse ved å spise enkelte typer mat.3

Og motsatt – spiser du for lite av enkelte typer mat, vil hjernen produsere mindre serotonin og dopamin, og du kan komme til å føle deg mer nedstemt, trøtt og nervøs enn vanlig.
Så hva viser studier om en link mellom det vi spiser og våre mentale helse?