Gå til hovedinnhold

Guide til veganske melkeprodukter  

Kaisa Hautala

Oppdatert 31. mai

De siste årene har populariteten til plantebaserte melkealternativer økt kraftig. Plantemelk er det beste valget om man er opptatt av miljø og dyrevelferd. Mange velger det også fordi de foretrekker smaken eller fordi de har allergier.

I 2016 vedtok Landbruks- og matdepartementet en forskrift om at produsenter ikke kan kalle plantemelk for «plantemelk», men heller må kalle det for «plantedrikk». Det bryr vi oss ikke om her i Veggisnytt! Folk flest bruker – og har selvsagt rett til å bruke – begrepet plantemelk. Og det gjør vi også.

Melk av nøtter, belgvekster og korn

I takt med at populariteten til plantemelk har økt har butikkene fått et stadig bredere utvalg av plantemelk og plantemelkprodukter som yoghurt, is og ost. Plantemelken varierer i smak og innhold, og er oftest basert på ulike nøtter og gryn som soya, havre, ris, kokos og mandel. Det er bare fantasien som setter grenser for hvilke korn- og nøtteslag man kan lage melk av.

Fra et bærekraftsperspektiv krever plantemelk betydelig mindre vann, mindre areal og slipper ut langt færre klimagasser enn kumelk. Produkter basert på gryn eller bønner er et særlig godt valg om man er opptatt av miljø ettersom disse er mindre ressurskrevende å produsere enn nøttemelk. Havremelk fra den svenske produsenten Oatly og den norske Gryr baseres på lokalt produsert havre, et bærekraftig og lokalt alternativ.

Plantemelk med gunstig næringsinnhold

Det kan også være gunstig å se etter produkter med få ingredienser. Det kan være stor variasjon i innhold og kvalitet, det kan derfor være lurt å lese bak på kartongen for å se hvilke ingredienser som er brukt og hvor høyt innhold av hovedingrediens, som feks havre, produktet har. Det varierer også i stor grad hvilke næringsstoffer produktene har.

Mens de fleste er tilsatt D-vitamin, kalsium og B12, finnes det også varianter som har tilsatt jod, som er et mineral det kan være vanskelig å få i seg nok av i Norge om man ikke tar tilskudd. (I Sverige er det jod i salt.) Om man er opptatt av å begrense sukkerinntaket er det også lurt å sjekke angående sukkerinnhold. Mens noen produkter har tilsatt sukker, er det andre som kommer i usøtet variant.

Man kan også lage plantemelk selv ved å blande gryn eller nøtter med vann, litt salt og eventuelt dadler eller vaniljestang til søtning i en blender, og sile gjennom et rent kjøkkenhåndkle.

Fra et bærekraftsperspektiv krever plantemelk betydelig mindre vann, mindre areal og slipper ut langt færre klimagasser enn kumelk.

Soyamelk – svært anvendelig

Soyamelk lages av soyabønner, og kan brukes i det meste av matlaging og til å drikke. Den tåler høy temperatur, og den har samtidig en emulgerende effekt. Dette betyr at emulgatoren i soyamelken bidrar til at ingredienser i et produkt danner en jevn blanding til tross for at produktene består av ikke-blandbare stoffer som vann og fett. Derfor er soyamelk ideelt å bruke for eksempel når man langer vegansk aioli ettersom emulgatoren i soyamelken bidrar til at melken og oljen danner en tykk blanding. Dette gjør soyamelken også ideell til baking ettersom en skvett eddik i melken gjør at den tykner og røren blir tykk og luftig.

Tips om veganske melkeprodukter

Ulike typer veganske melkeprodukter passer til ulike situasjoner på kjøkkenet. Her er våre tips:

1 Plantemelk til å drikkes

Prøv deg frem og finn den du synes smaker best. Noen liker den søte smaken til havremelken best, mens andre foretrekker soyamelk som har et høyere proteininnhold. Prøv for eksempel Mylk havre- og mandel fra Berit Nordstrand, Gryr fyldig (havre), havremelk fra Oatly, mandelmelk fra Alpro eller en av Coop Änglemarks mange plantemelk-typer.

2 Melk i kaffen

Ønsker du deilig steamet melk til kaffen passer Oatly iKaffe, Mylk og Alpro Barista egner seg godt til skumming.
Plantemelk i matlaging: Bruk usøtede varianter av plantedrikk i matlagingen, som feks usøtet soyamelk. Denne tykner godt ved koking og er perfekt til å bruke i feks grøt og béchamelsaus. I gryter og sauser egner Oatly iMat, Gryr til matlaging eller Alpro Cooking seg godt.

3 Pisket krem

Her egner både Gryr til matlaging eller Alpro piskbar soyafløte seg godt. Soyatoo tilbyr sprutekrem til desserter.
Rømme og creme fraîche: Oatlys iMat Fraiche eller Q-Plantis alternativ til rømme erstatter rømme og creme fraiche i de fleste retter, sauser og dipper.

4 Smør på skiva eller i matlaging

Smøremyk bordmargarin og flytende margarin (grønn) fra Eldorado er vegetariske margarinsorter som er mye brukt, eller prøv Smøremyk Rapskokos fra Berit Nordstrand. Kokosfett og rapsolje kan forøvrig egne seg godt til steking, og hvis man vil satse på sunne, italienske matvaner kan olivenolje med fordel brukes i stedet for både smør og margarin på brød og til matlaging.

5 Ost

Det finnes flere typer ost i de fleste dagligvarebutikker; osteblokk, revet ost, skivet ost og smøreost i ulike smaker fra produsenter som Go’ Vegan, Violife, Coop Vegetardag, Oatly og Gryr. Om man sjekker ut nettbutikker og helsekostbutikker kan ytterligere flere produkter og produsenter av plantemelkprodukter.

6 Yoghurt

Det finnes et rikt utvalg av plantebaserte yoghurter i mange dagligvarebutikker. Alpro Soya tilbyr for eksempel yoghurt naturell, vanilje og mango i stor boks, og i små bokser med fire i pakken finnes blåbær. Berit Nordstrand og Coop tilbyr kokosyoughurt.

7 Iskrem og dessert

De fleste dagligvarebutikkene fører plantebasert iskrem fra Hennig-Olsen, Diplom-is og Oatly i flere smaker som kokos, vanilje, sjokolade, karamell og jordbær, samt pinne-is som Royal peanøtt vegan fra Diplom-is. Det finnes også flere vegetariske fruktsorbeter, både på pinne og i boks, forsikre deg om at disse ikke inneholder gelatin. Man finner sjokoladepudding, vaniljepudding og vaniljesaus fra Alpro og Oatly i de fleste dagligvarebutikker.

Relaterte saker