Gå til hovedinnhold

Guide til det veganske «spiskammerset» – veganske ingredienser du bør kjenne til  

Julie Kvamme

Oppdatert 26. september

Om du er ny til veggismat og bruker oppskriftsbanken fra Veggisnytt, vil det dukke opp en del ingredienser du kanskje ikke kjenner til, men som er selvsagt for enhver veganer å ha i skapet.

Her har vi samlet alle de viktigste veganske ingrediensene, krydrene og sausene du bare må ha i skapet.

Det finnes selvfølgelig mange flere varer man kan ha på lur, men dette utvalget går gjennom typiske ingredienser som dukker opp i veganske retter som man kanskje ikke ser i andre oppskrifter.

1 Næringsgjær

En treskje med næringsgjær.

Rett og slett vegansk gull. Denne luringen er en smaksforsterker som brukes til en rekke oppskrifter, men aller mest for sin osteaktige smak. Ikke bare er den noe av det diggeste som fins, næringsgjær er også en kilde til B12!

Næringsgjær finner du på helsekost, og brukes som ingrediens i vegansk ost, tofu scramble og veganske omeletter, og den kan brukes for å gi mer smak til supper, gryter og sauser.

Prøv denne oppskriften med næringsgjær:

2 Kala namak – svart salt

Kala namak i en skål.

Svart salt har sitt opphav fra sør-asia, og har en ekstremt særegen smak – av egg! Svart salt inneholder nemlig hydrogensulfid og jern, som gir saltet sin karakteristiske aroma. Vil du vite mer om veganske eggerstatninger, bør du sjekke denne guiden!

Strø den over litt avokado for en eggeaktig smak, og den passer selvfølgelig i vegansk omelett eller tofurøre.

Oppskrifter med svart salt:

3 Lønnesirup

En flaske lønnesirup står på et bord ved siden av en treskje.

Lønnesirup kan du bruke som erstatter for honning, og i alle retter som trenger sødme – både middagrsetter og desserter! Amerikanske pannekaker blir enda bedre med litt lønnesirup.

Oppskrifter på Veggisnytt med lønnesirup:

4 Tahini

Et glass med tahini ved siden av en skje med sesamfrø.

Sesampasta er essensielt for middelhavmat og retter fra midtøsten. Et absolutt must til hummus, fantastisk til salatdressinger og gir en nøtteaktig smak til desserter.

Oppskrifter på Veggisnytt med tahini:

5 Glutenmel

Hender som holder mel over en benk dekket av mer mel.

Med glutenmel kan du lage en helt egen, høyprotein kjøtterstatning – seitan. Seitan har sitt opphav fra Kina, og helt siden 500-tallet har det blitt brukt som en kjøtterstatning.

Seitan kan du smaksette som du vil, og lage i de formene du ønsker: Det kan formes til «kyllingbiter», lages i en stor rull og skjæres opp til pålegg, rives opp til en «pulled» tekstur – her er det bare å slå seg løs!

Oppskrift på Veggisnytt med glutenmel:

6 Tørket sopp

En skål med tørket sopp.

Dette kan brukes som de er, eller for å gi smak på supper og sauser. Når soppen rehydreres blir den helt som fersk! Her anbefaler vi særlig shiitake, som har rik og fyldig smak. Tips: Sopp har masser av naturlig glutaminsyre, som gir god umamismak.

Kjør litt tørket sopp i en foodprocessor, bland med litt salt for å lage din egen smaksforsterker til å strø over retter som trenger lett ekstra løft.

Oppskrift på Veggisnytt med tørket sopp:

7 Agar agar

En skål av agar agar sett ovenfra.

Hiv-o-hoi! Agar agar er et fortykningsmiddel som er laget av alger, og er et ypperlig alternativ til gelatin, puddinger eller andre tilfeller hvor du trenger noe som gir en geléaktig konsistens.

Oppskrift på Veggisnytt med agar agar:

8 Vegansk fiskesaus

En flaske vegansk fiskesaus ligger på et bord ved siden av en skål med vegansk fiskesaus.

Som fiskesausen, smaker denne veldig likt som en vanlig østerssaus, bare at smaken kommer fra sopp i stedet for østers. Fantastisk i asiatiske retter, kan fint brukes akkurat som den er til en enkel wok, eller blandes med andre sauser og aromatiske ingredienser for en ordentlig smaksbombe.

Oppskrift på Veggisnytt med vegansk fiskesaus:

9 Vegansk østerssaus

En skål med vegansk østerssaus.

Som fiskesausen, smaker denne veldig likt som en vanlig østerssaus, bare at smaken kommer fra sopp i stedet for østers. Fantastisk i asiatiske retter, kan fint brukes akkurat som den er til en enkel wok, eller blandes med andre sauser og aromatiske ingredienser for en ordentlig smaksbombe.

Oppskrift på Veggisnytt med vegansk fiskesaus:

10 Nori

En treskål med nori-ark.

Vegansk fiskesuppe, fiskekaker, fiskepinner, fish‘n’chips – alt dette og mer er mulig med litt sjøgress. Nori, altså sushiark, er det enkleste å få tak i fra vanlige butikker, men på internasjonale forretninger finner du kombu og andre sjøgressalternativer.

Det er også en rekke norske aktører som selger forskjellige typer sjøgress, som det norske selskapet Sjøsaker.

Oppskrifter på Veggisnytt med nori:

11 Bonus – MSG

En skje med msg.

Ikke særegent vegansk, men du skylder deg selv å ha en liten pose MSG i skapet.

Monosodiumglutamat er opprinnelig utviklet av det japanske selskapet Ajinimoto. Husker du glutaminsyren fra soppen, som gir den masse umami? MSG er det rene saltet fra glutaminsyren.

Her trenger du kun å bruke veldig lite, men til gjengjeld får du mye smak.

Les også