Gå til hovedinnhold

Vegansk sushi

OPPSKRIFTEN LAGET AV NOAH oppskriftshefte

Sushi betyr "ris med eddikblanding" og risen kan selvsagt varieres i det uendelige med forskjellige grønnsaker. Du kan også variere hvilken type sushi du vil lage med sushirisen, slik som nigiri-sushi (avlang bit med ris formes i hånden og med topping på), maki-sushi (rull), chirashi-sushi (bare en porsjonsbolle med ris som har toppingen slengt over) eller inari-sushi (tofuskinn-puter fylt med ris og topping). Det kjappeste er chirashi-sushi, men det morsomste å lage er nok maki-sushi, som i denne oppskriften. En rull med vegansk maki sushi lager du enklest ved hjelp av en bambusmatte.

Total tid: 3 t
Bytt til matlagingsmodus
Unngå at skjermen går i dvale
En rektangulær svart tallerken med ferske sushibiter og tofuskinn.
Maki sushi med vegansk fyll er kjempegodt med sushi, wasabi og syltet ingefær. Foto: JonniTM

FREMGANGSMÅTE

  1. Preparer risen god tid i forveien
    Skyll sushirisen i kaldt vann til vannet er nesten klart. La vannet renne av og la risen stå i korrekt vann-mengde for koking en time eller mer før du faktisk koker den. Evt. bare la den renne av og hvile i 45 minutter i en sil. Kok risen i en riskoker eller som anvist på pakken.

  2. Rør eddikblanding og ris
    Legg risen over i en plastbolle, eller optimalt en japansk trebolle. Bland risen med eddikblandingen forsiktig med en tresleiv i flere omganger og forsøk å knuse så få riskorn som mulig (vertikal, "kuttende" bevegelser). Vift bort overflødig fuktighet fra risen. Dette er litt slitsomt, men ikke bruk sushiris før den er kjølt ned til romtemperatur.

  3. Kutt og skjær grønnsakene
    Strimle det frityrstekte tofuskinnet. Agurk strimles i tynne staver. Avokado skjæres opp i avlange biter. Legg gjerne til mer fyll.

  4. Sett sammen sushi-rullen
    Bruk en bambusmatte som du legger et noriark oppå med den glatte siden ned.

  5. Fordel et tynt lag ris på noriarket
    Fordel et tynt lag ris jevnt ut over noriarket og la det stå igjen en udekket kant mot deg på ca. 2 cm. Skyll hendene med vann for at ikke risen skal sitte fast i fingrene.

  6. Legg til valgfritt fyll
    Legg en stripe av fyllet tvers over risen et stykke under midten av risfeltet.

  7. Rull maki-sushien med matten
    Bruk matten til å rulle sammen rullen slik at den blir fast. Den udekkede riskanten kan du smøre litt vann på slik at rullen "limer" seg sammen i skjøten.

  8. Skjær rullen med en skarp kniv
    Skjær så rullen i 8 deler med en skarp kniv som dyppes i varmt vann innimellom skjærene.

  9. Server sushibitene
    Legg sushibitene på en tallerken og dypp dem i soyasaus! Du kan også legge til wasabi (pepperrot) for et sterkt innslag og syltet ingefær. Sushi smaker best når det er nylaget.

Tips!

  • *Du kan bruke andre ingredienser enn de som er foreslått, slik som sopp (shitake og alt mulig annet spiselig fra skogen), gulrøtter (rå eller stekte i strimler), kokt grønn asparges eller hvit asparges fra glass, vegetarisk tang-kaviar, vårløk, gressløk, dill, frisk koriander, sukkererter, chilisaus, kampyo (strimler av tørket kalabas-stilk), stekte tofustrimler osv.