Gå til hovedinnhold

Frukt.no: «5 om dagen»-barnehager gir barna mer frukt og grønt  

Julie Kvamme

Oppdatert 01. september

Fra 2016 til 2025 har «5 om dagen»-barnehager økt serveringen av frukt og grønnsaker betydelig – og de serverer oftere grønnsaker til både frokost og lunsj enn andre barnehager.

«5 om dagen»-barnehager er et tiltak lansert av Opplysningskontoret for Frukt og grønt, hvor man kan melde seg inn og få informasjon og materiell for å bidra til et grønnere kosthold i barnehagen.

Opplysningskontoret for frukt og grønt har gjennomført en undersøkelse blant 787 styrere, ledere og matansvarlige i barnehager, hentet fra OFGs barnehageregister. Det ble i 2016 gjennomført en tilsvarende undersøkelse, som gir sammenligningsgrunnlag med dagens resultater.

Nøkkeltall fra undersøkelsen

Alle barnehagene i undersøkelsen har tidligere meldt seg på «5 om dagen»-programmet, men ikke alle følger det aktivt (omtales som «andre barnehager»).

Servering i dag – «5 om dagen»-barnehager vs. andre barnehager:

  • Grønnsaker til frokost: 61 prosent vs. 53 prosent.
  • Grønnsaker til lunsj: 86 prosent vs. 77 prosent.

Utvikling fra 2016 til 2025 i «5 om dagen»-barnehager:

  • Grønnsaker til frokost: +30 prosent (fra 47 til 61 prosent).
  • Frukt til frokost: +40 prosent (fra 42 til 59 prosent).
  • Grønnsaker til lunsj: +10 prosent (fra 78 til 86 prosent).

Flere barnehager serverer frukt og grønnsaker

I løpet av de siste ni årene har stadig flere «5 om dagen»-barnehager begynt å servere frukt og grønnsaker til barna. Grønnsaker til frokost har økt med 30 prosent, til lunsj med 10 prosent, og frukt til frokost med hele 40 prosent.

– Økningen skyldes nok flere faktorer – som mer fokus på sunn mat i barnehagene og høye forventninger fra foreldre – men «5 om dagen»-konseptet har helt klart bidratt til denne positive utviklingen, sier Maren Berg, prosjektleder for «5 om dagen»-barnehage i OFG.

Mange barn spiser for lite frukt og grønt

En kostholdsundersøkelse gjort av Folkehelseinstituttet i 2024 som så på kostholdet til norske 4-åringer, viser at kostholdet bestod av for lite frukt og grønt, og et for høyt inntak av mettet fett. Varegruppene som bidro mest til mettet fett er kjøttprodukter og fete meieriprodukter.

Nesten alle norske barn, 94,2 prosent, mellom 1-5 år går i barnehage. Hva som blir servert. til både frokost og lunsj, kan ha stor innvirkning for det totale daglige inntaket av frukt og grønt, og sammenlignet med andre barnehager, serverer «5 om dagen»-barnehager oftere grønnsaker til både frokost og lunsj.

Undersøkelsen fra OFG avdekker også at barnehagene etterlyser mer praktisk hjelp: Som barnevennlige oppskrifter, tips for å få grønnsaker inn i måltidene, og faglig innhold om kostholdets betydning for barns utvikling, samt materiell som kan benyttes i samarbeid med foreldrene.

– Når ansatte får faglig påfyll og praktiske tips, blir det enklere å servere sunn mat hver dag, sier Berg.