Mange barn spiser for lite frukt og grønt
En kostholdsundersøkelse gjort av Folkehelseinstituttet i 2024 som så på kostholdet til norske 4-åringer, viser at kostholdet bestod av for lite frukt og grønt, og et for høyt inntak av mettet fett. Varegruppene som bidro mest til mettet fett er kjøttprodukter og fete meieriprodukter.
Nesten alle norske barn, 94,2 prosent, mellom 1-5 år går i barnehage. Hva som blir servert. til både frokost og lunsj, kan ha stor innvirkning for det totale daglige inntaket av frukt og grønt, og sammenlignet med andre barnehager, serverer «5 om dagen»-barnehager oftere grønnsaker til både frokost og lunsj.
Undersøkelsen fra OFG avdekker også at barnehagene etterlyser mer praktisk hjelp: Som barnevennlige oppskrifter, tips for å få grønnsaker inn i måltidene, og faglig innhold om kostholdets betydning for barns utvikling, samt materiell som kan benyttes i samarbeid med foreldrene.
– Når ansatte får faglig påfyll og praktiske tips, blir det enklere å servere sunn mat hver dag, sier Berg.