Gå til hovedinnhold

Julebrød

OPPSKRIFTEN LAGET AV Mari Hult Besøk nettside

Vil du ha skikkelig julestemning rundt bordet? Det fikser oppskriften på dette saftige julebrødet uten melk og egg! Fyll huset med duften av nystekt brød med hint av kardemomme og rosin. Oppskriften gir myke brød som minner om store rosinboller. Perfekt for deg som elsker tradisjonell julebakst, men ønsker en vegansk vri. Julebrød, eller julekake som det også kalles, spises ofte med smør og brunost, og i dag finner du enkelt plantebaserte versjoner av disse produktene i butikkhyllen. Skiver av julebrød er også kjempegodt med syltetøy og marmelade! Én oppskrift gir 2 store brød, eller 4 små. Er du i full gang med julebaksten? Ta også en titt oppskriften til veganske lussekatterkakemenn og pepperkaker!

Total tid: 2 t 15 min
Bytt til matlagingsmodus
Unngå at skjermen går i dvale
Nybakt julebrød med rosiner i.
Luftig julebrød med gyllen skorpe er et must i juletida. Foto: Mari Hult

FREMGANGSMÅTE

  1. Smelt margarin i en gryte
    Smelt margarinen i en gryte. Hell i soyamelken når alt er smeltet, og ta gryten av varmen.

  2. Ta frem en stor bolle
    Smuldre opp gjæren i en stor bolle. Hell margarinblandingen over. La det stå i noen minutter.

  3. Til sett ingredienser til en smidig deig
    Mål opp sukker, kardemomme og hvetemel og bland i. Elt deigen godt, og tilsett eventuelt mer mel. Deigen skal være fin og smidig.

  4. Hev deigen
    Dekk bollen med plastfolie, og sett til heving i cirka tre kvarter. Deigen skal dobles i størrelse. Kle et stekebrett med bakepapir.

  5. Form deigen til brød
    Ha deigen tilbake på kjøkkenbenken, og del den i to eller fire – alt etter hvor mange brød du vil ha. Fordel rosinene på de forskjellige emnene. Elt hvert emne sammen til en bolle, og legg de på stekebrettet. Trykk de litt ned på midten.

  6. Forvarm ovnen mens brødene etterhever
    Dekk brettet til, og sett til etterheving i en halvtime. I mellomtiden forvarmer du stekeovnen til 175 °C, og smelter litt mer margarin som skal brukes til pensling.

  7. Pensle brødene før steking
    Pensle brødene godt med smeltet margarin før steking, og stek dem på nederste rille i 30 - 40 minutter. Julebrødene er klare når de får fin og gyllen farge.

  8. Server julebrød med ønsket pålegg
    Skjær julebrødene i skiver og spis dem som de er, eller legg på litt mandarinmarmelade!