Gå til hovedinnhold

Veggisguiden – tips til omstilling  

Selma Otterlei

Oppdatert 16. mai

Et av de viktigste valgene vi kan ta for klima, natur, dyr og egen helse er å spise mer plantebasert. Her finner du tips og inspirasjon til hvordan du raskt kan komme i vegetarmodus på kjøkkenet.

Et stadig økende antall nordmenn velger et helt eller delvis plantebasert kosthold, på lik linje med millioner av mennesker over hele verden. Samtidig med at andelen av befolkningen som spiser plantebasert har økt markant, har også tilbudet av vegetarisk mat nådd nye høyder og gjort det enklere å velge plantebasert. Noen enkle tips til hvordan du kommer gang er alltid nyttig.

Oppdagelsesturer i butikken

Gå innom dagligvarebutikker, utenlandske matbutikker og helsekostbutikker på oppdagelsesferd etter varer som er vegetariske. De fleste dagligvarebutikker har nå et bredt utvalg av plantebaserte alternativer, fra plantemelk til tofu og vegetariske pålegg. Gjenoppdag grønnsakene, bruk godt krydder og friske urter for å skape spennende smaker!

Det enkle er ofte det beste

Den billigste, sunneste og enkleste måten å erstatte kjøtt på er å inkludere mer belgvekster som bønner, linser og kikerter i kostholdet. Disse kan kjøpes ferdigkokt, og kan brukes i gryter, supper og andre retter, eller som basis for hjemmelagde middagskaker. Nøtter og sopp kan også være gode alternativer for å tilføre metthetsfølelse til rettene.

Bruk erstatningsprodukter

Stadig flere matprodusenter har også tatt jobben med å forvandle råvarer som belgvekster, sopp, korn og nøtter til produkter som smaker og ser ut som de produktene man vanligvis forbinder med kjøtt: f.eks soyaburgere, pølsepålegg og snitzler. Dette kan gjøre matlagingen enkel eller være en god overgang for å lage vegetariske versjoner av dine favorittretter.

Lag mat fra andre kulturer

Vegetarisk mat er vanlig i store deler av verden – lær om indiske gryter, vietnamesiske woker og tyrkiske grillede grønnsaker. Du får et større repertoar hvis du henter ideer fra f.eks Sør- og Øst-Asia eller Midtøsten, hvor vegetarisk mat er mye mer utbredt enn i Norge. Besøk etiopiske, libanesiske, indiske, kinesiske, vietnamesiske eller thailandske restauranter og få inspirasjon til middager hjemme.

Hender kutter grønnsaker på kjøkkenet
Foto: Alyson McPhee

Ha det gøy

Vær kreativ og utforsk en verden av planter og smaker, spis regnbuen, lek og ha det gøy med matlaging og prøv nye retter du aldri har spist. Oppdag nye ingredienser og varer på helsekosten, matvarebutikkene og i asiatiske butikker med et hav av spennende alternativer. Bruk mat på nye måter du aldri ville tenkt på før – f.eks å bruke avokado til å lage sjokolademousse.

Finn frem til dine favoritter

Har du noen favorittretter som du gjerne vil fortsette å spise? De aller fleste retter kan lages med vegetarisk vri! Enten det er fiskepinner, kjøttboller, taco eller lasagne – så finnes det vegetariske versjoner som kan bli dine vegetarfavoritter. Mange blir også gledelig overrasket over alle de nye matrettene de blir kjent med. Kanskje får du helt nye favorittretter? Bruk gjerne litt ekstra tid på matlaging den første tiden. Om du ikke er så glad i å lage mat; start med vegetariske ferdigprodukter. Hvis du derimot liker å lage mat, er utvalget av vegetariske kokebøker og oppskrifter på internett enormt.

Ta det i eget tempo og vær snill med deg selv

Overgangen til vegetarisk livsstil er ikke like enkelt for alle og skjer ikke alltid over natten. Det finnes ingen rett eller gal måte å bli vegetarianer på; det viktigste er å finne en tilnærming som passer for deg. Enten det er små skritt som å erstatte melk med plantebaserte alternativer eller å ta et stort steg ved å fjerne alt animalsk fra kjøkkenet. Det er mye frykt rundt å ikke være den perfekte veganer, men det bør ikke hindre deg; ingen er perfekte, og det handler om å ta ting i eget tempo. Det er viktig å akseptere at feil kan skje, men det betyr ikke at man skal gi opp.

Boller og fjøler med ulike vegetarisk mat.
Foto: Maarten van den Heuvel

Husk hvorfor

Det er mange grunner til å leve vegetarisk og hvis motivasjonen stagnerer eller det føles vanskelig, minn deg selv på hvorfor du har valgt å leve vegetarisk og fordelene ved det. Lær mer om fordelene ved å se videoer eller lese, tilbring tid med dyr og husk på at innen du har spist frokost har du allerede gjort noe godt for dyrene, miljøet og helsa di. Det er en god følelse.

Finn støtte

Om du er den første i din krets som velger en vegetarisk livsstil, kan det være hjelpsomt å finne fellesskap med likesinnede for å ikke føle seg alene. Sosiale medieplattformer som Facebook er full av grupper dedikert til veganisme, hvor folk deler oppskrifter, utveksler tips og råd, og her kan du også få støtte og stille spørsmål. I tillegg kan man utforske bloggere og instagramprofiler som deler sine vegetariske livsstiler og la seg inspirere. Å melde seg som frivillig hos grupper og organisasjoner som jobber med dyr – f.eks som frivillig i NOAH – kan også åpne døren til å møte likesinnede, samtidig som man bidrar til en felles sak.

Planlegg

Til å begynne med kan det være fint å bruke veganske ukemenyer for å planlegge hva du skal handle og spise. Det er heller ikke dumt å lære seg noen raske og gode basisretter som er enkle å lage til hverdags. Man må også huske å spise variert slik at man får i seg rikelig med næringsstoffer, i tillegg til å ta tilskudd av B12. Her kan du lese mer om ernæring i et vegetarisk kosthold.

Flere guider