Et stadig økende antall nordmenn velger et helt eller delvis plantebasert kosthold, på lik linje med millioner av mennesker over hele verden. Samtidig med at andelen av befolkningen som spiser plantebasert har økt markant, har også tilbudet av vegetarisk mat nådd nye høyder og gjort det enklere å velge plantebasert. Noen enkle tips til hvordan du kommer gang er alltid nyttig.
Oppdagelsesturer i butikken
Gå innom dagligvarebutikker, utenlandske matbutikker og helsekostbutikker på oppdagelsesferd etter varer som er vegetariske. De fleste dagligvarebutikker har nå et bredt utvalg av plantebaserte alternativer, fra plantemelk til tofu og vegetariske pålegg. Gjenoppdag grønnsakene, bruk godt krydder og friske urter for å skape spennende smaker!
Det enkle er ofte det beste
Den billigste, sunneste og enkleste måten å erstatte kjøtt på er å inkludere mer belgvekster som bønner, linser og kikerter i kostholdet. Disse kan kjøpes ferdigkokt, og kan brukes i gryter, supper og andre retter, eller som basis for hjemmelagde middagskaker. Nøtter og sopp kan også være gode alternativer for å tilføre metthetsfølelse til rettene.
Bruk erstatningsprodukter
Stadig flere matprodusenter har også tatt jobben med å forvandle råvarer som belgvekster, sopp, korn og nøtter til produkter som smaker og ser ut som de produktene man vanligvis forbinder med kjøtt: f.eks soyaburgere, pølsepålegg og snitzler. Dette kan gjøre matlagingen enkel eller være en god overgang for å lage vegetariske versjoner av dine favorittretter.
Lag mat fra andre kulturer
Vegetarisk mat er vanlig i store deler av verden – lær om indiske gryter, vietnamesiske woker og tyrkiske grillede grønnsaker. Du får et større repertoar hvis du henter ideer fra f.eks Sør- og Øst-Asia eller Midtøsten, hvor vegetarisk mat er mye mer utbredt enn i Norge. Besøk etiopiske, libanesiske, indiske, kinesiske, vietnamesiske eller thailandske restauranter og få inspirasjon til middager hjemme.