![En tallerken med luftige, veganske lussekatter, pyntet med rosiner.](https://veggisnytt.no/wp-content/uploads/2024/12/Lussekatter-resized-1-e1733334952677.jpg)
Lussekatter uten egg og melk
Lussekatter hører med til Luciadagen, og oppskriften på denne veganske julebaksten er uten melk og egg. Lussekatter kan rulles i mange stilige varianter, så sett gjerne av litt tid til selve utbakingen. De blir også like gode som runde lusseboller! Deigen skal heve i 1.5 timer og er inkludert i totaltiden. Én oppskrift gir 24 lussekatter. Har du lyst til å prøve flere plantebaserte juleklassikere? Lag sprø, veganske pepperkaker og seige kokosmakroner! Perfekt som julegaver til venner og familie.
Skriv ut
facebook |pinterestAntall porsjoner 1
INGREDIENSER
- 200 g vegansk margarin
- 5 dl soyamelk eller annen plantemelk + ekstra til utbaking
- 1 ss safrantråder du trenger ikke så mye
- 1 ss tørrgjær
- 3 dl sukker
- 2 ts kardemomme
- 1 ts bakepulver
- 1.6-1.8 l hvetemel + ekstra til utbaking
- 1 ss maisstivelse
- Rosiner etter smak
FREMGANGSMÅTE
- Ta frem en gryteSmelt margarin i en gryte. Når den er helt smeltet heller du i soyamelk, og tar gryten av varmen. Ha i safrantråder.
- Sjekk temperaturenSjekk om væsken er ca. 37 ℃. Er den litt for varm lar du den stå noen minutter. Er den litt for kald er det greit å fortsette. Ha i tørrgjær. Rør litt slik at både den og safranen løser seg opp.
- Ta frem en stor bolleI en stor bolle, gjerne til en kjøkkenmaskin med eltekrok om du har – har du i sukker, kardemomme og bakepulver. Ikke ha i all hvetemelet på en gang, slik at du kan spe på mer om du trenger det underveis. Rør det lett sammen.
- Elt til en smidig deigHell deretter i blandingen fra gryta, og elt til du har en helt smidig deig som slipper kantene på bollen. Spe eventuelt med litt mer hvetemel dersom du trenger det.
- Hev deigenLa deigen heve i ca. 1 time. Kle tre stekebrett med bakepapir.
- Form bolledeigenElt deigen kjapt sammen på kjøkkenbenken. Form lussekatter i ulike fasonger, og fordel dem utover stekebrettene. La dem etterheve i 20-30 minutter. Varm opp stekeovnen til 200 ℃ i mellomtiden.
- Pensle og pynt lussekatteneRør sammen noen spiseskjeer melk med maisstivelse. Pensle blandingen på lussekattene og stikk rosiner i dem. Stek i 12-14 minutter, til de gylne og fine.
- Nyt ferske lussekatterNyt dine nystekte lussekatter! Du kan også legge de i en pose når de har fått avkjølt seg og fryse dem ned.