Gå til hovedinnhold

En tallerken med luftige, veganske lussekatter, pyntet med rosiner.
Nybakte lussekatter pyntes med søte rosiner. Foto: Mari Hult

Lussekatter uten egg og melk

OPPSKRIFTEN LAGET AV Mari Hult
Besøk nettside
Lussekatter hører med til Luciadagen, og oppskriften på denne veganske julebaksten er uten melk og egg. Lussekatter kan rulles i mange stilige varianter, så sett gjerne av litt tid til selve utbakingen. De blir også like gode som runde lusseboller! Deigen skal heve i 1.5 timer og er inkludert i totaltiden. Én oppskrift gir 24 lussekatter. Har du lyst til å prøve flere plantebaserte juleklassikere? Lag sprø, veganske pepperkaker og seige kokosmakroner! Perfekt som julegaver til venner og familie.

Total tid: 2 hr hr 30 min

Skriv ut facebook | pinterest
Antall porsjoner 1

INGREDIENSER 

  • 200 g vegansk margarin
  • 5 dl soyamelk eller annen plantemelk + ekstra til utbaking
  • 1 ss safrantråder du trenger ikke så mye
  • 1 ss tørrgjær
  • 3 dl sukker
  • 2 ts kardemomme
  • 1 ts bakepulver
  • 1.6-1.8 l hvetemel + ekstra til utbaking
  • 1 ss maisstivelse
  • Rosiner etter smak

FREMGANGSMÅTE

  1. Ta frem en gryte
    Smelt margarin i en gryte. Når den er helt smeltet heller du i soyamelk, og tar gryten av varmen. Ha i safrantråder.
  2. Sjekk temperaturen
    Sjekk om væsken er ca. 37 ℃. Er den litt for varm lar du den stå noen minutter. Er den litt for kald er det greit å fortsette. Ha i tørrgjær. Rør litt slik at både den og safranen løser seg opp. 
  3. Ta frem en stor bolle
    I en stor bolle, gjerne til en kjøkkenmaskin med eltekrok om du har – har du i sukker, kardemomme og bakepulver. Ikke ha i all hvetemelet på en gang, slik at du kan spe på mer om du trenger det underveis. Rør det lett sammen.
  4. Elt til en smidig deig
    Hell deretter i blandingen fra gryta, og elt til du har en helt smidig deig som slipper kantene på bollen. Spe eventuelt med litt mer hvetemel dersom du trenger det. 
  5. Hev deigen
    La deigen heve i ca. 1 time. Kle tre stekebrett med bakepapir. 
  6. Form bolledeigen
    Elt deigen kjapt sammen på kjøkkenbenken. Form lussekatter i ulike fasonger, og fordel dem utover stekebrettene. La dem etterheve i 20-30 minutter. Varm opp stekeovnen til 200 ℃ i mellomtiden. 
  7. Pensle og pynt lussekattene
    Rør sammen noen spiseskjeer melk med maisstivelse. Pensle blandingen på lussekattene og stikk rosiner i dem. Stek i 12-14 minutter, til de gylne og fine.
  8. Nyt ferske lussekatter
    Nyt dine nystekte lussekatter! Du kan også legge de i en pose når de har fått avkjølt seg og fryse dem ned.