Gå til hovedinnhold

Ingen tvil om sammenheng mellom inntak av tofu og lang levetid, sier kjendis-kokk Jamie Oliver 

Trine Jensen-Burke

Oppdatert 16. juli

Den japanske øya Okinawa er kjent for å være en såkalt ‘blå-sone’ – det vil si ett av stedene i verden hvor folk ikke bare lever i gjennomsnitt flere år lengre enn andre steder, men hvor innbyggerne også holder seg sunnere og sprekere lengre inn i alderdommen enn andre steder.

Det er til nå identifisert fem slike blå-soner rundt om i verden, hvor flere lever til etter fylte 100 år enn noen andre steder – Okinawa (Japan), Sardinia (Italia), Nicoya (Costa Rica), Ikaria (Hellas) og Loma Linda (USA). Det var blant annet amerikaneren Dan Buettner som var med på å identifisere og kartlegge disse blå-sonene, og hva det egentlig er folk gjør annerledes her som gjør at de lever så lenge.

Ifølge Buettner og hans kolleger er det flere ting som kjennetegner hvordan mennesker i blå-sonene lever: De har nære relasjoner til og tilbringer mye tid sammen med familie og venner. De er fysisk aktive hver dag, enten dette dreier seg om gåturer, hagearbeid eller et arbeide hvor de bruker kroppen. De har ofte en sterk tro, enten religiøs eller bare på en mening med livet og sin rolle i familien/samfunnet. Og samtlige blå-sone innbyggere spiser et sunt kosthold som i all hovedsak er plantebasert.

Alle disse kjennetegnene stemmer i høyeste grad for Okinawa, og nylig da den britiske kjendis-kokken Jamie Oliver besøkte øya lot han seg imponere over  maten og kostholdet her, og spesielt viktigheten av tofu som ingrediens i nær sagt alle måltider.

Tofu er en ‘super-mat’ ingrediens

I en video delt til sin YouTube-kanal forklarer Oliver at tofu er en ‘super-mat’ ingrediens som det spises mer av på Okinawa enn noen andre steder i verden.

– Om du ikke har latt deg imponere noe særlig av tofu til nå, ja, så bør du prøve igjen. Denne matvaren er nemlig så utrolig, og den er minst like allsidig som den er næringsrik, forklarer kjendis-kokken.

Tofu er en av de aller viktigste kildene til proteiner i kostholdet på Okinawa, et kosthold som er 90 prosent plantebasert, og inneholder bare en svært liten mengde kjøtt og andre animalske produkter. Sammenlignet med animalsk protein inneholder tofu lite mettet fett og høye nivåer av sunt, umettet fett, noe som man vet kan være med på å senke nivået av farlige kolesterol i blodet.

– Når vi snakker om lang levetid – eller ‘longevity’ – og allmennhelsen til befolkningen på Okinawa, ja, så er det så godt som umulig å ikke trekke paralleller med deres høye inntak av tofu. Det er en så viktig matvare i kostholdet deres og en fantastisk proteinkilde. Tofu er noe vi alle burde inkludere mer av i maten vi spiser og i kostholdet vårt, også i vesten, forklarer Oliver.

Tofu i nesten alle matretter

I videoen får vi også se at TV-kokken møter en tredje-genereasjons tofu-produsent, Shigaro Nigardo, som fortsatt lager all tofuen han produserer for hånd. For å lage tofuen kverner Nigardo soyabønner med vann for å produsere væske som han så varmer opp til mellom 87 og 89 grader Celcius. Deretter tilsetter han bittersalt – eller magnesiumklorid, som det også kalles – som ofte brukes i produksjon av tofu for å koagulere soyamelken.

 

– Tofu er rett og slett en hjørnestein i kostholdet vårt

Den koagulerte soyamelken brukes så til å lage både silke-tofu og vanlig, fast todu.

Etter å ha smakt på helt fersk silke-tofu innrømmer Oliver at denne er «skikkelig god» med en nesten «utrolig dybde på smaken.» Kjendis-kokken vil gjerne vite mer om den unike betydningen tofu har i kostholdet til folk på Okinawa, og Nigardo forklarer at her har man rett og slett tofu i nesten alle matretter og til alle måltider.

– Tofu er rett og slett en hjørnestein i kostholdet vårt, forklarer tofu-produsenten.

Oliver får også i løpet av programmet smake flere retter som er unike til Okinawa, som dampet søtpotet og ris, og en dessert som er laget av ‘beni-imo’ – en rød søtpotet-type som er mye brukt i det okinawiske kostholdet. Han spiser også ‘mozuku’ – en type sjøgress som er svært rikt på næringsstoffer som som benyttes mye i matlaging, spesielt på grunn av det høye innholdet av jern og kostfiber.

Kjendis-kokken biter seg også merke i hvor fysisk aktive både unge og game på Okinawa er i hverdagen. Mens han oppholder seg i Japan tar Oliver del i en daglig runde med ‘rajio taiso’ – en enkel form for trening som er laget for å fremme bevegelse og holde muskler og ledd sunne og friske. 50-åringen innrømmer at han lot seg imponere stort over hvor fleksible alle var, både unge og gamle, og bet seg også merke i den positive effekten denne gruppe-treningen hadde på både fellesskapet og den enkelte av deltakerne, som møtte opp til trening hver eneste dag.

Les også