Det er til nå identifisert fem slike blå-soner rundt om i verden, hvor flere lever til etter fylte 100 år enn noen andre steder – Okinawa (Japan), Sardinia (Italia), Nicoya (Costa Rica), Ikaria (Hellas) og Loma Linda (USA). Det var blant annet amerikaneren Dan Buettner som var med på å identifisere og kartlegge disse blå-sonene, og hva det egentlig er folk gjør annerledes her som gjør at de lever så lenge.
Ifølge Buettner og hans kolleger er det flere ting som kjennetegner hvordan mennesker i blå-sonene lever: De har nære relasjoner til og tilbringer mye tid sammen med familie og venner. De er fysisk aktive hver dag, enten dette dreier seg om gåturer, hagearbeid eller et arbeide hvor de bruker kroppen. De har ofte en sterk tro, enten religiøs eller bare på en mening med livet og sin rolle i familien/samfunnet. Og samtlige blå-sone innbyggere spiser et sunt kosthold som i all hovedsak er plantebasert.
Alle disse kjennetegnene stemmer i høyeste grad for Okinawa, og nylig da den britiske kjendis-kokken Jamie Oliver besøkte øya lot han seg imponere over maten og kostholdet her, og spesielt viktigheten av tofu som ingrediens i nær sagt alle måltider.
Tofu er en ‘super-mat’ ingrediens
I en video delt til sin YouTube-kanal forklarer Oliver at tofu er en ‘super-mat’ ingrediens som det spises mer av på Okinawa enn noen andre steder i verden.
– Om du ikke har latt deg imponere noe særlig av tofu til nå, ja, så bør du prøve igjen. Denne matvaren er nemlig så utrolig, og den er minst like allsidig som den er næringsrik, forklarer kjendis-kokken.
Tofu er en av de aller viktigste kildene til proteiner i kostholdet på Okinawa, et kosthold som er 90 prosent plantebasert, og inneholder bare en svært liten mengde kjøtt og andre animalske produkter. Sammenlignet med animalsk protein inneholder tofu lite mettet fett og høye nivåer av sunt, umettet fett, noe som man vet kan være med på å senke nivået av farlige kolesterol i blodet.
– Når vi snakker om lang levetid – eller ‘longevity’ – og allmennhelsen til befolkningen på Okinawa, ja, så er det så godt som umulig å ikke trekke paralleller med deres høye inntak av tofu. Det er en så viktig matvare i kostholdet deres og en fantastisk proteinkilde. Tofu er noe vi alle burde inkludere mer av i maten vi spiser og i kostholdet vårt, også i vesten, forklarer Oliver.
Tofu i nesten alle matretter
I videoen får vi også se at TV-kokken møter en tredje-genereasjons tofu-produsent, Shigaro Nigardo, som fortsatt lager all tofuen han produserer for hånd. For å lage tofuen kverner Nigardo soyabønner med vann for å produsere væske som han så varmer opp til mellom 87 og 89 grader Celcius. Deretter tilsetter han bittersalt – eller magnesiumklorid, som det også kalles – som ofte brukes i produksjon av tofu for å koagulere soyamelken.