Gå til hovedinnhold

Høst og innevær? Her er 5 ting du kan bake denne helgen  

Trine Jensen-Burke

Oppdatert 25. september

Finnes det egentlig noe bedre enn lukten av fersk bakst som siver ut av kjøkkenet? Nei, mener vi – for enten vi snakker om kaker eller kjeks eller brød, så er det faktisk ingenting som slår hjemmebakt.

Nå når høsten har gjort sin ankomst – og kveldene blir stadig lengre og mørkere – så er det ekstra koselig å tilbringe tid på kjøkkenet og bake noe godt.

Og skulle du trenge inspirasjon til bakingen, ja, så kan vi hjelpe, for her i Veggisnytt har vi nemlig samlet sammen en hel haug med oppskrifter på deilig bakst, fra glutenfrie brød og rundstykker, til søte scones, fristende foccacia og den skandinaviske klassikeren – kanelboller. Og alt er helt plantebasert, så klart.

Så hva venter du på? Disse bakverkene er ikke bare enkle, men smaker også helt fortreffelig – og vi garanterer at også familie og venner kommer til å sette pris på en smaksprøve!

1 Eltefritt speltbrød med nøtter og hirse

Å lage hjemmelaget brød høres ofte mer avansert ut enn det er, men denne oppskriften på eltefritt speltbrød lager du enkelt, helt uten en melete kjøkkenbenk!

Bare rør alle ingrediensene i en bolle, hev og stek – og vips! Så har du et myk og varmt brød med herlig, sprø skorpe. Varier nøttene i det eltefrie brødet med de ingrediensene du allerede har i skapet.

Klikk her for full oppskrift

Eltefritt speltbrød med nøtter og hirse
Dette brødet kan nesten ikke bli enklere å bake. Foto: Adele Holt-Iversen

2 Bringebær-scones

Disse lekre sconesene er lette og luftige, og perfekte å servere til frokost, brunch eller teselskap.

Det beste av alt? Du kan lage de i en fei, og imponere alle med deilig bakverk på godt under en halvtime.

Klikk her for full oppskrift

Fat med nybakt bringerbær-scone og rosa tekopp.
Du kommer til å takke deg selv om du baker disse bringebær-sconene i helgen. Foto: Pexels

3 Glutenfritt brød av frø

Denne oppskriften på glutenfritt brød inneholder mye proteiner, for ikke å snakke om kostfiber.

Brødet er laget på kun frø, vann, fiberhusk og litt olje. Dette er med andre ord ikke bare glutenfritt, men også et vegansk brød, som kan nytes av alle og enhver. Det inneholder heller ikke nøtter, og kan derfor spises av nøtteallergikere også.

Klikk her for full oppskrift

Oppskårede skiver av glutenfritt brød laget av frø.
Dette brødet kan nytes av både veganere og glutenallergikere. Foto: Ingrid Helene Jurs

4 Verdens beste foccacia

Dette er muligens verdens beste focaccia som du kommer til å ville bake igjen og igjen.

Luftig og smakfullt, passer brødet til det meste, enten du trenger et tilbehør til en krydret gryte, frisk salat eller varm suppe.

Klikk her for full oppskrift

Oppskåret foccacia med rosmarin og salt
Kjempeenkel og eltefri focaccia til alle anledninger. Foto: Natalia Olivera / pexels

5 Veganske kanelknuter

Disse kanelknutene uten egg er luftige, akkurat passe søte og dufter herlig av kanel.

Tips: Du kan også lage veganske kanelboller, kanelsnurrer, eller en kanelstang med samme oppskrift. Oppskriften bruker kokossukker, som ikke øker blodsukkeret i like stor grad som hvitt sukker. Rapsolje brukes fremfor margarin, og speltmel brukes istedenfor hvetemel.

Klikk her for full oppskrift

Brett med nystekte kanelknuter.
Denne oppskriften på kanelknuter kan fint brukes til å rulle kanelboller, kanelsnurrer eller klippes til kanelstenger. Foto: Marie Vogt

Les også