Med bare litt over en uke igjen til selveste 31. oktober og Halloween, har du kanskje allerede kjøpt med deg et gresskar eller to hjem?
Mange i Norge i dag har adoptert den gæliske ( men dog veldig amerikaniserte) tradisjonen med å skjære ut lykt av gresskar og sette ut til skummel (eller koselig) pynt.
Men til tross for at det dyrkes opp mot 1900 tonn med gresskar i i Norge årlig, er det de færreste av disse som ender opp som mat. Faktisk viser en ny undersøkelse at hele seks av 10 personer kaster fruktkjøttet etter at de har laget Halloween-lykter av gresskaret. Undersøkelsen, som ble gjennomført av Norstat for Opplysninsgkontoret for frukt og grønt (OFG) viser at så mange som én av ti nordmenn kjøper gresskar i forbindelse med Halloween, og dessverre det er et stort matsvinn forbundet med dette.
– Altfor mange kaster den gode maten fra gresskaret rett i søpla. Mange er kanskje ikke klar over at Halloween-gresskar faktisk kan spises, eller de vet ikke hvordan restene kan brukes, sier Iselin Sagen, ernæringsrådgiver i OFG, i en pressemelding.
Dette burde vi alle gjøre noe med, så klart - for ikke bare er gresskar en fantastisk ingrediens man kan lage så mye godt med, men det finnes faktisk også en hel haug med helsemessige grunner til at vi alle burde spise gresskar. Visste du for eksempel at...