Gå til hovedinnhold

Ikke bare skummel pynt: 5 gode grunner til å spise gresskar 

Trine Jensen-Burke

Oppdatert 21. oktober

Med bare litt over en uke igjen til selveste 31. oktober og Halloween, har du kanskje allerede kjøpt med deg et gresskar eller to hjem?

Mange i Norge i dag har adoptert den gæliske ( men dog veldig amerikaniserte) tradisjonen med å skjære ut lykt av gresskar og sette ut til skummel (eller koselig) pynt.

Men til tross for at det dyrkes opp mot 1900 tonn med gresskar i i Norge årlig, er det de færreste av disse som ender opp som mat. Faktisk viser en ny undersøkelse at hele seks av 10 personer kaster fruktkjøttet etter at de har laget Halloween-lykter av gresskaret. Undersøkelsen, som ble gjennomført av Norstat for Opplysninsgkontoret for frukt og grønt (OFG) viser at så mange som én av ti nordmenn kjøper gresskar i forbindelse med Halloween, og dessverre det er et stort matsvinn forbundet med dette.

– Altfor mange kaster den gode maten fra gresskaret rett i søpla. Mange er kanskje ikke klar over at Halloween-gresskar faktisk kan spises, eller de vet ikke hvordan restene kan brukes, sier Iselin Sagen, ernæringsrådgiver i OFG, i en pressemelding.

Dette burde vi alle gjøre noe med, så klart - for ikke bare er gresskar en fantastisk ingrediens man kan lage så mye godt med, men det finnes faktisk også en hel haug med helsemessige grunner til at vi alle burde spise gresskar. Visste du for eksempel at...

1 Gresskar kan gjøre at du føler deg mett lengre

Gresskar inneholder massevis av fiber, men har et lavt kaloriinnhold, noe som gjør at du vil kunne kjenne deg mett lengre etter et måltid som inneholdt gresskar.

Fiber er også viktig for å stabilisere blodsukkeret, noe som kan hjelpe til med å unngå at man får en plutselig energi-kræsj utpå ettermiddagen og dermed blir akutt sugen på noe søtt, i tillegg til å ha en positiv effekt på kolesterol og fordøyelse.

2 Gresskar er godt for hjertet

Gresskar inneholder i likhet med bananer mye kalium, noe studier har vist kan være med på å regulere blodtrykket - noe som igjen vil være med på å senke risiko for både hjerteinfarkt og slag.

I tillegg er gresskar rike på både vitamin C, fiber og antioksidanter som alpha-karoten, beta-karoten and beta-kryptoxanthin, alle næringstoffer man vet har en positiv effekt på hjerte-helse og kan til og med være med på å forebygge flere ulike former for hjertesykdommer.

 

3 Gresskar styrker immunforsvaret

Gresskar er stappfullt av næringsstoffer som virker positivt og styrkende på immunforsvaret, og passer da perfekt å spise i disse snufsete forkjølelsestider.

Særlig inneholder gresskar mye vitamin C og vitamin E, samt betakarotener, folsyre og jern, alle næringsstoffer man vet virker styrkende på kroppens eget immunforsvar.

4 Gresskar kan være kreftforebyggende

Vi vet i dag at kosthold har mye å si for hvor høy eller lav risiko man har for mange ulike livsstilssykdommer, deriblant kreft.

Og når det gjelder matvarer som kan være med på å forebygge ulike kreftformer, så har studier vist at vitamin A, noe gresskar inneholder mye av, kan være med på å senke risikoen for å utvikle både hud-, prostata- og også lungekreft.

I tillegg, takket være sin gul-oransje farge, inneholder gresskar mye karetonider, et pigment som fungerer som en antioksidant, og som i studier har vist seg å kunne være med på å senke risikoen for kreft i munn og svelg, samt mage- og tarmkreft, og til og med brystkreft.

5 Gresskar beskytter synet ditt

At gresskar kan være med på å beskytte synet ditt og øyene dine kan vi også takke betakarotener for. I kroppen gjøres nemlig betakarotener om til vitamin A, et vitamin man vet har mye å si for nattesyn og hornhinnen vår.

Gresskar inneholder også som nevnt mye vitamin C, en antioksidant som kan være med på å beskytte mot katarr og flere andre øyesykdommer som faktisk kan føre til blindhet, i tillegg til sink, som er med på å hjelpe netthinnen med å danne melanin.

Les også