Gå til hovedinnhold

Kanelknuter

5 (1)
OPPSKRIFTEN LAGET AV Marie Vogt

Disse kanelknutene uten egg er luftige, akkurat passe søte og dufter herlig av kanel! Du kan også lage veganske kanelboller, kanelsnurrer, eller en kanelstang med samme oppskrift. Oppskriften bruker kokossukker, som ikke øker blodsukkeret i like stor grad som hvitt sukker. Rapsolje brukes fremfor margarin, og speltmel brukes istedenfor hvetemel. Har du ikke disse ingrediensene går det helt fint å bytte de ut med de vanlige. Kanelknutene kan fryses og varmes i ovn, slik at de kan nytes som om de er nybakt. Da er det bare å inviter venner og kjente på nybakte kanelknuter og kaffe! En porsjon gir ca. 13 kanelknuter.

Total tid: 1 t 45 min
Bytt til matlagingsmodus
Unngå at skjermen går i dvale
Flere saftige kanelknuter ligger spredt på et rustikt bord.
Denne oppskriften på kanelknuter kan fint brukes til å rulle kanelboller, kanelsnurrer eller klippes til kanelstenger.

FREMGANGSMÅTE

  1. Start med bolledeigen
    Smuldre gjæren i en bolle. Varm soyamelken til 37 °C og tilsett i gjæren. Bland godt. Rør inn olje, kokossukker og salt.

  2. Tilsett mel og elt deigen
    Tilsett melet, litt og litt. Elt deigen forsiktig i ca. 5 min til den er fin og smidig. Bruke hendene eller en eltemaskin. Du vil merke at speltdeigen er mykere og føles litt "løsere" å jobbe med, sammenlignet med deig av hvete.

  3. La deigen heve
    Dekk bollen med plast og la deigen heve til dobbel størrelse (ca. 1 time).

  4. Kjevle ut deigen og legg på fyllet
    Elt deigen lett for hånd etter heving. Kjevle ut deigen til et stort rektangel. Bruk en slikkepott til å smøre margarin jevnt utover rektangelet. Strø over kokossukker og kanel.

  5. Lag kanelknutene, kanelboller eller kanelsnurrer
    Videre kan du rulle sammen deigen og skjære rullen slik at du får kanelsnurrer, eller du kan lage kanelknuter. Om du er usikker på fremgangsmåten kan du søke på "kanelknuter" på youtube, og du får opp flere videoer som viser deg hvordan det gjøres.

  6. Etterhev kanelknutene
    Kanelknutene heves for andre gang, til dobbel størrelse (ca. 30 min). Du kan gjerne strø litt ekstra kokossukker og kanel på toppen før de stekes. Forvarm ovnen på 200 °C.

  7. Stek i ovnen
    Kanelknutene stekes på 200 °C i 10-15 minutter i ovnen til de er gyllenbrune på toppen. Kanelknutene kan fint fryses.