Dagens landbruksproduksjon utgjør en betydelig miljøutfordring både globalt, og i Norge. Ifølge FN er husdyrproduksjon blant de største årsakene til klimaendringer, jordødeleggelse, luftforurensning og tap av biologisk mangfold.1
Landbruksarealet opptar 40 prosent av verdens beboelige områder: Husdyrproduksjon og fiskeoppdrett opptar 80 prosent av dette arealet, men bidrar til kun 17 prostent av kaloriene til menneskelig konsum. Plantekost opptar ca. 16 prosent av arealet, men bidrar til hele 83 prosent av kaloriene som spises i verden.2
Størstedelen av dette fôret går tapt i dyrenes livsprosesser. Anslagene varierer, men for noen dyreslag går opptil 90 prosent av energien fra maten som gis til husdyrene tapt. 3
En overgang til plantebasert kosthold som utnytter arealene mer effektivt, kan øke verdens mattilgjengelighet med 70 prosent.4
I Norge har vi husdyrproduksjon på 90 prosent av landets landbruksareal, selv om det finnes potensialet for økt produksjon av plantevekster. 5
Matproduksjonens klimaavtrykk
Globalt står matproduksjon for omtrent en fjerdedel av verdens totale klimagassutslipp. 6
Husdyrhold og fiskeriindustrien står til sammen for 31 prosent av disse utslippene. 7
I Norge står jordbruket for 9,5 prosent av landets totale utslipp. Brorparten av disse utslippene, er metan fra husdyr og lystgass fra gjødsel. 8
Selv om Norges utslipp fra landbruket har vært stabile siden 1990-tallet, spiser nordmenn faktisk mer rødt kjøtt nå enn da. 9
Hvordan kan det ha seg? Vel, til dels at klimaregnskapet ikke inkluderer utslipp fra importert kjøtt. 10
Merk at det betyr ikke nødvendigvis at det lønner seg å spise lokalt. Transporten står for en svært liten andel av utslippene fra matproduksjon. Det viktigste for klimaet er hva vi spiser, ikke hvor maten kommer fra. 11