Start klimakampen på kjøkkenet - et måltid av gangen. Miljødirektoratet har lagt frem sin årlige oppdatering av klimatiltak som kan gjøres i Norge, og et av de viktigste tiltakene som løftes frem, er å spise mindre kjøtt.1
Miljødirektoratet har utarbeidet rapporten basert på et tydelig mål: Norge skal redusere sine nasjonale utslipp med hele 90-95 prosent innen 2050. Disse ambisiøse målene krever handling på alle nivåer, fra staten til enkeltindividet.
Blant alle klimatiltakene som er skissert, skiller matforbruk seg ut som et område hvor personlige valg kan ha en stor innvirkning. På matfatet kan nemlig hver enkelt av oss bidra til en mer bærekraftig fremtid.
"Det største potensialet for utslippskutt er knyttet til endret etterspørsel etter jordbruksvarer – både gjennom endret kosthold og redusert matsvinn", står det skrevet i den nye rapporten.
Kosthold som klimatiltak
I den omfattende tiltaksanalysen fremhever Miljødirektoratet nordmenns kosthold som en viktig brikke i klimapuslespillet. Rapporten peker konkret på to sentrale tiltak som sentrerer rundt kosthold: å redusere kjøttforbruket, og å minske matsvinn.
Et sunt kosthold er også et klimavennlig kosthold, og de norske kostrådene anbefaler redusert kjøttinntak.
Ifølge rapporten, kan forbruk i tråd med nasjonale kostråd gi et potensielt utslippskutt på omtrent 1,2 millioner tonn CO2-ekvivalenter innen 2030 og rundt 2,25 millioner tonn CO2-ekvivalenter innen 2035.2
En annen fordel med redusert kjøttproduksjon som ikke er tatt med i regnskapet, men som nevnes nevnt i rapporten, er CO2-opptak fra restaurert skog og organisk jord som etter hvert kan restaureres tilbake til myr. Dette vil også med tiden bidra til karbonopptak og reduserte utslipp.