Gå til hovedinnhold

Norske grønnsaker i sesong: august  

Selma Otterlei

Oppdatert 01. august

August er en tid for overflod av friske og smakfulle grønnsaker. Det er også tid for høsting av mais og flere rotgrønnsaker. Med tilgang til et rikt utvalg av sommerens grønnsaker, er august perfekt for lette, fargerike salater, grillede grønnsaker og sunne måltider direkte fra hagen eller bondens marked.

Mais

flere ferske maiskolber ligger stablet sammen
Foto: Engin Akyurt

Mais er en stivelsesrik grønnsak og en av verdens mest populære kornsorter. Planten stammer fra Sør-Amerika og har vært en viktig kilde til urfolkenes kosthold lenge før kontinentet ble kolonisert. Mais finnes i mange varianter, blant annet melmais, sukkermais og puffmais. Sukkermais er den vi er mest kjent med og ofte spiser rett fra kolben. Norsk mais har sesong fra august til september. Ta gjerne en titt og se om det er noen steder i lokalområdet du kan gå og plukke din egen mais.

Helse og ernæring

Mais er en energirik grønnsak, rik på kostfiber, folat, fosfor og kalium. Fiberinnholdet fremmer god fordøyelse, mens kalium bidrar til å holde blodtrykket stabilt. Folat er viktig for cellevekst og utvikling, spesielt under graviditet, og bidrar til å redusere trøtthet og utmattelse. Mais kan være en del av et balansert kosthold, og en god kilde til komplekse karbohydrater som gir langvarig energi.

Bruksområder

Når maisen er i sesong finner du den i butikken med dekkplantene fortsatt på. Når du da skal tilberede maisen fjerner du først disse dekkplantene og skyller maisen i kaldt vann. Deretter kan den kokes i usaltet vann i cirka 10 minutter også er den klar til bruk.

  • Grillet: Grillet mais er en klassiker! Her trenger du ikke å koke maisen først og når den er grilla kan du spise den rett fra kolben, enten som den er eller prøv med plantebasert smør eller pesto.
  • Salater: Du kan enten skjære den grillede maisen av kolben og slenge rett i salaten, og om du ikke har grillen tilgjengelig kan du også bruke kokt mais.
  • Gryter: Blir ikke ordentlig chiligryte eller chili sin carne uten mais.
  • Andre Meksikanske retter: Ikke bare hører mais hjemme i chili sin carne, men også i tacoen og andre tex-mex inspirerte retter.
  • Maisbrød: Prøv å bruke maismel til å lage maisbrød eller muffins

Persillerot

mange persillerøtter ligger oppåhverandre med stilkene avkuttet
Foto: Bernd Dittrich

Persillerot er en rotgrønnsak som ligner på pastinakk i utseendet, men smaken kan ligne litt mer på sellerirot, i tillegg har den en mer distinkt persillesmak. Norsk persillerot er i sesong fra august til mars.

Helse og ernæring

Persillerot er rik på vitamin C, vitamin B6, folat, kalium og kostfiber. Den inneholder også antioksidanter og essensielle oljer som har betennelsesdempende egenskaper. Vitamin C styker immunforsvaret og fremmer hudhelse, mens vitamin B6 er viktig for kroppens omsetning av proteiner og karbohydrater, og for dannelsen av røde blodceller. Regelmessig inntak av persillerot kan bidra til å forbedre fordøyelsen og støtte generell helse.

Bruksområder

Dette er en gammel plante med Europeisk opphav som hører hjemme i mange tradisjonelle retter som lapskaus og øst europesik borscht, men den kan også brukes på andre måter.

  • "Fritters": såkalte "fritters" eller grønnsakskaker kan lages av det meste, men er særlig gode når de lages med rotgrønnsaker. Prøv deg frem med raspet persillerot, potet og kikertmel for å lage smakfulle fritters.
  • Supper og gryteretter: Persillerot tilfører en rik, jordnær smak til varme retter.
  • Mos eller pureer: Persillerot kan moses alene eller sammen med poteter eller andre rotgrønnsaker for en smakfull variant av potetmos eller rotpure.
  • Ovnsbakt: Bak persillerot sammen med olivenolje og krydder for en deilig siderett, eller sammen med store hvite bønner og servert med byggryn for et mer fullverdig måltid.
  • Salater: Rå, tynnstrimlet persillerot kan gi ekstra smak og tekstur til enhver salat.
  • Pannestekt: Stek persillerot i panne til de er møre for en rask grønnsaksrett.

Sellerirot

flere sellerirøtter ligger sammen i en kasse hos en grønnsakshandler
Foto: Yuval Zukerman

Sellerirot, også kjent som knollselleri, er en rotgrønnsak med en mild og nøtteaktig smak. Den brukes ofte i europeisk og middelhavskjøkken som en del av supper, gryteretter og pureer.

Helse og ernæring

Sellerirot er rik på vitamin C, folat, vitamin K, vitamin B6, kalium og kostfiber. Vitamin C styrker immunsystemet, mens vitamin K bidrar til beinhelse og blodkoagulering. Fiberinnholdet i sellerirot fremmer god fordøyelse og hjelper til med å regulere blodsukkernivået. Regelmessig inntak av sellerirot kan bidra til bedre fordøyelse, støtte hjertehelsen og redusere risikoen for kroniske sykdommer.

Bruksområder

  • Supper og gryteretter: Gir en mild, søt smak og kremet tekstur til varme retter.
  • Mos: Sellerirot kan også moses alene eller sammen med poteter eller andre rotgrønnsaker for en variant av potetmos.
  • Ovnsbakt: Bakt sellerirot med olivenolje og krydder er en sunn og smakfull tilbehør.
  • Salater: Rå eller lett dampet sellerirot kan tilsettes i salater for ekstra smak og tekstur.
  • Pureer: Brukes i pureer for en kremet base til forskjellige retter.
  • Sellerirotbiff: ovnsbak hel sellerirot også skjær den ferdige roten i avlange firkanter

Flere nyheter