August er en tid for overflod av friske og smakfulle grønnsaker. Det er også tid for høsting av mais og flere rotgrønnsaker. Med tilgang til et rikt utvalg av sommerens grønnsaker, er august perfekt for lette, fargerike salater, grillede grønnsaker og sunne måltider direkte fra hagen eller bondens marked.
Mais

Mais er en stivelsesrik grønnsak og en av verdens mest populære kornsorter. Planten stammer fra Sør-Amerika og har vært en viktig kilde til urfolkenes kosthold lenge før kontinentet ble kolonisert. Mais finnes i mange varianter, blant annet melmais, sukkermais og puffmais. Sukkermais er den vi er mest kjent med og ofte spiser rett fra kolben. Norsk mais har sesong fra august til september. Ta gjerne en titt og se om det er noen steder i lokalområdet du kan gå og plukke din egen mais.
Helse og ernæring
Mais er en energirik grønnsak, rik på kostfiber, folat, fosfor og kalium. Fiberinnholdet fremmer god fordøyelse, mens kalium bidrar til å holde blodtrykket stabilt. Folat er viktig for cellevekst og utvikling, spesielt under graviditet, og bidrar til å redusere trøtthet og utmattelse. Mais kan være en del av et balansert kosthold, og en god kilde til komplekse karbohydrater som gir langvarig energi.
Bruksområder
Når maisen er i sesong finner du den i butikken med dekkplantene fortsatt på. Når du da skal tilberede maisen fjerner du først disse dekkplantene og skyller maisen i kaldt vann. Deretter kan den kokes i usaltet vann i cirka 10 minutter også er den klar til bruk.
- Grillet: Grillet mais er en klassiker! Her trenger du ikke å koke maisen først og når den er grilla kan du spise den rett fra kolben, enten som den er eller prøv med plantebasert smør eller pesto.
- Salater: Du kan enten skjære den grillede maisen av kolben og slenge rett i salaten, og om du ikke har grillen tilgjengelig kan du også bruke kokt mais.
- Gryter: Blir ikke ordentlig chiligryte eller chili sin carne uten mais.
- Andre Meksikanske retter: Ikke bare hører mais hjemme i chili sin carne, men også i tacoen og andre tex-mex inspirerte retter.
- Maisbrød: Prøv å bruke maismel til å lage maisbrød eller muffins