Britene kan allerede kjøpe kultiverte kjøttprodukter til familiedyrene sine, men nå ser det ut til at det kan bli fortgang på prosessen at kultiverte varer kan bli godkjent som næringsmidler for forbrukere.
Storbritannia og kultivert mat
Mange ledende firmaer innen kultiverte matvarer holder til i Storbritannia:
- Hoxton Farms lager designerfett, som kan brukes som ingrediens i plantebaserte matvarer for å fremme smaksopplevelsen.
- Ivy Farms dyrker kjøtt med fokus på å fremme ingrediensene som er bra for oss i kjøtt og å droppe de skadelige bestanddelene.
- Uncommon jobber med å utvikle kultivert bacon.
- Meatly, som allerede har fått godkjent hundematen sin basert på kultivert kjøtt av høy kvalitet, uten lidelse
Er en matrevolusjon i sikte?
Britiske forbrukere kan bli de første i Europa som får tilgang på celledyrkede kjøtt- og meieriprodukter, og sikkerheten kommer først.
– Innovasjon er viktig, men nye matvarer må oppfylle strenge sikkerhetskriterier før de kan bli solgt, forteller professor Robin May ved FSA til Euroweekly.
Dersom det blir godkjent, betyr det at at britene snart kan få tilgang til etisk, bærekraftig og ikke minst sikker mat.
Målet er å ikke falle bak konkurransen fra andre land hvor det allerede er godkjent, men det betyr ikke at de kommer til å gå på kompromiss med sikkerheten. Flere britiske produsenter, som Ivy Farms, har allerede produkter som er klare for å gå ut på markedet – problemet er at prosessen er mye lengre enn i for eksempel USA eller Israel.
FSAs mål er å kutte godkjenningsprosessen til rundt to år, men produsentene håper at prosessen kan kuttes til ett år. Dersom disse selskapene får sjansen, kan videre utvikle teknologien og skape nye jobber.
Storbritannia allerede først i Europa med annen godkjenning
Storbritannia har allerede blitt først i Europa til å godkjenne celledyrket kjøtt til dyremat. I Singapore, Israel og USA har disse produktene fått grønt lys for salg til forbrukere en stund allerede. Sist ute er Australia, som i år fikk tillatelse til å selge de nye produktene, mens Mosa Meat i Nederland venter på godkjenning fra myndighetene der.
Selv om det ikke er tilgjengelig i Norge ennå, er mange nordmenn interesserte i å teste nye, kultiverte matvarer.
Kultivert mat kommer trolig ikke til Norge det før det tar av i Europa, som gjør det verdt å følge med på hva som skjer på kontinentet.