Gå til hovedinnhold

Britisk studie – plantebasert burger gir 65% lavere utslipp  

Julie Kvamme

Oppdatert 02. juli

Det sier resultatene av en casestudie fra University of Birmingham1.

Studien er en livssyklusanalyse som sammenligner en plantebasert burger opp mot en kjøttbasert burger, hvor har forskerne sett på hele produksjonsløpet for den veganske og den animalske burgeren.

Og konklusjonen? Den plantebaserte burgeren har 65% lavere utslipp enn kjøttburgeren. Den plantebaserte burgeren krever også 45% mindre vannforbruk.

Detaljert livssyklusanalyse

For den plantebaserte burgeren gikk de gjennom blant annet produksjon og import av ingredienser, frakt og distribusjon.

Analysen av kjøttburgeren tok for seg produksjon av fôr til dyrene, utslipp fra selve dyrene mens de lever, frakting til slakt og distribusjon. Begge livssyklusanalysene tok også for seg detaljer som transport av ferdig produkt, hvor lenge de ferdige produktene vil ligge i kjøleskap, hvor mye energi som kreves for å tilberede dem.

Lokale ingredienser i stedet for importerte ble vurdert til den plantebaserte burgeren, men det utgjorde en så marginal forskjell på utslippene at det ikke ble vurdert som hensiktsmessig.

Det betyr at selv om soyaprotein blir importert fra USA, slik det var i denne studien, har det liten innvirkning på de totale utslippene.

Analysene i studien er basert på omfattende eksisterende data. Livssyklusanalysene baserer seg på tidligere publiserte data og forskerne har benyttet standardisert programvare for livssyklusanalyse for å beregne miljøpåvirkningen.

Bytt til plantebasert gir kutt på 3 millioner tonn CO2e

To veganske burgere laget av erteprotein freser i en stekepanne

Den jevne briten spiser omtrent 1,04 kg burgere i året.2

Om man hadde byttet alle burgerne de 67 millioner britene spiser i året med en plantebasert burger, ville det spart landet for 3 millioner tonn CO2e-utslipp.

Dette tilsvarer 0,74% av landets totale utslipp av klimagasser. Et slikt skifte ville hatt en betydningsfull innvirkning for Storbritannia, som har satt seg som mål å ha netto nullutslipp innen 2050.

Denne studien viser derfor at selv små endringer i forbrukervaner, for bare ett eneste produkt, kan gi vesentlige utslag for å redusere klimautslipp.

Foreslår tiltak fra myndighetene for plantebasert løft

I studien blir det foreslått tiltak fra myndighetene som promoterer et bærekraftig plantebasert kosthold, for eksempel fordeling av offentlige midler til plantebaserte tiltak.

Et eksempel de viser til er den kanadiske regjeringens investeringer av 150 millioner kanadiske dollar i «Protein Industries Canada«, som utvikler plantebasert mat. Danmark har også liknende tiltak med deres «Plantefonden».

Studier viser gang på gang at man kan redusere utslipp vesentlig ved å kutte ut kjøtt og spise plantebasert. For eksempel har forskere i Australia gjort en større analyse som konkluderer med at å bytte til plantebaserte kjøtterstatninger kutter utslipp med 90%.3

Den australske studien gjaldt alle plantebaserte produkter, ikke bare burgere.

Les også