Gå til hovedinnhold

Plantefonden – Danmarks plantebaserte løft  

Julie Kvamme

Oppdatert 30. juli

Danmark er verdens første land som har laget en nasjonal handlingsplan for å overgangen til et plantebasert matsystem. En del av denne omstillingen er "Plantefonden".

Vil gjøre landet til et plantebasert utstillingsvindu

Plantefonden skal støtte innovative prosjekter som fremmer økt bruk av plantebaserte matvarer. Målet er at danske bedrifter skal danne et utstillingsvindu for plantebaserte produkter for Europa og på verdensbasis.

Fondet har satt av 675 millioner danske kroner fra 2023 til og med 2030 for å styrke hele sektoren.

Grønn omstilling i Danmark

Fonden for Plantebaserede Fødevarer, som er fondets fulle navn, er en del av Danmarks handlingsplan for grønn omstilling av dansk landbruk, som ble inngått i 2021. Hensikten med handlingsplanen er å hjelpe Danmark med overgangen til mer plantebasert kost.

I handlingsplanen er plantebasert mat en vid betegnelse, så i tillegg til vanlig frukt og grønt og allerede kjente kjøtterstatninger, er også spiselige sopper, alger og mikroogranismer er trukket frem som plantebasert mat.

Danske myndigheter gjorde det 40-sider lange dokumentet for handlingsplanen tilgjengelig på engelsk, slik at det kan være til etterfølgelse for beslutningstagere rundt om i hele verden.

Matvarer står for mellom 20-25% av verdens utslipp, og endringer i kosten er et effektivt grep for å redusere utslipp.

Støtter flere tiltak i matsektoren

Fondet deler ut støtte til næringsaktører, til opplæring i og opplysningsarbeid for plantebasert kosthold.

I første runde gikk nesten halvparten til plantebasert mat i offentlig og private kommersielle kjøkken, mens 30% gikk til å øke befolkningens konsum av vegansk mat. 17% gikk til produktutvikling.

Det er fortsatt stor interesse, og i år har fondet mottatt 101 søknader, for tilskudd på 334 millioner danske kroner. I år vil fondet dele ut 122 millioner kroner, der 87,5 millioner av disse er øremerket prosjekter som vil gjøre det enklere å lage plantebasert mat i kantiner og på hjemmekjøkkenet.

Flere land med lignende strategier

Sør-Korea har lansert en nasjonal strategi for å utvikle produksjonen av proteiner, forskning på alternative proteiner i tillegg til hvordan landet kan ta i bruk mer lokalt dyrket, plantebasert mat.

Singapore er et foregangsland for labdyrket kjøtt, og er det første landet som har fått labkjøtt på markedet til forbrukere.

I Europa har Storbritannia nylig investert 38 millioner pund til et forskningssenter for bærekraftige proteiner, NAPIC.

Klarer Norge å henge med på utviklingen?

Les også