Gå til hovedinnhold

Tofu-ribbe

OPPSKRIFTEN LAGET AV Grønn Matportal Besøk nettside

Julen kommer med ulike tradisjoner og for mange er ribbe selve symbolet på høytiden. Men hva gjør du når du ønsker å feire med plantebaserte alternativer på julebordet? Svaret er enkelt: tofu-ribbe! Denne veganske retten er en glede for smaksløkene med god marinade og sprø overflate. Perfekt til tradisjonelle juletilbehør som tranebærsaussellerirotkrem og pannestekt rosenkål. Tofu-ribben kan godt prepareres dagen før og ligge i marinaden i kjøleskapet over natten. Oppskriften på den veganske ribben har vi fått låne av Grønn Matportal.

Total tid: 1 t 30 min
Bytt til matlagingsmodus
Unngå at skjermen går i dvale
stekt tofu-ribbe med krispy skorpe.
Sprø tofu-ribbe er en verdig utfordrer til julebordet!

FREMGANGSMÅTE

  1. Bland sammen marinade
    Bland soyasaus, røykaroma/liquid smoke, hvitløkspulver, løkpulver, nykvernet pepper og lønnesirup i en skål eller kopp. Legg til side.

  2. Press ut vannet fra tofu-blokken
    Press vannet ut av tofuen. Bruk gjerne en presse om du har det. Du kan også tørke eller klemme den godt i et håndkle.

  3. Skjær tofublokken
    Bruker du tofublokker på 450-500 gram, deler du den på langs så du får 2 blokker. Er en blokk under 250 gram, kan du bruke den hel. Skjær rutemønster på den ene flatsiden, ca. halvveis gjennom.

  4. Legg tofublokken en ildfast form
    Legg tofuen med rutemønsteret ned i en ildfast form og hell over marinaden. Pass på at all tofuen får marinade over seg på alle sider og la den stå i minst en halvtime, men gjerne lenger. F.eks over natten (kjølig). Vend på den et par ganger underveis.

  5. Sett på ovnen
    Sett ovnen på 200 °C. Når du skal steke tofuen, snu den med rutemønsteret opp og sett formen i ovnen. Samle gjerne opp litt marinade i formen og hell over tofuen igjen rett før steking. Stek den i ca. 45-50 minutter.

  6. Lag glaze
    Smelt smøret og ha soyasaus, sennep, brunt sukker, løkpulver og hvitløk. Har du ikke hvitløksfedd kan du bruke hvitløkspulver. Bland godt.

  7. Hell glazen over tofuen og stek videre
    Hell glazen over tofuen og stek videre i 15-20 minutter - litt avhengig av ovnen din. Den skal se ut som på bildet med mørk-gyllen, topp.

  8. Server med tradisjonelt tilbehør
    Server den veganske ribben med tradisjonelt tilbehør, og husk at rester er digg i sandwicher, burgere eller wraps!