Gå til hovedinnhold

Gazpacho

OPPSKRIFTEN LAGET AV NOAH oppskriftshefte

Gazpacho er en spansk, kald tomatsuppe proppfull av deilige friske grønnsaker. Det er mange måter å lage retten på, men i denne gazpacho-oppskriften bruker vi en kjøkkenmaskin. Suppen skal avkjøles før servering, gjerne flere timer i kjøleskap og med isvann. Nytes på varme solskinnsdager som en forfriskende suppe eller drink. Retten er fra Andalucía i Spania, og originalt bruker man morter for å mose grønnsakene! Trenger du andre retter til å kjøle deg ned med? Prøv kalde nudler med knallgrønn saus eller kald ertesuppe med tahini og basilikum!

Total tid: 40 min
Bytt til matlagingsmodus
Unngå at skjermen går i dvale
Et stort matbrett ligger i sola med forskjellige skåler fylt med forfriskende, kald gazpacho.
Gazpacho er en skikkelig vitaminbombe, proppet full av deilige, friske grønnsaker. Foto: Knut Bry/Tinagent.com

FREMGANGSMÅTE

  1. Hakk alle grønnsakene
    Hakk opp løk, finhakk hvitløk. Fjern frø og noe av skinnet til agurken og skjær i biter. Fjern frø og grovskjær paprika. Fjærn skinn og frø fra tomatene.

  2. Bløtlegg brødskivene
    Bløtlegg brødet i vann, press så ut vannet.

  3. Lag en puré av brødskivene
    Legg det bløtlagte brødet i en kjøkkenmaskin. Ha i løk, hvitløk, olivenolje og salt og bland det til en puré.

  4. Ha i resten av ingrediensene
    Tilsett så agurken sammen med paprikaen i kjøkkenmaskinen. Deretter tomatene og eddiken. Har du en liten kjøkkenmaksin, må dette kanskje gjøres i to omganger.

  5. Avkjøl suppen
    For at suppen skal bli ordentlig kald, kan du la den være kjøleskapet i 12 timer eller i fryseren i 30 minutter.

  6. Preparer garnityr (valgfritt)
    Skjær opp paprika, hakk sjalottløk og finskjær oliven. Legg stekte krutonger og grønnsakene i hver sin lille skål.

  7. Server forfriskende gazpacho
    Servér gazpachoen utspedd med isvann (ta ut isbitene) og krydre litt med cayennepepper. Send de små skålene med garnityr rundt.