Cashewost
En smakfull vegansk ost med soltørket tomat, krydret med miso, hvitløk og næringsgjær. Du kan forme osten slik du vil, gjerne til en blokk, eller slik at det ser ut som en vegansk brie! Når du har formet osten, dekker du den i krydder for et fargerikt og spennende utseende. Cashew-osten passer ypperlig på ostefatet, enten på kjeks eller knekkebrød, gjerne med litt frisk frukt og grønnsaker ved siden av. Da den plantebaserte osten baseres på cashewnøtter er den rik på proteiner og sunt fett, samt jern og magnesium. Oppskriften bruker cashewnøtter som bløtlegges i vann over natten. Skal du nyte osten alene kan du halvere oppskriften, da en oppskrift er relativt stor.
Skriv ut facebook |
pinterestAntall porsjoner 1
INGREDIENSER
- 4 dl cashewnøtter usaltede, bløtlagte
- 1 ss næringsgjær
- 2 ts sitronjuice
- 1 stk hvitløksfedd
- 1 ts miso
- 2 ss soltørket tomat ikke i olje
- Friske urter og krydder til å dekke cashew osten f.eks. grovhakket rosmarin, chiliflak og chilipulver
FREMGANGSMÅTE
- Legg bløtlagte cashewnøtter i en foodprosessorHa de bløtlagte cashewnøttene i en foodprosessor og kjør til en jevn masse. Ha i næringsgjær. sitronjuice, hvitløk, miso og soltørket tomat. Kjør til alt er godt blandet.
- Form cashew-osten etter ønskeFinn frem et bakepapir og legg osten over på bakepapiret ved å bruke en slikkepott. Vil du forme den rund, er det lettest ved å bruke litt vann på hendene. Brett inn sidene på bakepapiret, slik at hele osten dekkes. Avkjøl i kjøleskapet i minst 2 timer. Et tips er å legge osten i en bolle med flat bunn, slik at den former seg litt etter bollen.
- Dekk med krydderStrø krydder utover en tallerken og dekk osten med krydderet. Pakk den deretter inn i et nytt bakepapir og oppbevar i kjøleskap til servering.
- Server på kjeks eller knekkebrødOsten serveres på kjeks eller knekkebrød. Første dagen vil osten være relativt myk, men den vil bli fastere etter noen dager i kjøleskapet. Holder seg god minst 1 uke i kjøleskap.
Tips!
- Eksperimenter med oppskriften og krydre med det du ønsker! Det går fint an å droppe de soltørkede tomatene, hvitløk og/eller miso, om du vil lage en mer naturell utgave av cashewosten.
- Prøv deg frem med mengdene - kanskje du vil ha mer hvitløk og mindre soltørkede tomater? Du kan også være kreativ og tilsette andre krydder, som f.eks. paprika, eller urter, som dill eller gressløk.