Produksjon av foie gras er som kjent en av de mest brutale i kjøttindustrien – og har blitt forbudt i Norge – fordi det involverer smertefull tvangsforing av dyr som gjør at leveren vokser seg stor.
Denne foie grasen er helt fri for lidelse, fordi den ble til i en tank
Det er laget av det Sydney-baserte selskapet Vow, og ble godkjent av det Australia og New Zealands mattilsyn, Food Standards Australia and New Zealand.
Selskapet er et av de største innen kultivert kjøtt, og selger allerede produktene sine i 25 utsalgssteder.
Kan potensielt produsere 130 000 kilo i året
De har verdens største bioreaktor for dyrking av kultivert kjøtt på 20 000 liter, og i mai høstet de 538 kilo kulturkjøtt, som de mener er den største mengden i historien – så langt. Mot slutten av året venter de å høste 900 kilo av gangen, med en forventet årlig produksjon på 130 000 kilo i året.
Med større reaktorer i en fullskala fabrikk kan produksjonskapasiteten komme opp til 20,000 kilo i måneden.
De fokuserer for øyeblikket på luksusmarkedet, noe som reflekteres i valget av opphavet til det kultiverte kjøttet, japansk vaktel.
Akkurat Vow fokuserer ikke på å erstatte tradisjonell kjøttproduksjon, som for eksempel Upside Foods har ambisjoner om.
De fokuserer på å lage unike ingredienser som kun kan eksistere ved å produseres med celledyrking, som de for eksempel gjorde i et stunt i 2023, da de lagde en gigantisk mammutkjøttbolle.