Vegansk julestek uten nøtter
Julen nærmer seg, og da er det tid for koselige julemiddager med kjempegod mat! Trenger du inspirasjon til en vegansk julemiddag, kan du prøve denne oppskriften på vegansk julestek uten nøtter. Retten stekes i en brødform på 1.5 liter, og blir saftig, smakfull med en sprø skorpe på toppen. Ønsker du en sprø, knasende overflate rundt hele julesteken, kan du skjære steken i skiver og legge dem en runde i stekepannen etter den er ferdigbakt i ovnen. Serveres med annet juletilbehør som f.eks. pannestekt rosenkål, tyttebærsyltetøy, kokte poteter og sellerirotkrem.
Skriv ut facebook |
pinterestAntall porsjoner 6
INGREDIENSER
- 3 bokser kidneybønner
- 300 g gulrot
- 150 g purreløk
- 1 stk gul løk
- 3 dl grønne linser tørre
- 90 g lettkokt havregryn
- 3 ss tomatpuré
- 1 ss dijonsennep
- 2 ts tørket rosmarin
- 2 krm malt ingefær
- 3 krm malt salvie
- 1 ss buljongpulver
- Salt og pepper etter smak
- Vegansk smør eller olje til steking
Serveringsforslag
- Brunsaus, stekt rosenkål, kokte poteter
FREMGANGSMÅTE
- Sett på ovnenForvarm ovnen til 200 ℃.
- Lag bønne- og gulrotmos i en stor bolleSkyll bønnene og ha dem over i en stor bolle. Bruk en potetmoser eller stavmikser til å kjøre bønnene til en jevn mos. Rasp gulrot og ha dette over i bollen med de moste bønnene. Sett til side.
- Hakk purreløk og løkFinhakk purreløk og gul løk. Mål opp de tørre linsene.
- Stek løken i en liten kjeleStek løk og purreløk i en kjele med litt olje på middels varme. Løken skal bli blank. La løk og purre være i kjelen og tilsett grønne linser. Tilsett nok vann til å dekke linsene med 1-2 cm. Kok på middels/lav varme under lokk i ca. 20-25 minutter eller til linsene er møre. Tilsett mer vann om nødvendig underveis i kokingen.
- Legg linseblandingen i den store bollenHa kokte linser, stekt løk og purre over i bollen med bønne- og gulrotmos. Bland godt.
- Tilsett resten av ingredienseneBland inn tørre havregryn, tomatpuré, dijonsennep, rosmarin, ingefær, salvie og buljongpulver. Smak til med salt, pepper og eventuelt mer krydder etter ønske.
- Legg blandingen i en brødformFinn fram en brødform og smør den lett med olje eller smør. Ha så all deigen til julesteken over i formen og bruk gjerne en slikkepott til å jevne ut toppen av steken.
- Bak steken i ovnenBak steken midt i ovnen i ca. 40-50 minutter. Følg gjerne med mot slutten av steketiden, steken skal bli fin og gyllen. La steken avkjøle seg helt før du begynner å skjære forsiktig i den.
- Stek i stekepanne (valgfritt)Om du vil ha dem ekstra sprø, kan du skjære steken i skiver og steke i en stekepanne med litt olje. Stek til de blir gylne på begge sider.
- Server med ønsket tilbehørServer julesteken med ertestuing, ovnsbakt rosenkål eller andre bakte grønnsaker! Andre klassiske juletilbehør er surkål, tyttebærsyltetøy, kokte poteter og brun saus.