Gå til hovedinnhold

en stor tallerken med vegansk julestek, små poteter, rosenkål og brun saus.
Server vegansk julestek for en velsmakende og dyrevennlig jul!

Vegansk julestek uten nøtter

OPPSKRIFTEN LAGET AV Ingrid Helene Jurs
Julen nærmer seg, og da er det tid for koselige julemiddager med kjempegod mat! Trenger du inspirasjon til en vegansk julemiddag, kan du prøve denne oppskriften på vegansk julestek uten nøtter. Retten stekes i en brødform på 1.5 liter, og blir saftig, smakfull med en sprø skorpe på toppen. Ønsker du en sprø, knasende overflate rundt hele julesteken, kan du skjære steken i skiver og legge dem en runde i stekepannen etter den er ferdigbakt i ovnen. Serveres med annet juletilbehør som f.eks. pannestekt rosenkål, tyttebærsyltetøy, kokte poteter og sellerirotkrem.

Total tid: 1 hr 30 min

Skriv ut facebook | pinterest
Antall porsjoner 6

INGREDIENSER 

  • 3 bokser kidneybønner
  • 300 g gulrot
  • 150 g purreløk
  • 1 stk gul løk
  • 3 dl grønne linser tørre
  • 90 g lettkokt havregryn
  • 3 ss tomatpuré
  • 1 ss dijonsennep
  • 2 ts tørket rosmarin
  • 2 krm malt ingefær
  • 3 krm malt salvie
  • 1 ss buljongpulver
  • Salt og pepper etter smak
  • Vegansk smør eller olje til steking

Serveringsforslag

  • Brunsaus, stekt rosenkål, kokte poteter

FREMGANGSMÅTE

  1. Sett på ovnen
    Forvarm ovnen til 200 ℃.
  2. Lag bønne- og gulrotmos i en stor bolle
    Skyll bønnene og ha dem over i en stor bolle. Bruk en potetmoser eller stavmikser til å kjøre bønnene til en jevn mos. Rasp gulrot og ha dette over i bollen med de moste bønnene. Sett til side.
  3. Hakk purreløk og løk
    Finhakk purreløk og gul løk. Mål opp de tørre linsene.
  4. Stek løken i en liten kjele
    Stek løk og purreløk i en kjele med litt olje på middels varme. Løken skal bli blank. La løk og purre være i kjelen og tilsett grønne linser. Tilsett nok vann til å dekke linsene med 1-2 cm. Kok på middels/lav varme under lokk i ca. 20-25 minutter eller til linsene er møre. Tilsett mer vann om nødvendig underveis i kokingen.
  5. Legg linseblandingen i den store bollen
    Ha kokte linser, stekt løk og purre over i bollen med bønne- og gulrotmos. Bland godt.
  6. Tilsett resten av ingrediensene
    Bland inn tørre havregryn, tomatpuré, dijonsennep, rosmarin, ingefær, salvie og buljongpulver. Smak til med salt, pepper og eventuelt mer krydder etter ønske.
  7. Legg blandingen i en brødform
    Finn fram en brødform og smør den lett med olje eller smør. Ha så all deigen til julesteken over i formen og bruk gjerne en slikkepott til å jevne ut toppen av steken.
  8. Bak steken i ovnen
    Bak steken midt i ovnen i ca. 40-50 minutter. Følg gjerne med mot slutten av steketiden, steken skal bli fin og gyllen. La steken avkjøle seg helt før du begynner å skjære forsiktig i den.
  9. Stek i stekepanne (valgfritt)
    Om du vil ha dem ekstra sprø, kan du skjære steken i skiver og steke i en stekepanne med litt olje. Stek til de blir gylne på begge sider.
  10. Server med ønsket tilbehør
    Server julesteken med ertestuing, ovnsbakt rosenkål eller andre bakte grønnsaker! Andre klassiske juletilbehør er surkål, tyttebærsyltetøy, kokte poteter og brun saus.