Mine oppskrifter
Vil du lagre oppskrifter?
Opprett en konto eller logg inn på siden vår og så kan du rangere en oppskrift.
Sett på ovnen
Forvarm ovnen til 200 °C.
Lag bønne- og gulrotmos i en stor bolle
Skyll bønnene og ha dem over i en stor bolle. Bruk en potetmoser eller stavmikser til å kjøre bønnene til en jevn mos. Rasp gulrot og ha dette over i bollen med de moste bønnene. Sett til side.
Hakk purreløk og løk
Finhakk purreløk og gul løk. Mål opp de tørre linsene.
Stek løken i en liten kjele
Stek løk og purreløk i en kjele med litt olje på middels varme. Løken skal bli blank. La løk og purre være i kjelen og tilsett grønne linser. Tilsett nok vann til å dekke linsene med 1-2 cm. Kok på middels/lav varme under lokk i ca. 20-25 minutter eller til linsene er møre. Tilsett mer vann om nødvendig underveis i kokingen.
Legg linseblandingen i den store bollen
Ha kokte linser, stekt løk og purre over i bollen med bønne- og gulrotmos. Bland godt.
Tilsett resten av ingrediensene
Bland inn tørre havregryn, tomatpuré, dijonsennep, rosmarin, ingefær, salvie og buljongpulver. Smak til med salt, pepper og eventuelt mer krydder etter ønske.
Legg blandingen i en brødform
Finn fram en brødform og smør den lett med olje eller smør. Ha så all deigen til julesteken over i formen og bruk gjerne en slikkepott til å jevne ut toppen av steken.
Bak steken i ovnen
Bak steken midt i ovnen i ca. 40-50 minutter. Følg gjerne med mot slutten av steketiden, steken skal bli fin og gyllen. La steken avkjøle seg helt før du begynner å skjære forsiktig i den.
Stek i stekepanne (valgfritt)
Om du vil ha dem ekstra sprø, kan du skjære steken i skiver og steke i en stekepanne med litt olje. Stek til de blir gylne på begge sider.
Server med ønsket tilbehør
Server julesteken med ertestuing, ovnsbakt rosenkål eller andre bakte grønnsaker! Andre klassiske juletilbehør er surkål, tyttebærsyltetøy, kokte poteter og brun saus.