Data fra hele 150,000 deltakere fra UK Biobank, tyder på at kvinner som spiser fire eller flere porsjoner med frukt hver dag opplevde mindre nedgang i lungefunksjon når de ble eksponert for partikkelforurensning, sammenlignet med deltakerne som spiste mindre enn dette.
Mindre tap av lungekapasitet med høyere fruktinntak
Kvinnene som spiste mindre frukt, mistet rundt 78 milliliter lungekapasitet, mens de som spiste mer mistet rundt 58 milliliter. Gjennomsnittlig total lungekapasitet er rundt 6 liter.
Studien ble presentert av doktorgradstudent Pimika Kawesri på vegne av Centre for Environmental Health and Sustainability ved Universitetet i Leicester.
– 90 prosent av verdens befolkning er utsatt for luftforurensning som overgår nivåene til WHO, og forskning viser at høy luftforurensning er forbundet med redusert lungefunksjon, forklarer Kawesri.
Dette kan delvis forklares av antioksidantene og betennelsesdempende stoffer som finnes i frukter, forteller Pimpika Kaewsri.
– Studien bekrefter at et sunt kosthold er knyttet til bedre lungefunksjon hos både menn og kvinner, uavhengig av hvor utsatt man har vært for luftforurensning.