To av verdens ledende produsenter av plantebaserte kjøttalternativer, Impossible Foods og Beyond Meat har begge fått produkter godkjent av American Heart Association(AHA) og The American Diabetes Association(ADA).
Impossible Foods’ "Beef Lite", og Beyond Meats "Beyond Steak" og "Beyond Beef Crumble" er sertifisert både med AHAs “Heart-Check”, og ADAs "Better Choices For Lifes."
Organisasjonen bekrefter at disse produktene kan være sunne alternativer for hjertet.
Faktaboks AHA og ADA
AHA (American Heart Association) er en over 100 år gammel organisasjon som arbeider for bedre hjertehelse.
"Heart-Check"-sertifisering gis til matvarer som oppfyller strenge krav knyttet til mettet fett, transfett, natrium og kolesterol.
Sertifiseringen hjelper forbrukere med å identifisere matvarer som fremmer god hjertehelse.
ADA (American Diabetes Association) er en organisasjon som arbeider for å forhindre og behandle diabetes, og som fremmer helse og velvære for personer med diabetes gjennom forskning, utdanning og støtteprogrammer.
ADAs "Better Choices For Life" bekrefter at produkter er trygge og gode valg for personer med diabetes.
Kilde: AHA.com, ADA.com
De første produktene i sin kategori med slik merking
Impossible Beef Lite og Beyond Steak er de første plantebaserte kjøtterstatningene som har fått utdelt en slik merking.
Begge alternativene er utviklet for å gi helsemessige fordeler, uten å gå på kompromiss med smak eller anvendelighet.
Beyond Meat var først ute med å bli sertifisert av AHA for sin “Beyond Steak”, og senere for produktet “Beyond Beef Crumbles”.
Foto: Beyond Meat
Beyond Steak og Beyond Beef Crumbles er laget av favabønner. Beyond Steak inneholder hele 21 gram proteiner per porsjon, mens Crumble inneholder 12 gram proteiner, mindre enn ett gram mettet fett og null kolesterol.
Disse helsemerkingene er ikke tilfeldige. Som følge av misinformasjon og forvirring rundt begrepene ultraprosessert i forbindelse med plantekjøtt, har Beyond gått aktivt inn for en overhaling av sin produktkatalog.
Både Beyond Burger og Beyond Beef har fått oppdaterte ingredienser, med flere, mer næringsrike ingredienser sammelignet med den originale oppskriften.
Ethan Brown, administrerende direktør i Beyond Meat, fremhever selskapets visjon om å tilby sunne alternativer til kjøtt i en pressemelding fra selskapet.
– Vi er stolte av å hjelpe forbrukere med å ta sunnere valg uten å gi avkall på smak eller bærekraft, kommenterer Brown.
– Å bli sertifisert av AFA er en anerkjennelse av vår innsats for å tilby produkter som bidrar til god hjertehelse.
En annen plantebasert gigant med helsemerking
På sine nettsider deler Impossible Foods mange oppskrifter laget med sine produkter - alle godkjent av den amerikanske hjerteforeningen AHA, og markert tydelig med AHA's emblem.
Impossibles “Beef Lite” er et plantebasert alternativ til kjøttdeig med betydelig redusert innhold av mettet fett.
Beef Lite inneholder 21 gram protein per porsjon, i tillegg til viktige næringsstoffer som jern, fiber, B-vitaminer, sink og kalium. Samtidig inneholder det null transfett eller kolesterol.
Peter McGuinness, administrerende direktør i Impossible Foods, beskrev i en pressemelding fra selskapet at sertifisertingen var en viktig milepæl ikke bare for deres selskap, men for hele kategorien plantebasert kjøtt.
Helsefordeler med plantebaserte alternativer
Foto: Beyond Meat
Forskning viser at å bytte fra rødt kjøtt til plantebaserte alternativer kan redusere risikoen for hjertesykdom.
Food Foundation så nylig på miljøpåvirkningen og næringsinnholdet til en rekke plantebaserte matvarer.
Nye alternativer, som veganske pølser, kylling, bacon og burgere.
Tradisjonelle alternativer, som tofu, tempeh, seitan.
Mindre bearbeidede, belgfrukter, kornsorter og bønner.
Studien bekreftet at disse plantebaserte proteinalternativene produserer mindre klimagasser og bruker mindre vann enn kjøtt, men den avdekket også at produktene hadde mindre salt, sukker, mettet fett, samtidig som de hadde mer fiber enn sine animalske motsetninger.
Samtidig påpekes det i studien at det er store forskjeller mellom de forskjellige plantebaserte alternativene. Kornsorter og bønner var langt enn vegansk kjøtt, da kjøtterstatningene hadde høyere saltinnhold enn de andre matvarene - men fortsatt lavere saltinnhold enn sine animalske motparter.
Når kommer Impossible Foods eller Beyond Steak til Norge?
Impossible inneholder ikke genmodifiserte ingredienser, men ingredienser som blir til ved hjelp av genteknologi, og per i dag er ikke disse varene tillatt i Norge, med unntak av én eneste matvare – en genmodifisert rapsolje som kan brukes til fôr til oppdrettsfisk.
Samtidig ble Impossible Foods sitt spesielle "soy-leghemoglobin" nylig godkjent som en trygg matvare i EU av EFSA. Dette tar Impossible Food ett steg nærmere det europeiske markedet. Soy-leghemohlobin står for den blodige, særegne smaken og kjøttaktige fargen som Impossible Foods har gjort seg kjent for.
Når det gjelder Beyond Steak, er dette produktet ikke kommet i norske butikkhyller, men det fås andre steder i Europa, som i Nederland og Belgia.