Vegetarisk er best for helsen
I 2022 var resultatet av den flere tiår lange studien klart, og mange har latt seg overraske over hva forskerne har kommet frem til. Det viser seg nemlig at faktisk vegetarianere og veganere er mye sunnere generelt enn de som har et kosthold som inkluderer kjøtt og fisk.
– Når vi ser på den samlede forskningen, er det ingen tvil om at vegetarianere generelt er mye sunnere enn folk som spiser kjøtt, sier Christina Dahm, førsteamanuensis i epidemiologi ved Institutt for folkehelse ved Aarhus Universitet til Berlingske.
Dahm peker også på at ifølge studien veier vegetarianere mindre, har bedre kolesterolnivåer, bedre blodtrykk, mindre risiko for type 2 diabetes, hjerte- og karsykdommer, og til og med lavere risiko for enkelte former for kreft og noen tarmsykdommer.
Dette peker Epic Oxford studien også på:
- Vegetarianere hadde 22 prosent lavere risiko for blodpropp i hjertet sammenlignet med kjøttspisere
- Risikoen for type 2 diabetes var opptil 50 prosent lavere blant vegetarianere sammenlignet med kjøttspisere
- Vegetarianere hadde lavere risiko for visse kreftformer – spesielt kreft i fordøyelsessystemet
Hva med ulemper?
Noen vil trolig ha sett at det rapporteres to punkter hvor veganere/ vegetarianere hadde dårligere resultater. Det ene punktet handler om at vegetarianere hadde større risiko for en sjeldent type slag – hemorragisk slag. Det ble ikke skilt mellom vegetar- og vegankosthold i dette aspektet av studien (på grunn av lave antall). Kjøttspisere har imidlertid større risiko enn vegetarianere, veganere og pescetarianere for iskemisk slag – som er den vanligste typen slag. Det er derfor ingen god ide å spise kjøtt og tro at man skal unngå slag… Hvorfor vegetarianere har noe større risiko for den sjeldne slagtypen er ikke fullt klarlagt, men Phycicians Committee for Responsible Medicine antyder at mer forbruk av ost og/eller egg hos vegetarianere, kan bidra.
Forskerne fra EpiOxford-studien har selv fremlagt hypoteser om at veldig lavt kolesterolnivå kan gi større risiko for den sjeldne slagtypen, selv om lavt kolesterolnivå generelt beskytter mot hjertesykdom og overdødelighet fra dette. En annen hypotese de hadde, var at lavt B12-nivå kunne bidra til risiko. Andre forskere har understreket at plantebasert diett for flere tiår siden (studien har gått over flere tiår) så ganske annerledes ut enn den gjør idag, hvor det er større bevissthet rundt næringsstoffer. En studie fra 2023 viste eksempelvis tilfredsstillende B12-nivåer hos veganere som tar B12 tilskudd. På den annen side er B12-mangel vanlig hos befolkningen for øvrig som ikke tar tilskudd, særlig eldre – helsemyndighetene i USA regner med at opptil 15% av befolkningen har slik mangel. I 2020 undersøkte forskere thailandske vegetarianere og veganere, og fant at de hadde lavere risiko for både iskemisk og hemorragisk slag, og konkluderte at plantebaserte dietter med nok B12-tilskudd ga lavere risiko for alle typer slag.
Det andre punktet som noen aviser har skrevet om, var større risiko for brudd i bein hos vegetarianere/veganere – spesifikt kvinner etter menopause. «Problemet» her er at vegetarianere/veganere også generelt var slankere – noe som er knyttet til flere helsefordeler. Det er imidlertid en kjent sak at post-menopausale kvinner med lav vekt kan risikere lavere benmasse, og dermed en økt risiko for brudd. Det er imidlertid ikke et godt råd å øke mengden kroppsfett for å få en «dempende» effekt ved fall eller for å øke belastningen på beina for å «styrke» dem – økt fettmengde har en rekke andre ulemper for helsen. Isteden kan kvinner som ikke lenger har østrogenproduksjon motvirke bentap med trening som løping, hopping og vekttrening, samt god kalsium- og D-vitaminstatus. Slanke kvinner bør trene spesifikt for å holde beinhelsen ved like. En studie fra 2022 fant at veganere som trente med vekter hadde lik benhelse som altetere som trente med vekter.
Helsemyndigheter anbefaler plantebasert kosthold
I dag er de langt fleste helseeksperter enige om at fordelene ved et hovedsakelig plantebasert kosthold i stor grad utveier bakdelene. I tillegg anbefaler helsemyndigheter, både her i Norge og også internasjonalt, at man burde bevege seg mer og mer i retningen av et kosthold, noe de gjør både på bakgrunn av folkehelse, men også av hensyn til klima og miljø.
De nye nordiske kostholdsrådene fra 2024 vektlegger at kostholdet bør være hovedsakelig plantebasert med høyt inntak av frukt, grønt, bær, potet, fullkorn, og belgvekster. Østerrikes nye kostholdsråd vektlegger mest mulig plantebasert mat og de nyeste norske kostholdsrådene sier det samme: Spis mest mat fra planteriket og begrens inntaket av kjøtt og animalske produkter.