Gå til hovedinnhold

Østerrikes nye kostholdsråd vektlegger mest mulig plantebasert mat  

Julie Kvamme

Oppdatert 14. august

Østerrike lanserte oppdaterte kostholdsråd denne måneden, 1. august. Det østerrikske helsedepartementet anbefaler å spise mer plantebasert mat, og færre animalske produkter.

Retningslinjene sier at 50% av maten man spiser burde være frukt og grønt, 25% bør være fullkorn og poteter, og den siste kvartdelen bør bestå i hovedsak av plantebaserte proteiner, som belgvekster.

For første gang har de også inkludert produkter basert på soya og belgvekster, som tofu, soyayoghurt og lignende i kostholdsrådene. For slike produkter anbefaler kostholdsrådene at man spiser fire porsjoner i uken, mens fleksitarianere og andre blir anbefalt tre porsjoner i uken.

Kjøttetere blir anbefalt å ikke spise mer enn tre porsjoner kjøtt og fisk per uke.

Kostrådene tar både klima og helse med i beregningen

Nyere utviklinger, blant annet kunnskap om hvordan det nåværende matsystemet er en stor pådriver for klimaforandringene, krever at Østerrikes kostråd inkluderer klima og andre helseparametre. Denne kunnskapen er del av grunnlaget for de oppdaterte kostrådene.

Kostrådene er utviklet av det østerrikske organet for helse og matsikkerhet, i samarbeid med den østerrikske foreningen for ernæring. Det er benyttet vitenskapelige beregningsmetoder i utviklingen, og både nasjonale og internasjonale eksperter var involvert i prosessen, samt medlemmer av den østerrikske nasjonale næringskommisjonen.

Østerrikes føderale minister, Johannes Rauch, kommenterer rådene.

 

– De nye retningslinjene viser folk hvordan de kan gjøre kostholdet sitt både sunt og miljøbevisst. Dette kostholdet med fokus på grønnsaker, frukt, kornsorter og belgvekster er ikke bare godt for planeten, men vil også gi oss lengre og sunnere liv.

Næringsråd lansert sammen med oppskriftshefte

For å videre illustrere og hjelpe befolkningen følge rådene, har Østerrikes myndigheter også lansert et oppskriftshefte sammen med de nye rådene.

Oppskriftsheftet heter ​"Gesund essen, gut fürs Klima" – oversatt "Spis godt, gjør godt for klima".

Heftet inneholder fem-seks oppskrifter for hver årstid. De kan friste med oppskrifter på blant annet linsebolognese for høsten, og bønnewraps for vårsesongen.

Alle oppskriftene kommer med smarte klimatips, og de oppskriftene som ikke er veganske forteller enkelt hvordan man gjøre dem helt plantebaserte – som for eksempel å erstatte hvit fisk med tofu, eller bytte ut kjøtt med seitan.

Østerrike – flest veganere i Europa?

Mellom 2012 og 2022 falt kjøttforbruket i Østerrike med rundt 10%, og andelen fleksitarianere og veganere økte i denne perioden.

En studie fra 2023 viser at ytterligere halvparten av Østerrikes befolkning har redusert sitt kjøttforbruk siden 2021, og det anslås at Østerrike har Europas høyeste andel veganere.1 Siden 2021 har andelen veganere økt fra 3% til 5%. Med en befolkning på 9 millioner, betyr det at det bor rundt 450 000 veganere i landet.

I landets hovedstad Wien finner du et helt plantebasert supermarked, Billa Planfzilla. Butikken er på over 200 m2 og har over 3000 plantebaserte produkter.

Lidl Østerrike gikk tidligere i år inn for å sette ned prisen på egne plantebaserte merkevarer til lik pris eller lavere enn de tilsvarende kjøttproduktene. For flere av produktene ble dermed prisen kuttet med så mye som 52%. Dette som følge av at forbrukere nevner pris som et av de største hindrene for å velge plantebaserte alternativer.

Les også