Retningslinjene sier at 50% av maten man spiser burde være frukt og grønt, 25% bør være fullkorn og poteter, og den siste kvartdelen bør bestå i hovedsak av plantebaserte proteiner, som belgvekster.
For første gang har de også inkludert produkter basert på soya og belgvekster, som tofu, soyayoghurt og lignende i kostholdsrådene. For slike produkter anbefaler kostholdsrådene at man spiser fire porsjoner i uken, mens fleksitarianere og andre blir anbefalt tre porsjoner i uken.
Kjøttetere blir anbefalt å ikke spise mer enn tre porsjoner kjøtt og fisk per uke.
Kostrådene tar både klima og helse med i beregningen
Nyere utviklinger, blant annet kunnskap om hvordan det nåværende matsystemet er en stor pådriver for klimaforandringene, krever at Østerrikes kostråd inkluderer klima og andre helseparametre. Denne kunnskapen er del av grunnlaget for de oppdaterte kostrådene.
Kostrådene er utviklet av det østerrikske organet for helse og matsikkerhet, i samarbeid med den østerrikske foreningen for ernæring. Det er benyttet vitenskapelige beregningsmetoder i utviklingen, og både nasjonale og internasjonale eksperter var involvert i prosessen, samt medlemmer av den østerrikske nasjonale næringskommisjonen.
Østerrikes føderale minister, Johannes Rauch, kommenterer rådene.