Gå til hovedinnhold

Nye nordiske kostråd med gode nyheter for veganfamilier  

Kaisa Sogge-Hautala

Oppdatert 17. april

Følger familien din et plantebasert kosthold? Da tar dere et kostholdsvalg som bidrar både til god helse og til lav miljøpåvirkning. Som forelder har du en unik mulighet til å bidra til gode og bærekraftige matvaner fra barna er små, matvaner som vil danne grunnlaget for barnas helse og inspirere til egne matvalg senere i livet.

I juni 2023 ble de nye nordiske ernæringsanbefalingene (NNR 2023) lansert, 10 år etter forrige gjennomgang. Dette er en omfattende kunnskapsoppsummering som har inkludert flere hundre eksperter på kosthold, helse, klima og miljø, og danner kunnskapsgrunnlaget for de nasjonale kostrådene i alle de nordiske og baltiske landene. NNR 2023 er den mest oppdaterte kunnskapsoppsummeringen vi har på sammenhengen mellom kosthold og helse, og viser at det er en tydelig sammenheng mellom et kosthold som er bra for helsen, og et kosthold med lav miljømessig påvirkning.

Helsedirektoratet skal på bakgrunn av NNR 2023 revidere de norske kostrådene, som etter planen skal være klare sommeren 2024. De nye kostrådene skal baseres på sammenhengen mellom kosthold og helse. Klima- og miljømessig påvirkning av ulike matvaregrupper vil bli omtalt, men det er politisk bestemt at klima- og miljø ikke skal være en faktor når de norske kostholdsrådene skal utarbeides, til tross for sterke anbefalinger i NNR og inkludering av miljø i bl.a. de danske kostholdsrådene. 

Å spise bærekraftig vil si at vi spiser mat som dekker våre behov uten å ødelegge for behovene til de som kommer etter oss. Maten vi spiser påvirker ikke bare vår egen helse, men også helsen til jorden vår, vårt felles livsgrunnlag og våre medskapninger, dyrene. Å ta bærekraftige valg når vi velger hva vi skal spise betyr at vi velger matvarer som er mindre ressurskrevende og mindre miljøbelastende å produsere. 

Et usunt kosthold er blant de viktigste risikofaktorene for sykdom og for tidlig død, både i Norge og i resten av verden. Norge følger opp Verdens helseorganisasjons (WHO) mål om å redusere forekomsten av for tidlig død av kreft, hjerte- og karsykdommer, diabetes type 2 og kols med 25 prosent innen 2025. Dette målet er forlenget til en tredjedels nedgang innen 2030 i FNs bærekraftsmål. Det er beregnet at en reduksjon i kjøttforbruket tilsvarende gjeldende kostholdsråd kunne gi besparelser på 30 mrd. kroner årlig i helseutgifter, i følge Helsedirektoratet. 

De nye nordiske kostrådene

De nye nordiske kostholdsrådene vektlegger at kostholdet bør være hovedsakelig plantebasert med høyt inntak av frukt, grønt, bær, potet, fullkorn, og belgvekster og bør inkludere følgende:

  • Mye grønnsaker, frukt og bær, gjerne 5-8 porsjoner daglig. 
  • Mye potet, helst bakt eller kokt. 
  • Mye fullkorn, gjerne 90 gram daglig.
  • Belgvekster som erter, bønner, linser og kikerter bør være en viktig del av kostholdet.
  • Rikelig med nøtter og frø, ca en håndfull om dagen for barn. 
  • Moderat inntak av magre meieriprodukter mellom 350-500 ml per dag, disse kan erstattes av berikede plantebaserte alternativ eller andre matvarer. 
  • Begrense inntak av rødt, hvitt og bearbeidet kjøtt, inntaket bør være betydelig lavere enn 350 gram per uke for voksne. (Gjeldende norske kostholdsråd har en maksanbefaling på 500 gram per uke).
  • Innta 300-450 gram fisk hver uke. Begrense inntak av prosessert mat som inneholder mye sukker, salt og fett. 

Velger du og din familie et plantebasert kosthold vil barna lære seg å ta hensyn til miljø og sin egen helse, samtidig som de lærer seg å ha medfølelse med dyr og solidaritet med andre mennesker. 

For mer informasjon om barn og plantebasert ernæring, se Guide til plantebasert for gravide og små barn (LINK).

Les også