Gå til hovedinnhold

Storbritannia godkjenner labkjøtt for hundefôr  

Julie Kvamme

Oppdatert 28. august

Med dette er Storbritannia blitt det første landet i Europa som har godkjent labkjøtt på forbrukermarkedet.

Det London-baserte selskapet Meatly kan nå levere labkjøtt til dyrematprodusenter i Storbritannia, som følge av en beslutning 2. juli av Animal & Plant Health Agency (APHA).

Selskapet har vært gjennom en 18 måneder lang prosess for å få produktet godkjent av britiske myndigheter.

Celler fra ett egg – rikelig med kyllingkjøtt

Meatly produserer kultivert kyllingkjøtt, laget fra étt eneste fertilisert egg.

Ved å bruke ett egg – en eneste gang – får de celler til å dyrke kyllingkjøtt. Ingen andre dyr brukes i det hele tatt, ifølge nettsiden.

Om prosessen for å utvinne kjøtt fra eggcellene, sier Meatly på sine nettsider at flere av deres ansatte er veganere, og de anser produksjonsmåten som vegansk.

Hvert år slaktes 50-80 milliarder kyllinger for kjøtt på verdensbasis. Storbritannia alene står for én milliard av disse kyllingene.1 Norge ble det i 2022 klekket 76 millioner kyllinger til slaktekyllingindustri.

Milepæl for industrien

Nå som selskapet har fått godkjent labkjøttet sitt som næringsmiddel for dyr, har Meatly planer om å lansere de første vareprøvene før utgangen av inneværende år.

Så langt har Meatly samlet 3,6 millioner pund, og skal nå inn i en ny runde finansiering for å få flere midler til å oppskalere driften og dermed redusere kostnadene.

Blant investorene til Meatly er Agronomics, ledet av Jim Mellon. Han kommenterer fremskrittet, som er gjengitt i en pressemelding fra Meatly.

– Dette er en milepæl for industrien. Gjennom teknologisk innovasjon og tett samarbeid med myndighetene, har Meatly bevist at vi kan kommersialisere kultiverte kjøttprodukter for dyr i Storbritannia.

Han forteller også at kjæledyr står for en enorm andel av konsum av kjøtt hver eneste dag, og hvordan dette kan redusere kjøttforbruket.

– Denne utviklingen kan spille en vesentlig rolle i å redusere utslipp, forbruk og dyrs lidelse, slik den er forårsaket av tradisjonell kjøttproduksjon, sier Mellon.

Labkjøtt verden rundt

Kultiveringsanlegg for produksjon av labkjøtt.
Upside Foods kultivertingsanlegg for labkjøtt. Foto © Upside Foods

Storbritannia er nå det fjerde landet i verden som godkjenner labkjøtt for salg, etter Singapore, USA og Israel. I motsetning til Storbritannia, har disse landene tillatt labkjøtt for menneskelig konsum.

USA tillot salg av labkjøtt i juni 2023, men ikke uten motstand fra kjøttlobbyen. Etter at Florida etter la ned et forbud mot salg av labkjøtt, har Upside Food har gått til sak mot delstaten, da de mener forbudet er grunnlovstridig.

Flere europeeiske land driver også med utvikling av labkjøtt, deriblant Meatable og Mosa Meat fra Nederland, Biotech Foods fra Spania, men i disse landene er det for nå ikke tillatt med salg av kultivert kjøtt, men disse landene ønsker å tilrettelegge for utviklingen og arbeider for fortgang i godkjenningsprosessene for labkjøtt.

I Norge forsker NOFIMA på labkjøtt, med stadige fremskritt. Forskningen startet i 2018, med utarbeiding av metoder for dyrking av muskelceller fra storfe på eggeskallhinner.

De arbeider også med å lage animalske matproteiner i gjær, gjennom presisjonsfermentering.

Les også