En an verdens ledende forskere på aldring, Valter Longo, som også er forfatter av boken The Longevity Diet, har i en årrekke påpekt at et moderat proteininntak er det beste for helsen. Longo sier også at man burde i hovedsak prioritere planteproteiner foran proteiner fra animalske kilder.
Å begrense inntak av proteiner vil være med på å aktivere gener som hjelper oss leve lengre, og, påpeker Longo, det dreier seg ikke om å eliminere proteiner totalt, men å velge proteiner fra bedre kilder og å være bevisst på når og hvor mye man får i seg av disse.
Dette stemmer overens med annen forskning i store trekk. Animalske proteiner, spesielt de man får i seg fra rødt og behandlet kjøtt, har blitt linket til en økt risiko for flere typer kreft og kroniske sykdommer, og Verdens Helseorganisasjon (WHO) klassifiserer behandlet kjøtt som bacon og pølser som en såkalt Group 1 carcinogen – med andre ord, disse har en direkte link til ulike kreftsykdommer.
I tillegg har kosthold som inneholder store mengder animalske proteiner også blitt assosiert med en økt risiko for hjertesykdommer, da stort sett på grunn av mengden mettet fett og kolesterol disse matvarene inneholder.2.

Plantebaserte proteiner, derimot, som bønner, linser og nøtter, inneholder også store mengder fiber, samt antioksidanter og polyfenoler som er med på å redusere betennelsestilstander i kroppen og bidra til sunnere tarmhelse. Faktisk viste en nyere studie at å erstatte så lite som tre prosent animalske proteiner med plantebaserte proteiner ville kunne redusere risikoen for for tidlig død med hele 10 prosent. 3.
Kosthold med lavere inntak av proteiner har også blitt assosiert med en lavere risiko for å utvikle diabetes type 2, samt lavere risiko for nyresykdom.
Bygge og beholde muskler med planteproteiner
En av de største bekymringene når det gjelder å redusere inntaket av proteiner er hvordan dette vil påvirke kroppens muskelmasse. Den gode nyheten er at studier viser at det man kan bygge og beholde muskelmasse akkurat like godt med plantebaserte proteiner som man gjør med proteiner fra animalske kilder.
En nyere amerikanske studie fant at et tilstrekkelig inntak planteproteiner i kombinasjon med moderat styrketrening er nok til å opprettholde kroppens muskelmasse. Og forskerne fant heller ingen forskjeller mellom individer som spiste et kosthold med planteproteiner og de som fikk proteinene sine fra animalske kilder når det gjaldt å bygge muskler, om man bare fikk i seg tilstrekkelig mengde proteiner. 4.
Ernæringsforsker og professor i medisin ved Standford-universitetet i USA, Christopher Gardner, er ikke overrasket over dette studieresultatet, og sier at proteiner inneholder de samme 20 aminosyrene, uavhengig av om proteinene kommer fra plantebaserte eller animalske kilder.
– Det er ikke mengden med proteiner man spiser som er viktigst, men heller hvordan disse er sammensatt med tanke på aminosyrer, forklarer Gardner i et intervju med Stanford Medicine.
– Mange tror fortsatt at planter ikke inneholder nok proteiner til å møte næringsbehovet til mennesker. Men sannheten er at vegetarianere og veganere får i seg alt de trenger av proteiner ved å spise et variert plantebasert kosthold.
Det er også andre fordeler med å velge å få i seg proteinene fra plantebaserte kilder, mener Gardner.
– Animalske matvarer inneholder ikke fiber, og plantebaserte råvarer inneholder mest sannsynlig ikke mettet fett. Så når man ser slik på det også, så lønner det seg absolutt å velge et plantebasert kosthold over et som inneholder mat fra animalske kilder.