Gå til hovedinnhold

Planterikt kosthold knyttet til langsommere biologisk aldring hos kvinner  

Julie Kvamme

Oppdatert 03. desember

Amerikanske kvinner med et planterikt kosthold har bedre aldringsmarkører sammenlignet med kvinner som spiser en konvensjonell, amerikansk diett.1.

Studien er utført av forskere ved Northern Arizona University, Nutritional Research Foundation og epigenetikkselskapet TruDiagnostic.

Den viser tegn på langsommere biologisk aldring for kvinner som spiser planterik kost, spesifikt et såkalt "nutritarian"-kosthold. Forskerne observerte også lavere betennelsesnivåer hos disse kvinnene.

Hva spiser en "nutritarian"?

  • Et kosthold med stort fokus på hele, plantebaserte matvarer med høyt innhold av vitaminer, mineraler og andre plantebaserte næringstoffer.
  • Matvarer med dokumentert helseeffekt fremheves.
  • Kan også kalles et planterikt kosthold, som betyr at det er et stort sett plantebasert kosthold.
  • Er ofte vegansk, men ikke nødvendigvis.
  • Bearbeidet mat unngås.

Analyserte to grupper kvinner

48 kvinner i studien hadde fulgt et "nutritarian" kosthold, altså spist planterikt i mer enn fem år, mens en lignende gruppe på 49 kvinner spiste en helt typisk, amerikansk kost med mer bearbeidet mat, rødt kjøtt og høyere inntak av fett og sukker.

Ved hjelp av avanserte DNA-tester kunne forskerne følge med på spesifikke biomarkører i kroppen, som er forbundet med aldring og inflammasjon. Med dette ville forskerne måle hvorvidt kostholdet til de to gruppene hadde noen helseinnvirkning på ned på cellenivå.

– Disse funnene tyder på at Nutritarian-dietten ikke bare reduserer betennelsesmarkører, men kan også sakke ned farten på biologiske aldringsprosesser, sier Deana M. Ferrari, som er hovedforfatter på studien.

– Funnene sammenfaller med et voksende bevisgrunnlag som støtter den langsiktige, helsefremmende rollen et planterikt kosthold kan ha.

Deltagerne som spiste planterikt hadde lavere nivåer knyttet til insulinliknende vekstfaktorer. Disse påvirker cellevekst og er forbundet med aldring og kreftrisiko.

Flere fordeler funnet

diverse grønnsaker på kjøkkendisk

Det er gjort flere hovedfunn i studien som viser fordeler med å spise næringsrik, plantebasert mat.

Det første er langsommere biologisk aldring. Det antyder at kvinner som spiser planterikt muligens kan leve lenger eller få flere år med god helse.

Forskerne oppdaget også lavere inflammasjonsnivåer, som gir redusert risiko for kroniske betennelsessykdommer.

Kvinnene som spiste planterikt hadde bedre kardiovaskulær og metaboliske helseindikatorer. Dette inkluderer sunnere nivåer for LDL-kolesterol, glukosenivåer og BMI. Om disse er på et sunt nivå, er det forbundet med lavere risiko for hjerte- og karsykdommer og diabetes.

Immunforsvaret var mer balansert for kvinnene med det planterike kostholdet. Kvinnene hadde en bedre balanse av immunceller, med lavere nivåer av nøytrofiler, som utgjør 60% av alle hvite blodceller. De hadde også høyere nivåer T-celler, som bidrar til å kontrollere betennelse. Disse nivåene knytter forskerne til en lavere risiko for blant annet hjertesykdommer og autoimmune lidelser.

Deltagerne som spiste planterikt hadde lavere nivåer knyttet til insulinliknende vekstfaktorer. Disse påvirker cellevekst og er forbundet med aldring og kreftrisiko. Lavere nivåer av disse kan tyde på fordeler knyttet til aldring og kreftforhindring.

Andre studier med tilsvarende funn

Studiens resultater sammenfaller med flere andre lignende studier.

Tvillingstudien gjort av Stanford University, kjent fra Netflix-dokumentaren "You Are What You Eat", anslo at et vegansk kosthold kunne forbedre cellulære aldringsmarkører på så kort tid som åtte uker.2 Også denne studien involverte selskapet TruDiagnostic.

En studie fra Taiwan fant også funn som peker på at et sunt, plantebasert kosthold kan senke farten på kroppens aldringsprosess.3

Les også