Gå til hovedinnhold

Tvillingstudie viser store helsefordeler ved å spise vegansk  

Kaisa Sogge-Hautala

Oppdatert 11. november

En studie gjort av Stanford Universitet har gode nyheter for de som ønsker å spise mer plantebasert for helsens skyld – et plantebasert kosthold gir betydelig lavere risiko for hjerte- og karsykdommer og diabetes.1

Studien, som er publisert i tidsskriftet JAMA Network Open, fulgte 22 amerikanske tvillingpar i 8 uker hvor de enten fulgte et sunt, vegansk kosthold eller et blandet, sunt (animalsk) kosthold. Et vegansk kosthold vil si at man ikke spiser kjøtt, fisk, egg eller meieriprodukter.

Konklusjonen var utvetydig: Et vegansk kosthold kan gi store helsefordeler for ellers sunne og friske mennesker.

En tilfeldig tvilling fikk vegansk mat

Studien er en intervensjonsstudie hvor forskerne valgte ut en gruppe deltakere og testet dem over tid. Deltakerne bestod av 22 tvillingpar hvor 34 var kvinner og 10 var menn. Gjennomsnittsalderen på deltakerne var 40 år, og det var tilfeldig hvilken av tvillingene som skulle spise vegansk, og hvilken som skulle spise blandet. Det ble gjort målinger på LDL-kolesterol, blodsukker, vekttap og tarmflora før, under og etter studien.

Begge diettene var satt sammen av ernæringsfysiologer og hadde rikelig med fullkorn, belgvekster, grønnsaker og frukt, og begrenset inntak av sukker og raffinert stivelse. De første fire ukene fikk deltakerne måltidene tilsendt, mens de måtte lage maten selv de siste fire ukene.

Konklusjonen var utvetydig: et vegansk kosthold kan gi store helsefordeler for ellers sunne og friske mennesker.

Etter bare fire uker kunne forskerne se at LDL-kolesterolet var blitt lavere hos tvillingen som fulgte en vegansk diett, sammenlignet med tvillingen som spiste en blandet diett.

LDL-kolesterol er en risikomarkør for den kardiometabolske helsen. Kardiometabolsk helse inkluderer flere risikomarkører for diabetes og hjerte- og karsykdommer.

Etter 8 uker fant forskerne markante endringer i testpersonens kropp sammenlignet med kontrolltvillingen, hvor deres kardiometabolske helse var betydelig forbedret, noe som kan gi utslag i lavere risiko for hjerte- og karsykdommer og diabetes.

LDL-kolesterolet var redusert til et optimalt nivå for de som spiste vegansk, sammenlignet med deres kontrolltvilling som spiste blandet. Målingene viste også at deltakerne som spiste vegansk hadde forbedringer i fastende blodsukker, noe som kan gi redusert risiko for diabetes type 2, samt dobbelt så stort vekttap som de som spiste blandet. Vektnedgang er gunstig for å redusere risiko for flere livsstilsykdommer.

Eneggede tvillinger er ideelle for å undersøke kostholdseffekt

Det kan være utfordrende å undersøke effekten av ulike kostholdsmønstre hos mennesker fordi både genetikk og livsstil kan påvirke resultatet. Derfor er det gunstig å bruke eneggede tvillinger i kostholdsstudier for å utelukke biologiske årsaker til endringer.

Ved bruk av eneggede tvillinger er nemlig testperson og kontrollperson så like som det går an å bli fordi eneggede tvillinger deler genetisk materiale. I tillegg deler tvillinger mange aspekter ved miljøet som lik oppdragelse, sosioøkonomiske forhold, kultur osv. Tvillingene i denne studien hadde vokst opp sammen og hadde relativt lik livsstil.

Studien er nok et bevis på at om du bytter ut biff med bønner vil du oppleve helsefordeler etter kort tid. Et vegansk kosthold kan være både sunt og helsefremmende, og kan forbedre kroppens forsvar mot diabetes og hjerte- og karsykdommer. Ønsker du å vite mer om plantebasert kosthold og ernæring, se vår guide til vegansk ernæring.

For tips til sunne og smakfulle oppskrifter, ta en titt på våre mange oppskrifter her

Det er også laget en Netflix-dokumentar om studien:«Du blir det du spiser: Et tvillingeksperiment».

Les også