En studie gjort av Stanford Universitet har gode nyheter for de som ønsker å spise mer plantebasert for helsens skyld – et plantebasert kosthold gir betydelig lavere risiko for hjerte- og karsykdommer og diabetes.1
Studien, som er publisert i tidsskriftet JAMA Network Open, fulgte 22 amerikanske tvillingpar i 8 uker hvor de enten fulgte et sunt, vegansk kosthold eller et blandet, sunt (animalsk) kosthold. Et vegansk kosthold vil si at man ikke spiser kjøtt, fisk, egg eller meieriprodukter.
Konklusjonen var utvetydig: Et vegansk kosthold kan gi store helsefordeler for ellers sunne og friske mennesker.
En tilfeldig tvilling fikk vegansk mat
Studien er en intervensjonsstudie hvor forskerne valgte ut en gruppe deltakere og testet dem over tid. Deltakerne bestod av 22 tvillingpar hvor 34 var kvinner og 10 var menn. Gjennomsnittsalderen på deltakerne var 40 år, og det var tilfeldig hvilken av tvillingene som skulle spise vegansk, og hvilken som skulle spise blandet. Det ble gjort målinger på LDL-kolesterol, blodsukker, vekttap og tarmflora før, under og etter studien.
Begge diettene var satt sammen av ernæringsfysiologer og hadde rikelig med fullkorn, belgvekster, grønnsaker og frukt, og begrenset inntak av sukker og raffinert stivelse. De første fire ukene fikk deltakerne måltidene tilsendt, mens de måtte lage maten selv de siste fire ukene.