Gå til hovedinnhold

Britiske myndigheter gir 38 millioner pund til nytt forskningssenter for utvikling av alternative proteiner  

Julie Kvamme

Oppdatert 30. august

Det nye senteret skal hete "The National Alternative Protein Innovation Centre"(NAPIC), og skal bidra til at alternative proteiner blir normen i Storbritannia.

Ved NAPIC-senteret skal 120 internasjonale partnere innenfor og 30 forskere samarbeide om å utvikle nye alternative proteiner og ingredienser, og undersøke hvordan de kan bli en del av forbrukeres kosthold. Ved senteret skal det blant annet forskes på utvikling av plantebasert mat, labkjøtt og fermenterte matvarer.

Fakta om forskningssenteret

  • 38 millioner pund, tilsvarende 525,8 millioner norske kroner, er gitt til forskningssenteret.
  • Bak støtten kommer 15 millioner pund(tilsvarende 207,3 millioner norske kroner) fra to offentlige støtteordninger.
  • Rådet for bioteknologi- og biologisk vitenskapsforskning(BBSRC) og Innovate UK.
  • Senteret mottar også ytterligere 23 millioner pund(317,9 millioner norske kroner) i investeringer fra både flere offentlige og private partnere.
  • Senteret blir lagt til Universitetet i Leeds. Det ledes sammen med James Hutton Instituttet, Universitetet i Sheffield og Imperial College London.

Samarbeid på tvers av disipliner

I NAPIC skal bedrifter, akademikere, lovgivere og investorer arbeide på tvers av disipliner med fire grunnpilarer:

  • PRODUCE - utvikle råvarer med ideell funksjonalitet, både sensorisk og næringsmessig.
  • PROCESS - sørge for oppskalering av labkjøtt og presisjonsfermentering med hjelp av KI-modeller.
  • PEOPLE - gjøre plantebaserte proteinalternativer rimeligere, tilgjengelige og skape aksept for dem blant forbrukere.
  • PERFORM - produktene som utvikles skal tilfredsstille forbrukeres forventninger og være trygge, og gjøre dem rimeligere, tilgjengelige og skape aksept blant forbrukere.

Hvorfor forskningssenter?

FNs miljøprogram anslår at som følge av befolkningsveksten kan kjøttkonsumet øke med så mye som 50% innen 2050, men nye kjøtt og meierialternativer kan bidra til å holde klimautslippene nede.

I tillegg, viser en analyse av Green Alliance at Storbritannias alternative proteinindustri kan være verdt 6,8 milliarder pund per år, og skape så mye som 25,000 jobber innen 2035. Senteret skal bidra til å hjelpe landet oppnå dette potensialet.

Dyr i landbruket anslås å stå for rundt en femtedel av verdens klimautslipp. Samtidig blir verden mer og mer befolket. Det anslås at jordens befolkning vil være på rundt 10 milliarder mennesker innen 2050, som gir behov for mer proteiner.

Har mulighet til å bli et foregangsland

Pølser på et fat
Labdyrkede pølser fra britiske Ivy Farms

Med disse midlene passerer Storbritannias investeringer i plantebaserte og alternative proteiner 91 millioner britiske pund.

Siden Storbritannia ikke lenger er medlem i EU, har nå de anledning til å forske på alternative proteiner og utarbeide egne lovverk og tillatelser, uten å forholde seg til EU. Slik kan de få et forsprang på både utvikling og etablering av disse matvarene på verdensbasis.

Tidligere denne måneden fikk Meatly tillatelse til å selge det kultiverte kyllingproduktet sitt til som dyrefôr, som aller første i Europa.

Men labkjøtt er ikke bare dyremat. Labkjøttselskapet Ivy Farms ønsker å tilby labkjøtt til mennesker, og håper å få produktene sine på markedet i 2025.

Les mer