Forskningssenteret NECTAR har i en omfattende smakstest funnet ut at flere plantebaserte kyllingnuggets overgår de animalske variantene.
Undersøkelsen beskrives av forskningssenteret som "verdens første og største offentlige sensoriske analyse av plantebasert kjøtt".
Undersøkelsen ble utført av NECTAR, som er forskningssenteret til organisasjonen Food System Innovations (FSI). FSI har som mål å akselerere overgangen til plantebaserte proteiner.
Et flertall av de 1150 amerikanske deltakerne foretrakk smaken av plantebaserte kyllingnuggets fremfor den animalske kyllingnuggeten. Den gjennomsnittlige plantebaserte nugget nå er smaksmessig tilsvarende tradisjonelle kyllingnuggets, og at de kjøttfrie versjonene "klart overgikk" de animalske når det gjelder smak og tekstur.
– Det var ikke bare ett merke nuggets som presterte bedre, flere merker overpresterte på smak, noe som er virkelig spennende.
Det sier Caroline Cotto, direktør for NECTAR, til National Post.
Fornøyd med panerte kyllingalternativer – pølser har en vei å gå
Studien bruker animalsk kjøtt som referansepunkt for rapporten. Det ble testet side om side med de plantebaserte alternativene, i tillegg til blandingsprodukter av kjøtt og plantebasert kjøtt.
Deltakerne smakte på ni forskjellige kommersielt tilgjengelige plantebaserte produkter, og foretrakk generelt nuggets fra produsentene Impossible Foods, MorningStar Farms, Quorn, Rebellyous Food og Simulate. Panerte produkter var generelt mer populære enn de upanerte i følge rapporten
Studien avdekket imidlertid at plantebasert kjøtt enda har et forbedringspotensiale for å nå opp til alteterne sine forventninger.
Deltagerne i studien uttrykte at de generelt ønsket saltere, saftigere og fetere produkter i den plantebaserte kategorien.
Særlig innenfor hotdogpølser var det stort forbedringspotensiale, som lager et såkalt "white-space" for markedet – med få konkurrenter er det gode anledninger for nye aktører å skille seg ut med et godt produkt.