Gå til hovedinnhold

Kung Pao Jackfrukt

OPPSKRIFTEN LAGET AV Eating For Tomorrow Besøk nettside

Kung Pao Jackfrukt er en himmelsk kombinasjon av sterke smaker og ristede peanøtter. Retten kalles også for Gong Bao eller Kung Po, og stammer fra Sichuan-regionen i Kina, kjent for sine sterke og varmende smaker som brenner på tunga! Tradisjonelt lages den med kylling, men med jackfruit suger den til seg smakene enda bedre i tillegg til å være et dyre- og miljøvennlig alternativ. Den har også en fast, kjøttaktig konsistens, noe som gjør denne retten til en sikker vinner, selv blant skeptikerne. Sjekk tipsene nederst dersom du ønsker å bruke tofu, eller vil ha mer tekstur på jackfrukten. Ønsker du å lage egen hoisinsaus, finner du også denne oppskriften her på Veggisnytt. Oppskriften på den veganske versjonen av Kung Pao Chicken er fra kokeboken Eating for Tomorrow, som er en forlengelse av dokumentaren Eating Our Way to Extinction. Dokumentaren utforsker hvordan den globale matindustrien påvirker miljøet og hvordan matvalgene våre kan bidra til å reversere klimaendringer og beskytte planeten.

Total tid: 40 min
Bytt til matlagingsmodus
Unngå at skjermen går i dvale
Nystekt kung pao jackfruit i en liten wokpanne med trehåndtak.
Rykende varm kung pao jackfrukt! Serveres ved siden av ris toppet med vårløk og lime. Foto: Eating for Tomorrow

FREMGANGSMÅTE

  1. Rist peanøttene
    Hvis du bruker rå peanøtter, rist dem i en tørr wok eller stekepanne i noen minutter. Rør ofte til de blir gyldne. Sett til side.

  2. Stek grønnsakene
    Varm en skvett sesamolje i en panne. Tilsett hvitløk, ingefær og løk, og stek i 30 sekunder. Ha i chili, paprika og sukkererter, og stek videre i 1 minutt mens du rører godt.

  3. Tilsett smakene
    Rør inn chiliflak (eller sichuanpepper), femkrydder, hoisinsaus, tamari, risvinseddik og demerarasukker. Tilsett jackfrukt og ¾ av peanøttene, og la det surre i 4-5 minutter. Smak til med salt, pepper og eventuelt mer risvinseddik eller sukker.

  4. Servering
    Server retten med fullkornsris, toppet med vårløk og limebåter. Grovknus resten av peanøttene og dryss over før servering.

Tips!

  • For en mer teksturert jackfrukt kan du steke den i en varm wok eller stekepanne etter at den er skylt, avrent og tørket. Tilsett litt sesamolje og 2 hvitløksfedd, og stek videre. Fordel blandingen jevnt utover et bakepapirkledd stekebrett og bak i en forvarmet ovn på 180°C i ca. 15 minutter. Rør inn 120 ml hoisinsaus, og stek videre i 15 minutter til. Rør én gang underveis for å unngå at det brenner seg.
  • Ønsker du en tofu-variant, bruk 400 g tofu som er avrent, presset og skåret i terninger. Vend i 30 g maisstivelse, 1 ts femkrydder, salt og pepper. Stek til tofuen blir gyllen og sprø, ca. 4–5 minutter. Smak til med salt, pepper og eventuelt mer risvinseddik eller sukker.