Gå til hovedinnhold

Hoisinsaus

OPPSKRIFTEN LAGET AV Eating For Tomorrow Besøk nettside

Søt, tykk og utrolig smaksrik. Hoisinsaus brukes flittig i det kinesiske kjøkken, særlig i Beijing-området, og med god grunn: den er rett og slett nydelig! Hoisin kommer fra ordet "sjømat" på kantonesisk, men denne sausen er helt naturlig vegansk. Prøv den som dipsaus til vårruller, marinade til tofu eller bruk som den smakstilsetning i wok og gryteretter. Oppskrift på hoisinsaus er fra kokeboken Eating for Tomorrow, som er en forlengelse av dokumentaren Eating Our Way to Extinction. Dokumentaren utforsker hvordan den globale matindustrien påvirker miljøet og hvordan matvalgene våre kan bidra til å reversere klimaendringer og beskytte planeten. Lyst til å lage andre asiatiske sauser? Se oppskrift på thai dipsaus og vietnamesisk dipsaus! 1 porsjon gir ca. 3.5 dl hoisinsaus. 

Total tid: 45 min
Bytt til matlagingsmodus
Unngå at skjermen går i dvale
En liten skål med mørk, fyldig hoisinsaus.
Hoisinsaus er en fyldig asiatisk dipsaus som er både søt, salt og rik på umamismak!

FREMGANGSMÅTE

  1. Lag sausen i en kjele
    Ha alle ingrediensene (unntatt peanøttene) i en kjele og kok opp. Reduser deretter varmen og la sausen småkoke i 5 minutter slik at smakene får tid til å trekke godt inn i væsken.

  2. Miksing og siling
    Ta kjelen av varmen og fjern sitrongresset. Kjør blandingen i en blender til den er helt jevn. Sil deretter sausen gjennom en fin sil for å fjerne eventuelle grove biter, og hell den tilbake i kjelen.

  3. Tilsett peanøtter
    Varm opp sausen igjen og tilsett de finmalte peanøttene. Bring sausen til kraftig koking, og hell deretter maisenna-blandingen sakte i mens du rører kontinuerlig. Tilsett akkurat nok til å gi sausen en lett tykkelse.

  4. Avkjøling og oppbevaring
    La sausen avkjøles helt før du heller den på en ren, lufttett beholder. Oppbevar sausen i kjøleskapet, hvor den vil holde seg frisk i omtrent 2 uker.