Gå til hovedinnhold

Julestek uten nøtter

OPPSKRIFTEN LAGET AV Mari Hult Besøk nettside

Leter du etter en oppskrift på nøttestek, men uten nøttene? Da må du teste denne oppskriften på Mari Hults saftige veganske julestek! Denne ovnsretten er full av gode julesmaker, fra blant annet pastinakk, sellerirot, salvie og grønnkål. Noen nøtteallergikere kan reagere på pinjekjerner, så om dette er tilfellet, kan de sløyfes. Smakene er innbakt i en sprø, gyllen butterdeig, som du kan servere med alt av vanlig julemiddagtilbehør, slik som tranebærsaus, kålrabistappe, vegisterkaker og poteter. Tåler et par dager i både frys og kjøleskap.

Total tid: 1 t 30 min
Bytt til matlagingsmodus
Unngå at skjermen går i dvale
en saftig vegansk julestek uten nøtter sammen med julens mattilbehør.
Saftig vegansk julestek proppet med gode smaker og planteglede. Foto: Mari Hult

FREMGANGSMÅTE

  1. Hakk rotgrønnsaker, salvie og skyll linsene
    Skrell og grovhakk pastinakk og sellerirot. Finhakk salvie. Skyll linsene i kaldt vann.

  2. Ta frem en gryte
    Varm opp olje til medium/høy varme i en gryte. Ha først i pastinakk og selleri, surr det i noen minutter. Ha i linser.

  3. Tilsett krydder og mer smak
    Tilsett løkpulver, hvitløkpulver, paprikapulver og oregano, rør alt godt sammen. Tilsett deretter soyasaus og vann med buljongpulver. La det hele koke opp, deretter småkoke.

  4. Tilsett grønnkål og la koke
    Grovhakk grønnkål og ha i når linsene har kokt i 15 minutter. Rør alt godt sammen og la det koke til all væsken er absorbert. Ha platen av varmen og smak til med salt og pepper.

  5. Rør inn pinjekjerner og havregryn til en deig
    Rør inn pinjekjerner, ha deretter i 1 og 1 spiseskje havregryn, og jobb det hele sammen til du har en relativt fast deig som henger sammen. Ta gjerne et par runder med stavmikseren om det blir for løst.

  6. Sett på ovnen
    Forvarm stekeovnen til 200 grader, kle et stekebrett med bakepapir.

  7. Kjevle ut butterdeigen og fyll den
    Kjevle ut butterdeigen til et stort rektangel. Fordel linsemassen på midten, og rull sammen til en fast og tett stek. Overfør til stekebrettet med brettekanten ned. Skjær forsiktig et rutemønster i toppen, og pensle med litt olje. Stek i ca. 30 minutter.

  8. Server med ønsket tilbehør
    Skjær julesteken i skiver og server den rykende varm med ønsket tilbehør.

Tips!

  • Salviebladene kan droppes eller erstattes med andre urter som persille, timian og rosmarin.