![Vegansk brun saus med en dyp brunfarge i en hvit sausekanne.](https://veggisnytt.no/wp-content/uploads/2024/12/Vegansk-brun-saus-resized-1-e1733784445333.jpg)
Hjemmelaget brun saus
Brun saus hører til julemiddagen, og denne hjemmelagde luksusvarianten setter en skikkelig spiss på måltidet! Med rike og fyldige smaker som steinsopp, laurbærblad, rødvin og syltetøy, har du en ekte festsaus som kan helles over rosmarin-poteter, nøttesteker og tofu-ribber. Lager du nøttestek, kan du bruke bløtevannet fra steinsoppen og droppe egen steinsopp i denne sausen. Oppskriften på brun saus er uten melk, smør eller andre meieriprodukter.
Skriv ut
facebook |pinterestAntall porsjoner 6
INGREDIENSER
- 25 g tørka steinsopp
- 3 dl varmt vann til steinsoppen
- 2 stk sjalottløk
- 2 stk gulrøtter
- 2 stk selleristenger
- 4 stilker timian
- 2 ss olivenolje
- 2 stk laurbærblad
- 2 ss rødvin
- 2 ss tyttebærsyltetøy eller ripsgelé
- 3 ss hvetemel
- 1 ss mørk miso eller soyasaus
- 1 ss tomatpuré
- 1 ss rødvinseddik
- 1.2 l grønnsakskraft eller vann med buljongpulver
FREMGANGSMÅTE
- Bløtlegg steinsoppBløtlegg den tørkede steinsoppen i det varme vannet.
- Skrell og hakk grønnsakerSkrell løk og gulrøtter, grovhakk de deretter. Grovhakk selleristengene. Plukk soppen ut av vannet (ta vare på bløtevannet) og grovhakk den og. Finhakk timian.
- Ta frem en gryteHa oljen i en gryte som du setter på medium varme. Ha i alle grønnsakene og timian og stek i 10 minutter, mens du jevnlig vender på det hele.
- Tilsett laurbærblad, rødvin og syltetøyHa deretter i laurbærblad, rødvin og syltetøy og stek videre til det begynner å bli klissete. Rør inn hvetemel og la det steke i et minutt til.
- Rør inn resten av ingredienseneRør deretter inn miso, tomatpuré og eddik, og hell til slutt inn bløtevannet fra soppen og grønnsakskraften mens du visper godt.
- La sausen kokeLa sausen koke i cirka 10 minutter, fisk ut laurbærbladene og kjør sausen jevn med en stavmikser eller i en blender (pass på så du ikke brenner deg). Istedenfor dette kan du eventuelt sile sausen gjennom en finkornet sil.
- Smak til og serverSmak til brun sausen med salt og pepper og den er klar til servering!