Gå til hovedinnhold

Hjemmelaget brun saus

OPPSKRIFTEN LAGET AV Mari Hult Besøk nettside

Brun saus hører til julemiddagen, og denne hjemmelagde luksusvarianten setter en skikkelig spiss på måltidet! Med rike og fyldige smaker som steinsopp, laurbærblad, rødvin og syltetøy, har du en ekte festsaus som kan helles over rosmarin-poteternøttesteker og tofu-ribber. Lager du nøttestek, kan du bruke bløtevannet fra steinsoppen og droppe egen steinsopp i denne sausen. Oppskriften på brun saus er uten melk, smør eller andre meieriprodukter.

Total tid: 50 min
Bytt til matlagingsmodus
Unngå at skjermen går i dvale
Vegansk brun saus med en dyp brunfarge i en hvit sausekanne.
Brun saus er et must til julemiddagen, og denne luksusvarianten inneholder hverken melk eller smør. Foto: Mari Hult

FREMGANGSMÅTE

  1. Bløtlegg steinsopp
    Bløtlegg den tørkede steinsoppen i det varme vannet.

  2. Skrell og hakk grønnsaker
    Skrell løk og gulrøtter, grovhakk de deretter. Grovhakk selleristengene. Plukk soppen ut av vannet (ta vare på bløtevannet) og grovhakk den og. Finhakk timian.

  3. Ta frem en gryte
    Ha oljen i en gryte som du setter på medium varme. Ha i alle grønnsakene og timian og stek i 10 minutter, mens du jevnlig vender på det hele.

  4. Tilsett laurbærblad, rødvin og syltetøy
    Ha deretter i laurbærblad, rødvin og syltetøy og stek videre til det begynner å bli klissete. Rør inn hvetemel og la det steke i et minutt til.

  5. Rør inn resten av ingrediensene
    Rør deretter inn miso, tomatpuré og eddik, og hell til slutt inn bløtevannet fra soppen og grønnsakskraften mens du visper godt.

  6. La sausen koke
    La sausen koke i cirka 10 minutter, fisk ut laurbærbladene og kjør sausen jevn med en stavmikser eller i en blender (pass på så du ikke brenner deg). Istedenfor dette kan du eventuelt sile sausen gjennom en finkornet sil.

  7. Smak til og server
    Smak til brun sausen med salt og pepper og den er klar til servering!