Gå til hovedinnhold

Klar for pannekake-tirsdag? Det blir du med disse veganske pannekakene 

Trine Jensen-Burke

Oppdatert 03. mars

Visste du at den tirsdagen som faller dagen før askeonsdag - som i år er onsdag 5. mars - skal man spise pannekaker? I alle fall om man bor i land som Irland eller England - men vi må innrømme at vi slett ikke ser noe galt i å innføre en dag dedikert til pannekaker her hjemme i Norge også.

Her i Skandinavia er dagen før askeonsdag kanskje aller best kjent som fetetirsdag - en dag hvor folk tradisjonelt spiste mye fet mat for å bygge seg opp til fasten, som varer fra askeonsdag til 1. påskedag.

Nå skal det dog sies at Norge strengt tatt er fritatt for faste - det ble vi med en Pavelig resolusjon for flere hundre år siden. Begrunnelsen for dette var at Norge var så mørkt og kaldt (og antagelig også så fattig og utmagret) at innbyggerne trengte all den næringen de kunne få på denne tiden av året.

Hva er egentlig Pancake Tuesday?

Men tilbake til fetetirsdag, så var altså dette en dag hvor man skulle spise opp alle søtsaker og 'luksusvarer' man hadde i hus før fasten, og derfor er også dagen i land som de britiske øyer, Irland, Australia og USA kjent som Pancake Tuesday eller Pancake Day - for hva er vel bedre enn å lage pannekaker når man skal lage "fete-mat"?

Pannekaker er aldri feil, spør du oss, populære som de er hos både liten og stor. Og visste du at det faktisk er lekende lett å lage veganske pannekaker også - helt uten egg og animalsk melk og smør? Pannekaker kan lages med alle typer plantemelk, og når det gjelder å erstatte egg, ja, så kan du fint benytte deg av både moset banan, chia- eller linfrø miks, eplemos eller til og med kikertelake, eller aquafaba som denne også kalles.

Klar for en pannekaketirsdag hele familien kommer til å digge?

Les også